Skocz do zawartości

Pojezierze Brodnickie - gdzie warto pojechać z łódką

dadex

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Witaj Kolego,

Spokojnie możesz odpuścić sobie Wysokie i Niskie Brodno. Trudno tu o wymiarowego okonia /byłem we wrześniu/. Partenczyny i połączone z nim kanałkiem Dębno i Robotno były wspaniałym łowiskiem /nie tylko okonia/....w latach 80-tych ubiegłego wieku :(. Możesz spróbować Bachotek. W dawnych czasach :unsure: na srebrnego Meppsa Longa no2, gwałtownie poderwanego z dna, biły garbusy że... ho, ho. Zdradzę Ci tajemnicę. Była na Bachotku taka górka, mniej więcej w połowie drogi między wyspą a ośrodkiem wypoczynkowym dawnego Polmotu. Namierzyłem ją sondą.... w postaci cegły na lince, holowanej za łodzią. Stąd pochodzą moje rekordy okonia. Ile? Nie powiem . Może ta górka jeszcze tam jest :wacko:. Ale w dobie echosond, GPSu, pewnie dawno została odkryta :(. Na P.B wróciłem 2 lata temu, po blisko 20 latach nieobecności. Znalazłem sobie taki zakontek nad jeziorem, ale choćby darli ze mnie pasy, nie powiem. Woda piekielnie trudna wędkarsko, ale jest jeszcze ładny okoń, trafi się szczupak a i za sandaczem możne popływać. W tym roku będę tam cały lipiec. Jak będziesz miał szczęście, może tam trafisz. Powodzenia. :D

Na P.B wróciłem 2 lata temu, po blisko 20 latach nieobecności.

Dobrze ze dopisales ze wrociles dwa lata temu bo juz naprawde bylem przerazony a tak to przynajmniej wiemy ze niewiele mozesz napisac o rybnosci PB skoro 20 lat tam nie lowiles.

Ja slyszalem duzo dobrego o Partecznach Wielkich od ludzi ktorzy maja tam dzialki, jezdza i lowia sezon w sezon. Zamierzam tam potrolowac w tym roku i zobaczymy czy cos plywa czy nie.

• 11 miesięcy temu...
  • 4 miesiące temu...
  • 1 rok później...

Witam

ja czasami zaglądam na Pojezierze Brodnickie, na jeziora takie jak Sosno Duże i Głowin. Na Sośnie Dużym pływałem pół dnia z złowiłem tylko jednego okonia pow. 30cm, a poza tym same małe, a na Głowinie trafiał się fajny szczupaczek łowiony na obrotówkę i woblera. Jednego dnia miałem nawet 7 sztuk, oczywiście wróciły do wody.

pozdrawiam

No ja pływam dość regularnie po Zbicznie, Partęczynach czy mniejszych okolicznych akwenach. Wyniki w tym roku takie sobie, aczkolwiek widać sporo szczupaczej młodzieży, czy średnich okoni. Cieszą na pewno decyzje okręgu PZW Toruń, który obrał właściwą drogę. Zapraszam do odwiedzania wątku, i dzielenia się wrażeniami ;)

• 3 lata później...

Chłopaki robią naprawdę zajebiste wyniki na Bachotku. Ja osobiście całe dzieciństwo łowiłem na Zbicznie i jeziorze Łąki, czasem Sosno. Ogólnie jeziora na pojezierzu Brodnickim są dość zasobne w ryby patrząc na inne regiony Polski i praktycznie na każdym większym jeziorze można fajnie połowic.

• 8 lat później...

Witajcie

Chciałem zapytać o jezioro Sosno. Bardzo mało info znalazłem w sieci.

Może ktoś z drogich forumowiczów tam łowi i może podzieli się informacjami na temat ryb które tam żyją.

Wybieram się tam na 7 dni.

Pozdrawiam

Chatgpt, gemini pytałeś? Jest tam wszelką informacja, która cię jnteresuje..