Skocz do zawartości

Team Daiwa-S 2503 cu

artnemo

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki Panie @Zorro, zaczyna się w głowie rozjaśniac.

Pozdrowienia

Sławek

Taaaaa...? Nie ?źebym był franca złośliwa ale... <_< No to masz Pan tu trochę rebus?łw w celach treningowych... :lol:

http://schematics.planetseafishing.com/daiwa/fixed-spool/dai wa-fixed-spool-spinning.html

Acha, jeszcze przypomniał mi sie motyw: czym się r?ł?źni np. emblem od tournamenta, to ja odpowiem trochę pokrętnie acz prawdziwie, ?źe mniej więcej tym czym r?ł?źni się taki stradiczek od stelli... Bo to w obu firmach podobnej klasy kołowroty... :mellow:

M?łwiliśmy o wiedzy na poziomie podstawowym, a Pan chcesz po pierwszej lekcji w podstaw?łwce ?źebym bronił habilitacji :lol:

Mo?źe za dwadzieścia lat pogadamy..teraz mogę tylko słuchac.

A tak z ciekawości: jak długo zbierasz Pan Daiwy i ile tego ju?ź się uzbierało?

PS. przepraszam zało?źyciela wątku za OT.

Pozdrawiam

Sławek

• 1 rok później...

Hmmmm... Trochę będzie cię?źko... Ale w takim małym skr?łcie, to mo?źna by tak:

Generalnie te Daiwki, kt?łre są u?źywane najczęściej do łowienia, to mają oznaczenia literkowe przed cyferkami oznaczającymi wielkość i tu?ź za nimi... No to po kolei. W zasadzie ka?źda rodzina kołowrotk?łw daiwy jest podzielona na trzy grupy: S, X, i Z. Te literki znajdziecie tu?ź po nazwie własnej kołowrotka czyli np. Regal-X, Emblem-Z czy Tournament-S. Literki te oznaczają w zasadzie, podobnie trochę jak w samochodach, poziom wypasienia danego modelu, gdzie eska będzie modelem najprostszym, a zetka takim full wypas...

Teraz literki po cyferkach: są one przewa?źnie związane z postępem technologicznym i zastosowaniem jakiś tam nowostek w poszczeg?łlnych modelach. I tak po kolei, weźmy takiego np. najprostszego emblemika S. Pierwsze modele miały oznaczenie np. Emblem-S 1500, gdy zaczęto zakładać im ło?źysko oporowe, to na końcu pojawiła się literka i (od infinite antirevers), i ju?ź było Emblem-S 1500i, jak wykompinował Japoniec rolkę antyskręcaniową Twist buster, to ju?ź się nazywało Emblem-S 1500iT. Jako, ?źe rolka anty... weszła na stałe do produkcji, i nie trzeba było się tym ju?ź chwalić, to w momencie wykompinowania szpulek z odwrotnym sto?źkiem ABS, to literkę T zastąpiła literka A... Ostatnie z produkowanych Emblemik?łw-S, jako ?źe literki iA były ju?ź rzeczą oczywistą i powszechnie znaną, miały oznaczenie Emblem-S 1500C, a C oznaczało, ?źe mądrale zamontowali kabłąk rurkowy...

No i takie podstawowe oznaczenia występują we wszystkich najpopularniejszych grupach japońskich maszyn Daiwy...

A teraz tak trochę w praktycznym skr?łcie, bo w sumie, pomijając r?ł?źnych szajbus?łw i maniak?łw :lol: , to najpopularniejsze są wszelkiej maści emblemowate no i tournamentowate. Są one bardzo zbli?źone konstrukcyjnie, spora ilość element?łw bywa między nimi wymienialna, wartość u?źytkowa (na przykład jeśli myślimy o okresie u?źytkowania) bywa mocno zbli?źona... Tutaj moje własne dane mogą być trochę niepewne, bo się przyznam, ?źe jeszcze ŻADNEGO kołowrota z w/w nie udało mi się zajechać... <_<

Acha, jeszcze motyw Team Daiwa. Bo to z tym na og?łł ludzie miewają problemy... Ot?ł?ź tak Daiwa oznaczała kołowrotki, nazwijmy to specjalnego przeznaczenia. Na przykład Tournament-X 3000iA dostosowany fabrycznie do połow?łw w morzu dostał nazwę Team Daiwa-X 3000iA Salt Water, zwykły Emblem-X 2500iA, po zastosowaniu płytkich szpulek pod odległości?łwki i doło?źeniu dwu ło?źysk, nazwano Team Daiwa-S 2500iA... I tak dalej, i tak dalej, i tak... I tak mo?źna by do rana.. :lol:

Dopiero dotarłem do tego tekstu. Dziękuję Tomku. Sporo jaśniej w łepetynie

• 2 lata później...

To nawet dokładnie Emblem-X 2500C. Bebeszkowo identycznie. Różnice, to kolorek kabłąka i małego plasticzka pod wajchą. Tedeeski, w odróżnieniu od emblema, miały drugą szpulkę w pudełku, tyle, że tedeeskowe szpulki z napisami CU, nie mają, tak jak i SS-II azotkowanego, utwardzanego rantu szpulki (trochę podatniejsze na uszkodzenia ale i łatwiej "zadziora" wypolerować)...

Odnośnie wartościowania i szacowania, to może niech się inni wypowiedzą... :rolleyes:

• 1 miesiąc temu...

To znowu ja, tym razem z Team Daiwa-S 2503T Twistbuster (?) Wglada mi na emblema ale po przeszukaniu int nic o nim tak na prawde nie znalazlem. No i z czego sa te kolowrotki zrobione?

Tu fotki:http://pescainromagna.forumfree.it/?t=64176171

No i dobrze Panu wygląda bo to taki emblem z płytkimi szpulkami do odległościówki i innych metod glizdowych...

A zrobiony z tego samego co i emblemy czyli trochę metalu, trochę plastiku, w odpowiednich miejscach i odpowiednich proporcjach...

• Like 1