Skocz do zawartości

Wędki St. Croix

Yunker

Rekomendowane odpowiedzi

Bardziej chodzi mi o oskrobanie z lakieru.....czy to ma sens

Lakier na blanku to pewnie jakis wyczowalny % wagi blanku

Ale swoja droga to dopiero poprawianie inzynierow z Park Falls  :D

Nie wiem czy ma to sens. Nie miałem okazji porównać. Miota zaskakująco daleko małymi przynętami na żyłce 0,2 więc resztę mam w d...

Lakier był skrobany ze względów estetycznych. Właściciel wszystkie wędki miał w czarnym macie (jako fan metalu oczywiście) więc ja, także jako fan tejże muzyki nie płakałem po - skądinąd- ładnej zieleni.

Edytowane przez krzychun
  • Like 3

Nie wiem czy ma to sens. Nie miałem okazji porównać. Miota zaskakująco daleko małymi przynętami na żyłce 0,2 więc resztę mam w d...

Lakier był skrobany ze względów estetycznych. Właściciel wszystkie wędki miał w czarnym macie (jako fan metalu oczywiście) więc ja, także jako fan tejże muzyki nie płakałem po - skądinąd- ładnej zieleni.

rowniez jestem fanem tego rodzaju muzyki....kije sa zagrozone  ;)

• Like 2

Jak szukalem wedek to kupowalem najtaniej jak sie da. Te ktore zostaly "zatwierdzone" do dalszego uzytkowania  ;) zostaly zbudowane od podstaw w pracowniach w/g moich upodoban. Czesto wychodzily taniej niz oryginalnie zbrojone a byly na lepszych komponentach.

Czyli pomacać pomacać, ale nie kupić ?:P

Spoko, wiem o co chodzi :)

Jest szansa, całkiem spora choć decyzja jeszcze nie podjęta (a raczej kasa nie zebrana), że będzie gdzie pomacać (i kupić) nowe St Croixa w Gdańsku jeszcze w tym roku.

• Like 1

Czyli pomacać pomacać, ale nie kupić ? :P

Jak nie kupic??

Przeciez pisze ze kupowalem...jak mialem macac na Allegro czy na gieldzie J.pl

Macalem jak przyszly do domu i lecialem z nimi nad wode.

Z wedkami STC czesto jest tak ze dopiero uzbrojenie i poprowadzenie przynety daje poglad z czym mamy do czynienia. No i oczywiscie na rybie!! Moj pierwszy STC na sucho wydawal sie kijem do przesuwania firanek z fotela....uzbrojony w boju pokazal geniusz jego Tworcow.

Z pozoru pala na rybie zachowuje sie jak by byla z gumy.

A gdzie te kije maja szane w Gdansku byc??

Jak nie kupic??

Przeciez pisze ze kupowalem...jak mialem macac na Allegro czy na gieldzie J.pl

Macalem jak przyszly do domu i lecialem z nimi nad wode.

Z wedkami STC czesto jest tak ze dopiero uzbrojenie i poprowadzenie przynety daje poglad z czym mamy do czynienia. No i oczywiscie na rybie!! Moj pierwszy STC na sucho wydawal sie kijem do przesuwania firanek z fotela....uzbrojony w boju pokazal geniusz jego Tworcow.

Z pozoru pala na rybie zachowuje sie jak by byla z gumy.

A gdzie te kije maja szane w Gdansku byc??

A widzisz. Zrozumiałem, że chciałeś pomacać wędkę, żeby znaleźć blank a potem iść i zrobić sobie nową :) sorki :)

A co do info to na priv.

• Like 1

Jeszcze raz.Co wybrać do łowienia w jeziorze na 6-10 m głębokości do gum 3-4" na główkach 10-15 g i kuraki 10 do 15 g.Moje typy to;TBS68mf lub TBS 610 mlxf.Oczekuję czucia co dzieje się z przynętą a jednocześnie patyk ma być szybki(coś dla przedziału 50 z plusem)Wodom Cześć i Chwała!

Jeszcze raz.Co wybrać do łowienia w jeziorze na 6-10 m głębokości do gum 3-4" na główkach 10-15 g i kuraki 10 do 15 g.Moje typy to;TBS68mf lub TBS 610 mlxf.Oczekuję czucia co dzieje się z przynętą a jednocześnie patyk ma być szybki(coś dla przedziału 50 z plusem)Wodom Cześć i Chwała!

Witam

Ja do trochę lżejszego łowienia używam LTWs70LF, przy flaucie na 7 gramach ołowiu widzę pracę ogonka w keitechu 3.Kija mam od nie dawna ale Podejrzewam że z 10 gramami plus 3 calowa guma też da rade.Czucie kapitalne,kij jest opisany jako fast i w moim odczuciu taki jest.Przy łowieniu na plecionkę lubi gubić małe okonki ,ale takie w okolicach 20cm trzyma już pewnie. Moc jak na te 8 lb jest odpowiednia ,szczupły 71 cm ładnie dopasiony niemiał za wiele do powiedzenia ,cały czas pełna kontrola nad rybą .

Jeśli do 15 gr to pewnie musiał by być oczko mocniejszy.

Pozdrawiam.

TBS68MF-nie moge znalesc takiego kija 

TBS610MLXF na glebokosci 10 metrow plus 15 gr nie poprowadzisz agresywnie koguta

Na te warunki ja bym wzial TBS68MXF (lepszy do kogutow) lub TBS71MF lepszy do gum i czucia pracy przynety

Edytowane przez Wiktor
  • Like 1

Zbynio - twoi obaj faworyci to kije do zupełnie odmiennych technik, niż jigowanie. Blanki są dedykowane do split shot i drop shot - oba przeznaczone do grania przynętą z odłaczonym obciążeniem, oba mają delikatne szczytówki. Z tej serii Tournamentów zdecydowanie lepsze będą TBS71..albo któryś z podobnych im mocą castingowych blanków, uzbrojony do stałoszpulowca ..  

TBS68MF-nie moge znalesc takiego kija 

TBS610MLXF na glebokosci 10 metrow 15 gr plus 15 gr nie poprowadzisz agresywnie koguta

Na te warunki ja bym wzial TBS68MXF (lepszy do kogutow) lub TBS71MF lepszy do gum i czucia pracy przynety

Masz rację.Nie dopisałem L-chodzi mi o tbs68mlf.Mam TBS68mxf i lekkie przynęty coś słabo na nim czuję.Brania są wyczuwalne mocno,ale niezbyt dokładnie wiem co dzieje się z przynętą.Z kurakami trochę przesadziłem - z tym 15 g jest niezle,ale już 8;10;12 g to łowię na czuja.Wiem,że może zbyt dużo oczekuję od fabrycznych stc i może nie da się pogodzić czułości i szybkości(szczególnie dla przedziału plus 50!)Ale wielkie dzięki za chęć niesienia pomocy!

• Like 1

Masz rację.Nie dopisałem L-chodzi mi o tbs68mlf.Mam TBS68mxf i lekkie przynęty coś słabo na nim czuję.Brania są wyczuwalne mocno,ale niezbyt dokładnie wiem co dzieje się z przynętą.Z kurakami trochę przesadziłem - z tym 15 g jest niezle,ale już 8;10;12 g to łowię na czuja.Wiem,że może zbyt dużo oczekuję od fabrycznych stc i może nie da się pogodzić czułości i szybkości(szczególnie dla przedziału plus 50!)Ale wielkie dzięki za chęć niesienia pomocy!

Nie wazne jest czy fabryczne czy customy.....blank to blank. Oczywiscie mozna oskrobac dac przelotki z puchu itd ale charakteru kija nie zmienisz,mozna go podrasowac. A tak na marginesie jak wyraznie czuc branie to "zwisa" mi co sie dzieje z przyneta  ;)

• Like 1

Wiktor-właściwie Masz rację.Też tak myślę,ze po h.j mi drugi kij,jak na tym co mam czuję brania.Ale z drugiej strony jak masz jedno  branie na godzinę albo jeszcze mniej,to wyobraznia rysuje ci taki obraz.Nie czuję brań bo mam złą wędkę itd.Zamówię chyba ze trzy kije w Corona Fishing z opcją zatrzymania jednej(jak bedzie to możliwe).Przetestuję je na łódce i coś wybiorę.Jeszcze raz wielkie dzięki Wszystkim za pomoc.Wodom Cześć i Chwała!

Ja pod koguta zdecydowanie polecam elitkę wykonaną na blanku castingowym do 28 gram 1,98 m.

Oznaczeń nie pamiętam, ale jak zadzwonisz do wybranej przez siebie pracowni na pewno Tobie pomogą.

teraz przyszlo mi do glowy pytanie.....czy blanki w extremach spiningowe roznia sie od castingowych?? nigdy nie mialem w rece wersji cast.

teraz przyszlo mi do glowy pytanie.....czy blanki w extremach spiningowe roznia sie od castingowych?? nigdy nie mialem w rece wersji cast.

Do ciężkich połowów zdecydowanie castingowy . Można pozwolić sobie na więcej z cw .... dużo więcej . Co do elity 1oz 6'6'' to mam taką na blanku cast pod korbę i pod szczupaka świetny . Ogarnia szeroki zakres różnych przynęt miekkich i twardych .  Extreme 1 1/2 oz 7'  ogarnia wiecej  ;)  , finalny w planie to  4C 2 1/2 :D Kolega łowi na tournamenty ( lżejsze) i takie moje odczucia są , że w dole ma więcej mocy niz elitka/extremka .

Ja mojemu tacie kupiłem na urodziny elitke w jednoskładzie 8lb.

Mój ojciec łowi strasznie niedelikatnie, co wiąże się z jego "średnymi umiejętnościami spinningisty".

Rzuca po trzcinach, zaczepach, co większość kończy się siłowym szarpaniem. Kij jak dotąd dzielnie to znosi.

Do tego, świetnie obsługuje większość przynęt na okonie w polskich warunkach i co najważniejsze ryby nie spadają, co nie jest takie oczywiste przy moich szybkich phenixowych jednoskładach.

I jego fabryczne zbrojenie, w porównaniu do lekkiego tytanowego zbrojenia, nie powoduję u mnie jakiś nieprzyjemnych doznań. Śmiało można brać fabryczne konstrukcje st.croix według mnie, jeśli ktoś chce szybko kij zwarty i gotowy do pracy.