Skocz do zawartości

Wędki St. Croix

Yunker

Rekomendowane odpowiedzi

Odpowiedzialem Ci w Twoim poprzednim poscie ale pewnie bedzie wykasowany wiec odpisze Ci tez tu.

Posiadam  LXS76MF2 co prawda nie w fabrycznym zbrojeniu ale blanki te same.

U mnie to "delegacyjny uniwersal" sandacze,szczupaki,raz nawet bolenie,okonie jako przylow.Dwa kawalki doskonale mieszcza sie wsamochodzie wiec kij jest caly czas uzbrojony w bagazniku   :D

Rewelacyjna wedka,bardzo duzy zapas mocy,na pierwszy rzut oka to makabryczny drag ale kij amortyuje nawet 20-cm okonki.

Swietnie trzyma rybe,naprawe czasami wydaje mi sie ze jest zrobiona z gumy.

CW do 18 gr to zart jak to w STC bywa,narazie wiecej jak 25 gr plus guma nie dawalem ale 25 gr nie robilo wielkiego wrazenia.

W opadzie przy spokojnej wodzie "gada" od 8 gr w gore.Przy 12-15 gr opad na twarde dno to trzesienie ziemi.Bardzo elektryczny.

Dlugosc pozwala na lowienie z brzegu ale z lodzi tez da rade (na lodke zabieram go rzadko bo wole 7 stop)

Bardzo fajny kompromis pomiedzy kijem sandaczowym i kijem na szczupaki. Kij dosc szybki i czuly zeby wyczuc i zaciac "sandacze dusiciele" a jednoczesnie kij nie jest pala ktora nagminnie gubi szczupaki czy okonie jak to bywa np: w TX-ach Phenixa

Raz byl na boleniach z lodki i tez zacial i wycholowal 4 ryby bez straty zadnej

Wiec jak widac to co na poczatku napisalem,kij uniwersalny 

Ja kupilem blank w ciemno i na ta chwile kij ma dozywocie.

Pozdrawiam

W.

• Like 3

Kije fabryczne wcale nie są źle uzbrojone. Są uzbrojone poprawnie i jest to seria więc w większości przypadków jest omijana lub ganiona. Może w przypadku krótkich elitek można byłoby zastosować mniejsze o rozmiar przelotki ale te które są krzywdy im nie robią, a często są lepszej jakości niż wszelakie wymysły...
Legend Extreme jest uzbrojony w fuji Kr-system więc jest trendy i na topie ;) . Mnie osobiście KR nie przypadł do gustu. Jest głośny, ramki w najmniejszych przelotkach nie spełniają swojej roli tzn. plecionka się po nich nie zsuwa. 
Wolę tradycyjne zbrojenie ale to nie o gustach dyskusja. 

• Like 1

A co jeśli chodzi o kij fabrycznie zbrojony? Słyszałem że w przeciwieństwie do Legend Elite, LegendXtreme ma trochę gorsze zbrojenie fabryczne.

Wlasnie tak jak pisze @Kotwitz to bardziej kwestia gustu. Mi kompletnie nie pasuje rekojesc w fabrycznych kijach.nie dosc ze brzydka wizualnie to jeszcze cholernie ciezka. Fabrycznie zbrojony LXS76MF2 wazy w/g deklaracji producenta 135 gr moj zbrojony wazony waga jubilerska wazy 104 gr. Komentaz wydaje mi sie zbedny

Czyli na gumy pod sandacz i na szczupaka LXS76MF2 się nadaje, a co jeśli chodzi o mniejsze przynęty z dolnego progu wagowego wędki? Producent jako dolny próg wskazuje 5g, jak kijek spisuje się z takimi gumkami bądź innymi przynętami?

Dziękuje za odpowiedzi odnośnie LegendXtreme, a co jeśli chodzi o pozostałe modele? Ma ktoś z nimi do czynienia?

Czyli na gumy pod sandacz i na szczupaka LXS76MF2 się nadaje, a co jeśli chodzi o mniejsze przynęty z dolnego progu wagowego wędki? Producent jako dolny próg wskazuje 5g, jak kijek spisuje się z takimi gumkami bądź innymi przynętami?

Dziękuje za odpowiedzi odnośnie LegendXtreme, a co jeśli chodzi o pozostałe modele? Ma ktoś z nimi do czynienia?

Pod gumy ale tez przynety twarde.Na sucho w tym kiju pracuje kilka centymetrow szczytowki wiec mozna nadac nawet twardej przynecie dodatkowa prace. Lowilem tez tym kijem w trolingu (rzadko to robie) przynetami typu minnow 7 lub 9 normalny ster i SDR lub husky jerk 12 z normalnym sterem. Co do tych dolnych 5 gr to nie probowalem. Tak lekko lowie innym kijem

Witam, posiadam dwa kijki St. Croix Legend Elite Salmon & Steelhead LES86HF2 i LES90LM2. Oba kije są nieziemskie, pracę tego lżejszego możecie zobaczyć na tym filmiku (3 maj 2015, za jakość przepraszam, ale żona kręciła)), kijek do 11g, a szczupak 92 cm, i tak około 5 kg (oczywiście wypuszczony):

Filmik

Edytowane przez Michał Rymacki

Stanisław Lem - świętej pamięci , tak się niegdyś wyraził - Dopóki nie skorzys­tałem z In­terne­tu, nie wie­działem, że na świecie jest ty­lu idiotów. Cytuję, bo jest tu coś na rzeczy..

Nie mam bladego pojęcia, skąd wzięło się to jak widzę, dość szeroko wyznawane ale i głupawe moim zdaniem przekonanie, jakoby StC były tradycyjnie niedoszacowane . Nie wiem skąd ta wiecznie żywa brednia wzięła swój rodowód . Może jest to pochodna z przeszłości - wrażenie po pierwszym , szerszym kontakcie z markowym sprzętem w Polsce , może dramatyczny brak rozeznania, może podatność na łatwe, lekkostrawne historyjki ..

W pewien sposób potwierdzałby moje przypuszczenia, brak podobnych ocen wobec innych, dużo mniej popularnych w Polsce wielkich producentów - Loomisa czy Lamiglasa .

Śmiało , kto będzie pierwszy ?

Selector jest nieprawdziwy, opisy fałszywe , w Park Falls pytani - nic ale to kompletnie nic nie rozumieją - o co nam chodzi  - jesteśmy znów straszliwie najlepsi i niepokonani :clappinghands:  

I Ty mario też ? :)

• Like 1

Stanisław Lem - świętej pamięci , tak się niegdyś wyraził - Dopóki nie skorzys­tałem z In­terne­tu, nie wie­działem, że na świecie jest ty­lu idiotów. Cytuję, bo jest tu coś na rzeczy..

Nie mam bladego pojęcia, skąd wzięło się to jak widzę, dość szeroko wyznawane ale i głupawe moim zdaniem przekonanie, jakoby StC były tradycyjnie niedoszacowane . Nie wiem skąd ta wiecznie żywa brednia wzięła swój rodowód . Może jest to pochodna z przeszłości - wrażenie po pierwszym , szerszym kontakcie z markowym sprzętem w Polsce , może dramatyczny brak rozeznania, może podatność na łatwe, lekkostrawne historyjki ..

W pewien sposób potwierdzałby moje przypuszczenia, brak podobnych ocen wobec innych, dużo mniej popularnych w Polsce wielkich producentów - Loomisa czy Lamiglasa .

Selector jest nieprawdziwy, opisy fałszywe , w Park Falls pytani - nic ale to kompletnie nic nie rozumieją - o co nam chodzi  - jesteśmy znów straszliwie najlepsi i niepokonani :clappinghands:  

Przepraszam a Ty wstales dzisiaj lewa noga czy tam masz z urzedu??

Ja nikogo nie poprawiam bo za glupi jestem.Natomiast nauczono mnie czytac i pisac. Jezeli lowie kijem STC do zaokraglajac 18 gr i bez zadnego problemu zakladam 25 gr to moja wiedza bierze sie z tego co widze i czuje.Kij moze wiecej niz na blanku napisali. Jezeli do kija Phenixa do 14 gr zakladam 14 gr plus powiedzmy 10 cm guma i czuje ze strach tym rzucic (to czuc,naprawde,sprobuj). W tym przypadku wiem ze w/g kryteriow w ktorych spora czesc polskich wedkarzy zostala "wychowana" kij jest opisany do 14 gr koniec i kropka. Nikt a przynajmniej ja nie uwazam ludzi pracujacych w STC za glupcow. Ja chcac napisac chocby nieudolna ale zawze charakterystyke wedki staram sie uzywac slow ogolnie rozumianych. Jak widac nie zawsze....cale szczescie ze tylko mniejszosci nie dogodzisz  ;)

• Like 3

Nie zajmuję się chinolami, ani ich właściwościami.. Nadal niezrozumiałe dla mnie jest, skąd się wzięła tendencja do tak radykalnego przekraczana, tak wyraźnie sugerowanej przez firmę granicy bezpieczeństwa . Powiem jeszcze - bo to wiem, że łamiemy procentowo więcej jak nasi ruscy bracia ..

I nie bądź tu wkurzony :)    

• Like 3

Przerzuciłem 5 wędek St.Croix , od Triumpha po LegendElite i wg. mnie tylko blank 5SC86MF2-G Elite jest opisany jak należy.Zresztą mocno mnie to zdziwiło bo z początku myślałem, że będzie jak z pozostałymi.Elitka 260 do 21 g na serio w miare dobrze jest opisana, przynajmniej ja nie zakładam do niej więcej jak 15-17 g + gumka, oczywiście lobami idzie rzucać ciężej , ale takie łowienie traci już na komforcie mocno.Triumphem, WildRiverami , nie mówiąc już o Avidach można spokojnie łowić ciężej.Avid 260 do 28 g to kij, który powinien być opisany minimum do 35 g , także raczej jest coś na rzeczy.

Edytowane przez Szymon82
  • Like 2

A tym razem o co chodzi??? :)

Chcesz dać kolejny popis erudycji czy wnieść do dyskusji rzeczowe argumenty poparte praktyką? Osobiście preferowałbym to drugie.

Ten blank jest opisany na max 10,5g i jest to masa przynęty, przy której komfort i przyjemność łowienia są największe wg mnie (a to przecież maksymalne cw), co nie oznacza, że jest to granica komfortu łowienia w ogóle. Ale tego nie wiem, bo do łowienia przynętami powyżej 10g mam inne kije.

Ze swojej praktyki mogę podać kij na blanku Legend Inshore 17lb (1sza seria) opisany 10-21g gdzie ten max 21g to coś, hmmm, dyskusyjnego :)

• Like 3

mario .. Wszystko jest bardziej wartościowe, od ustalania przez laików kolejnych wersji prawdy w internetowym plebiscycie :) Dzięki czemu jest tu miejsce dla zabawnego paradoksu , z którego wynika jakoby jeden z rynkowych tuzów produkujący doskonałe, wyrafinowane blanki, nie wiedział co robi, ani jak to się je ..

Więc dzieci ojca uczą, a Park Falls z sieci się dowie .. że nic nie wie .. Śmieję się, i jak zwykle jestem przeciw banialukom :) 

• Like 3

Ja sobie wypraszam zarowno laikow jak idiotow. Nie bede z Toba polemizowal bo sciagniesz mnie do swojego poziomu i pokonasz doswiadczeniem. Ale mam cos co pomoglo mi i wielu,wielu ludziom. Taka mala terapia.Napisz na kartce tysiac razy "nie jestem najmadrzejszy na swiecie" . Jak to do Ciebie dotrze.....bedzie Ci latwiej. Powodzenia!

• Like 7