Skocz do zawartości

Wędki St. Croix

Yunker

Rekomendowane odpowiedzi

Zakup St .croix przez net to nieporozumienie.

Wędki wykonane są na odpierdziel .

Można trafić fajny egzemplarz lub bubla.

Jak wypadają w porównaniu inne gotowce w zblizonej cenie do serii triumph czy wild river? Czy miał ktoś możliwość porównania z serią jp-s lub me-s xzogi? Są tam modele odpowiadające sobie długością w klasie H, z katalogów widać różnicę głównie w osprzęcie.

Caścik H równiez jako zapas. Ciekaw jestem czy z papieru nie jest zrobiony i 50 gramów pociągnie.

Chwalą się że podczas testów:

"Wytrzymałość tej wędki była testowana z zestawami o 50% cięższymi niż podany ciężar wyrzutu. Należy jednak używać zestawów zgodnych z ciężarem wyrzutu wędki... "

jak dostaniesz to daj znac na priv czy swobodnie poleci z niej 60 gram  i  jaki REALNY dolny CW jest  ?

Edytowane przez selk

Osobiście lubię krotkie dolniki, zwłaszcza w lekkich kijach, kiedy prowadzimy przynętę z nadgarstka.

Odnośnie fabrycznego wykonania i zakupów przez neta. Jednego Avida mam sprowadzonego z USA i poza jedną, może minimalnie krzywą przelotką startową, do reszty się nie można przyczepić. Kupowałem również podlodówkę u Żbika i poprosiłem o sprawdzenie wędki przed wysyłką- przyszła taka, jak chciałem- wsio ok.

Jesli komus nie przeszkadza krzywo wklejony uchwyt, zapaćkane lakierem przelotki, czy uciekajacy w prawo/lewo blank itp. to smialo moze brac fabrycznego St Croix'a :)

Wedek mialem w reku kilkanascie. Kumpel jest bardzo wymagajacy i specjalnie jezdzil z Wawy po kij do Zbika zeby sobie wybrac ten ktory moze zaakceptowac.

Najgorsze jest to, ze wyzsze serie (legend) nie roznia sie starannoscia wykonania od tych z nizszej polki.

Najgorsze jest to, ze wyzsze serie (legend) nie roznia sie starannoscia wykonania od tych z nizszej polki.

Ja dodam nawet , że najlepiej wykonanym fakbrycznym St.Croix jaki miałem był Triumph. To się nazywa trafić egzemplarz :) Pozostałe miały jakiś paproch pod lakierem na opisie , Avid ze dwie nadlewki , ale małe ;) - w sumie same pierdoły nie dyskwalifikujące przy zakupie żadnego .

Edytowane przez Szymon82

LXS610MLXF lub kij na blanku 5S610MLXF ubrany w co lubisz. Tym lowie sandacze z tak zwanego "opadu" i na obecna chwile poszukiwania zostaly zakonczone. Teraz pora zeby ryby zaczely wreszcie wspolpracowac bo ten rok jest wyjatkowo ciezki ;)

Pozdrawiam.

Ja dzieki @Wiktorowi łowie na to samo i jestem bardzo zadowolony. Choć wedka w tym roku wyjęła wiecej sumów niz sandaczy.

Przestańcie tak narzekać na to st. croix. Jakie to wykonanie fabryczne jest złe i niedobre.

Jak ktoś ma i jest niezadowolony mogę podać adres i możecie mi wysłać, nie obrażę się.

Nie czaję po co o tym tyle pisać. Mi phenixy np. nie leżą, ale rozumiem że komuś mogą leżeć.

Ale nie będę pisał wszędzie jakie są do dupy. 

• Like 1

Witam, Również podpisuję się pod opiniani kolegów którzy proponują zbudować kij na blanku st.croix.Z uwagi na swój wzrost sprzedałem wszystkie fabryczne st.croix z powodu któtkiego dolnika.Idealny sprzęt na sandacza czuły i do tego bardzo wytrzymałty posiadam również phenixa k2 pierwszy pekł w połowie 2 również i teraz po naprawie czuję jakieś obawy , pomimo ,że to wspaniały sprzęt bardzo czyły itd ale st.croix to maszyna na rzekę. Ja łowię na odrze.Pyrzłów dużego suma nawet go nie rusza polecam blank 10-21g 213cm 1 skład.Polecam LXS70MHF akcja Fast maszyna dla wymagających blank jest niedoszacowany zgodnie z sugestią przedmówców  dość sztywny ale na rybie zupełnie zmienia się w technologiczny piekielny wynalazek.:))))))

A tymczasem w kwestii firmowo zbrojonych St Croix wypowiedzial sie sam producent:

od sezonu 2016, "nowe" Elitki beda uzbrojone w Fuji Torzite w tytanowych ramkach, a lubiana w Polsce seria salmon Steelhead bedzie kosztowac JUZ od 470 USD (cena katalogowa USA) :)

Wszystkich fanow wedek StC goraco pozdrawiam

Guzu

ES86MF2 8'6" M Fast 2 8 - 12 1⁄4 - 3⁄4 5.0 5 $ 470 *

ES86MHF2 8'6" MH Fast 2 8 - 17 3⁄8 - 1 5.3 5 $ 470 *

ES86HF2 8'6" H Fast 2 12 - 25 1⁄2 - 2 5.4 5 $ 480 *

ES90MLF2 9' ML Fast 2 6 - 10 1⁄8 - 5⁄8 5.0 5 $ 480 *

ES90MF2 9' M Fast 2 8 - 12 1⁄4 - 3⁄4 5.2 5 $ 480 *

ES90MHF2 9' MH Fast 2 8 - 17 3⁄8 - 1 5.5 5 $ 480 *

ES90HF2 9' H Fast 2 12 - 25 1⁄2 - 2 5.6 5 $ 490 *

ES96MLF2 9'6" ML Fast 2 6 - 10 1⁄8 - 5⁄8 5.3 5 $ 490 *

ES96MF2 9'6" M Fast 2 8 - 12 1⁄4 - 3⁄4 5.4 5 $ 490 *

ES96MHF2 9'6" MH Fast 2 8 - 17 3⁄8 - 1 5.9 5 $ 490 *