artnemo Opublikowano 15 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 Witam.poprosze o wszystko na temat tego kręciołka,mo?źe ktoś nim śmiga.Z g?łry dziekuję i pozdrawiam..art Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 15 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 Witaj na forum @artnemo. Wszystko co trzeba wiedziec o tej daiwie : to dobry kolowrotek, metalowa obudowa, solidna konstrukcja.Serwisowany posluzy lata. Nie smigam takim... Pozdrawiam i milego uczestnictwa w forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 15 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 Dzieki za sprostowanie @zorro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 15 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 zorro, chylę czoła. Skąd taka wiedzia nt Daiwy ? Ja nie mam zielonego pojęcia co oznaczają te wszystki literki w nazwach modeli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 15 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 Powiem panu w tajemnicy, ?źe ja te?ź nie mam zielonego pojęcia.. <_< A tak po prawdzie, to jak ju?ź się bujam z tymi daiwkami ponad dwadzieścia lat, to tak ciut z grubsza opanowałem te literki.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 15 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 Mr Zorro szybko,sprawnie, w skr?łcie, jednym słowem ful wypas o daiwie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 15 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 Dzięki Panie @Zorro, zaczyna się w głowie rozjaśniac.PozdrowieniaSławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 15 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 Dzięki Panie @Zorro, zaczyna się w głowie rozjaśniac.PozdrowieniaSławekTaaaaa...? Nie ?źebym był franca złośliwa ale... <_< No to masz Pan tu trochę rebus?łw w celach treningowych... http://schematics.planetseafishing.com/daiwa/fixed-spool/dai wa-fixed-spool-spinning.html Acha, jeszcze przypomniał mi sie motyw: czym się r?ł?źni np. emblem od tournamenta, to ja odpowiem trochę pokrętnie acz prawdziwie, ?źe mniej więcej tym czym r?ł?źni się taki stradiczek od stelli... Bo to w obu firmach podobnej klasy kołowroty... M?łwiliśmy o wiedzy na poziomie podstawowym, a Pan chcesz po pierwszej lekcji w podstaw?łwce ?źebym bronił habilitacji Mo?źe za dwadzieścia lat pogadamy..teraz mogę tylko słuchac.A tak z ciekawości: jak długo zbierasz Pan Daiwy i ile tego ju?ź się uzbierało?PS. przepraszam zało?źyciela wątku za OT.PozdrawiamSławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artnemo Opublikowano 15 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 Wielki dzieki Panowie Po tych odpowiedziach jestem troszkę mądrzejszy he he.. pozdrawiam..art. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeqs Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2011 Czyli jednak bez młotka się nie obejdzie <_< Nie zwykłem u?źywać tego narzędzia przy serwisowaniu kołowrotk?łw Dzięki za informację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 24 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2012 Hmmmm... Trochę będzie cię?źko... Ale w takim małym skr?łcie, to mo?źna by tak:Generalnie te Daiwki, kt?łre są u?źywane najczęściej do łowienia, to mają oznaczenia literkowe przed cyferkami oznaczającymi wielkość i tu?ź za nimi... No to po kolei. W zasadzie ka?źda rodzina kołowrotk?łw daiwy jest podzielona na trzy grupy: S, X, i Z. Te literki znajdziecie tu?ź po nazwie własnej kołowrotka czyli np. Regal-X, Emblem-Z czy Tournament-S. Literki te oznaczają w zasadzie, podobnie trochę jak w samochodach, poziom wypasienia danego modelu, gdzie eska będzie modelem najprostszym, a zetka takim full wypas...Teraz literki po cyferkach: są one przewa?źnie związane z postępem technologicznym i zastosowaniem jakiś tam nowostek w poszczeg?łlnych modelach. I tak po kolei, weźmy takiego np. najprostszego emblemika S. Pierwsze modele miały oznaczenie np. Emblem-S 1500, gdy zaczęto zakładać im ło?źysko oporowe, to na końcu pojawiła się literka i (od infinite antirevers), i ju?ź było Emblem-S 1500i, jak wykompinował Japoniec rolkę antyskręcaniową Twist buster, to ju?ź się nazywało Emblem-S 1500iT. Jako, ?źe rolka anty... weszła na stałe do produkcji, i nie trzeba było się tym ju?ź chwalić, to w momencie wykompinowania szpulek z odwrotnym sto?źkiem ABS, to literkę T zastąpiła literka A... Ostatnie z produkowanych Emblemik?łw-S, jako ?źe literki iA były ju?ź rzeczą oczywistą i powszechnie znaną, miały oznaczenie Emblem-S 1500C, a C oznaczało, ?źe mądrale zamontowali kabłąk rurkowy...No i takie podstawowe oznaczenia występują we wszystkich najpopularniejszych grupach japońskich maszyn Daiwy... A teraz tak trochę w praktycznym skr?łcie, bo w sumie, pomijając r?ł?źnych szajbus?łw i maniak?łw , to najpopularniejsze są wszelkiej maści emblemowate no i tournamentowate. Są one bardzo zbli?źone konstrukcyjnie, spora ilość element?łw bywa między nimi wymienialna, wartość u?źytkowa (na przykład jeśli myślimy o okresie u?źytkowania) bywa mocno zbli?źona... Tutaj moje własne dane mogą być trochę niepewne, bo się przyznam, ?źe jeszcze ŻADNEGO kołowrota z w/w nie udało mi się zajechać... <_< Acha, jeszcze motyw Team Daiwa. Bo to z tym na og?łł ludzie miewają problemy... Ot?ł?ź tak Daiwa oznaczała kołowrotki, nazwijmy to specjalnego przeznaczenia. Na przykład Tournament-X 3000iA dostosowany fabrycznie do połow?łw w morzu dostał nazwę Team Daiwa-X 3000iA Salt Water, zwykły Emblem-X 2500iA, po zastosowaniu płytkich szpulek pod odległości?łwki i doło?źeniu dwu ło?źysk, nazwano Team Daiwa-S 2500iA... I tak dalej, i tak dalej, i tak... I tak mo?źna by do rana.. Dopiero dotarłem do tego tekstu. Dziękuję Tomku. Sporo jaśniej w łepetynie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 (edytowane) Niech mnie ktos sprawdzi czy dobrze kapuje Team Daiwa S-2503 CU to Tournament-X czy Emblem-X? No i Ile za taki kolowrotek w dobrm stanie warto zaplacic? Z gory dziekuje Edytowane 17 Grudnia 2014 przez Luckyguliver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 To nawet dokładnie Emblem-X 2500C. Bebeszkowo identycznie. Różnice, to kolorek kabłąka i małego plasticzka pod wajchą. Tedeeski, w odróżnieniu od emblema, miały drugą szpulkę w pudełku, tyle, że tedeeskowe szpulki z napisami CU, nie mają, tak jak i SS-II azotkowanego, utwardzanego rantu szpulki (trochę podatniejsze na uszkodzenia ale i łatwiej "zadziora" wypolerować)... Odnośnie wartościowania i szacowania, to może niech się inni wypowiedzą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Dzieki Zorro. Ta informacja powinna mi wystarczyc zeby oszacowac cene Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 19 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 To znowu ja, tym razem z Team Daiwa-S 2503T Twistbuster (?) Wglada mi na emblema ale po przeszukaniu int nic o nim tak na prawde nie znalazlem. No i z czego sa te kolowrotki zrobione? Tu fotki:http://pescainromagna.forumfree.it/?t=64176171 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Nikt nie widzial? Nikt nie uzywa/uzywal? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 To znowu ja, tym razem z Team Daiwa-S 2503T Twistbuster (?) Wglada mi na emblema ale po przeszukaniu int nic o nim tak na prawde nie znalazlem. No i z czego sa te kolowrotki zrobione? Tu fotki:http://pescainromagna.forumfree.it/?t=64176171No i dobrze Panu wygląda bo to taki emblem z płytkimi szpulkami do odległościówki i innych metod glizdowych...A zrobiony z tego samego co i emblemy czyli trochę metalu, trochę plastiku, w odpowiednich miejscach i odpowiednich proporcjach... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi