Guzu Opublikowano 19 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2015 Używa ktoś Legenda Tournament 80MLF2? Jaki zakres przynet obsluguje? Pociagnie w wodzie stojacej obrotówke nr.4 (effezett, black fury)? Nie, nie pociagnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość White--fish Opublikowano 19 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2015 Guzu dzieki za odpowiedz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawello Opublikowano 20 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 Panowie, czy można porównać Elitkę 8,6 12lb i Extrema 7,6 12lb? Ma/miał ktoś obydwa modele naraz? Chodzi mi głównie o porównanie ciężaru wyrzutu tych kijków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 20 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 Mam Extrema 7,6 12LB a ta Elite mialem kilkukrotnie w rece.Mialem w rekach oba blanki przed zlozeniem i po.Extream to "delikatniejszy" kij (subtelniejszy) chociaz oba kije na sucho to straszne paly. W akcji dzieje sie z nimi cos dziwnego jak dla mnie to sa zrobione z gumy Ciezar wyrzutu w tych kijach to cos ciezkiego do opisania. 30 gr czy 15 gr dzialaja tak samo. Gorna granica nie zostala przynajmniej przezemnie odkryta.....tonacy slider 10 cm nie robi na extremie zadnego wrazenia,nie sadze zeby robil na Elicie.Tylko czemu chcesz je porownywac? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 21 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 Mam Extrema 7,6 12LB a ta Elite mialem kilkukrotnie w rece.Mialem w rekach oba blanki przed zlozeniem i po.Extream to "delikatniejszy" kij (subtelniejszy) chociaz oba kije na sucho to straszne paly. W akcji dzieje sie z nimi cos dziwnego jak dla mnie to sa zrobione z gumy Ciezar wyrzutu w tych kijach to cos ciezkiego do opisania. 30 gr czy 15 gr dzialaja tak samo. Gorna granica nie zostala przynajmniej przezemnie odkryta.....tonacy slider 10 cm nie robi na extremie zadnego wrazenia,nie sadze zeby robil na Elicie.Tylko czemu chcesz je porownywac? Zbroiłem kilka elitek 12lb 2,6m i obłowiłem różnymi przynętami.W żadnym razie nie powiedziałbym ,że 30g nie robi na niej wrażenia.Maks komfortu np.przy gumach to 18g+smukły ES 10cm.Da się więcej rzucić ,ale raczej po lordowsku nie dynamicznie i prowadzenie dalekie od idealnego. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 21 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 Zbroiłem kilka elitek 12lb 2,6m i obłowiłem różnymi przynętami.W żadnym razie nie powiedziałbym ,że 30g nie robi na niej wrażenia.Maks komfortu np.przy gumach to 18g+smukły ES 10cm.Da się więcej rzucić ,ale raczej po lordowsku nie dynamicznie i prowadzenie dalekie od idealnego. Mialem kilka 12tek. Najblizej do takich gramatur miala brazowa SC570MF. Tak sie chyba nazywala.Z kopytem 3 cale 20g rzucala jak chciala, 25g tez calkiem spoko, aczkolwiek wymachy powinny byc plynne i raczej z wyczuciem. 30 wymagalo naprawde zastanowienia "po co tak katowac ta wedke" Z dluzszych elitek dwunastek nie rzucalbym takimi olowiami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 21 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 Mialem kilka 12tek. Najblizej do takich gramatur miala brazowa SC570MF. Tak sie chyba nazywala.Z kopytem 3 cale 20g rzucala jak chciala, 25g tez calkiem spoko, aczkolwiek wymachy powinny byc plynne i raczej z wyczuciem. 30 wymagalo naprawde zastanowienia "po co tak katowac ta wedke" Z dluzszych elitek dwunastek nie rzucalbym takimi olowiami.Bo te krótkie , 12lb ,to zupełnie inna bajka.Elitka 2m 12lb spokojnie ogarnie 25g+gumak 10cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 21 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 Bo te krótkie , 12lb ,to zupełnie inna bajka.Elitka 2m 12lb spokojnie ogarnie 25g+gumak 10cm Widac, ze kazdy uzytkujacy ciut inaczej rozumie "spokojnie ogarnie" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedzielski Opublikowano 21 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 Mam elitke 11 gr 7stóp ekstremalnie raz musiałem założyć 28gr bo ciężko chciały brać ale to była lekka przesada, wędka dawała radę :-) 20 gram + guma do takiej przestawianej spoko,15 gr bezproblemowo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz197503 Opublikowano 21 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 (edytowane) Moja zbrojona 12lb 2.60 strzeliła podczas rzutu guma lunatic 8.5 cm plus glowka 10 gr fakt faktem ze rzuciłem dynamicznie,ja bym jej wiecej jak głowka 12 no moze 14gr nie zakładał plus oczywiście guma max 3 cale.Napisałem juz w kwesti gwarancji na blank do ST.CROIX -ciekawe co napisza pewnie skonczy sie zapłata z mojej strony te 75$ plus przesyłka jesli tak to bedzie to ostatnia wedka st.croix ktora kupiłem, za blank plus zbrojenie zapłaciłem koło 1700 zł teraz dojdzie mi jeszcze pewnie kilka stowek i tak bede szczęśliwym posiadaczem jedynego w swoim rodzaju kija-elitki za ponad 2 tysie Myśle ze z gwarancja gotowej wedki kupionej u Polskiego dystrybutora byłoby o wiele łatwiej,niz z samym blankiem,notabene tez kupionym w jednej z Polskiej pracowni Edytowane 21 Września 2015 przez grzegorz1975 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolen Opublikowano 21 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 Moj zbrojony Extreme 70MLF2 do 3/8 uncji pracuju z max. 12g + 3" guma i na wiecej go nie stac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 21 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 Moja zbrojona 12lb 2.60 strzeliła podczas rzutu guma lunatic 8.5 cm plus glowka 10 gr fakt faktem ze rzuciłem dynamicznie,ja bym jej wiecej jak głowka 12 no moze 14gr nie zakładał plus oczywiście guma max 3 cale.Napisałem juz w kwesti gwarancji na blank do ST.CROIX -ciekawe co napisza pewnie skonczy sie zapłata z mojej strony te 75$ plus przesyłka jesli tak to bedzie to ostatnia wedka st.croix ktora kupiłem, za blank plus zbrojenie zapłaciłem koło 1700 zł teraz dojdzie mi jeszcze pewnie kilka stowek i tak bede szczęśliwym posiadaczem jedynego w swoim rodzaju kija-elitki za ponad 2 tysie Myśle ze z gwarancja gotowej wedki kupionej u Polskiego dystrybutora byłoby o wiele łatwiej,niz z samym blankiem,notabene tez kupionym w jednej z Polskiej pracowni A to nie reklamowales przez pracownie? Zlamala sie zaraz po zakupie, czy po jakims dluzszym czasie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz197503 Opublikowano 21 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 (edytowane) blank kupiony w pracowni (BRC-tak zostałem poinformowny) ale zbrojony w domowej pracowni -jednego z naszych budowniczych z jerka złamała sie po kilku godzinach łowienia zbrojona jakoś na poczatku roku -przeleżała swoje za szafa z racji ograniczonego czasu na wedkowanie oraz konkurencje ktora jeszcze posiadam w swoim arsenale taka dostałem odpowiedz od zbrojmistrzacytgwarancja omija dystrybutora jeśli idzie o blank,Gwarancji domagasz się bezpośrednio w StC .Musisz napisać na ich pocztę i zdecydują czy masz wysłać w kopercie pociętą szczytówkę*bez przelotek(,czy wystarczy samo zdjęcie,Tak czy siak kosztuje to 50 dolców.tak tez zrobiłem i czekam na odpowiedz od ST.CROIX Edytowane 21 Września 2015 przez grzegorz1975 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 21 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 i tak bede szczęśliwym posiadaczem jedynego w swoim rodzaju kija-elitki za ponad 2 tysie Bo nazwa do czegoś zobowiązuje Posiadam Elitkę 9'0 12lb i nigdy by mi nie przyszło do głowy aby rzucać nią więcej jak 25 gram łącznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz197503 Opublikowano 21 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 Bo nazwa do czegoś zobowiązuje Posiadam Elitkę 9'0 12lb i nigdy by mi nie przyszło do głowy aby rzucać nią więcej jak 25 gram łącznie he he co racja to racja :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawello Opublikowano 21 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 Mam Extrema 7,6 12LB a ta Elite mialem kilkukrotnie w rece.Mialem w rekach oba blanki przed zlozeniem i po.Extream to "delikatniejszy" kij (subtelniejszy) chociaz oba kije na sucho to straszne paly. W akcji dzieje sie z nimi cos dziwnego jak dla mnie to sa zrobione z gumy Ciezar wyrzutu w tych kijach to cos ciezkiego do opisania. 30 gr czy 15 gr dzialaja tak samo. Gorna granica nie zostala przynajmniej przezemnie odkryta.....tonacy slider 10 cm nie robi na extremie zadnego wrazenia,nie sadze zeby robil na Elicie.Tylko czemu chcesz je porownywac? Dzięki za odpowiedź. Mam Elitkę 8,6 12lb i kijek jest świtny jako uniwersał rzeczny (Wisła Narew). U mnie max jaki używałem to główka 21gr + gumki 7,5cm (Kopyto, SG Cannibal, Reno Killer). Z racji, że od jakiegoś czasu przesiadłem się na łódkę, czasem te 2,60 jest nieporęczne. Zastanawiam się czy Extremka to taka krótsza wersja Elitki, ale już wiem że nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 21 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 Widac, ze kazdy uzytkujacy ciut inaczej rozumie "spokojnie ogarnie" to jest dosc ciekawa kwestia bo nie pierwszy raz czytam opis kija ktory uzywam czy uzywalem i kompletnie nie moge sie z tym opisem zgodzic. Inaczej postrzegamy?? A moze po prostu ta granica komfortu jest dla kazdego w innym miejscu. Moze inne techniku rzutu maja tu znaczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 21 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 Technika rzutu techniką rzutu, ale obciążenie/ugięcie szczytu pod cięższą przynęta to inna bajka...nie podawałbym 30gr ołowiu z 12lb SCV 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 21 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 to jest dosc ciekawa kwestia bo nie pierwszy raz czytam opis kija ktory uzywam czy uzywalem i kompletnie nie moge sie z tym opisem zgodzic. Inaczej postrzegamy?? A moze po prostu ta granica komfortu jest dla kazdego w innym miejscu. Moze inne techniku rzutu maja tu znaczenie? Moim zdaniem to kwestia czysto akademicka. Moze sie niektorym uzytkownikom zdarzaja sytuacje nad woda, kiedy musza zalozyc taka ciezka przynete, a dysponuja tylko 12 lb wedka.Nie widze jednak sensu nastawiac sie na lowienie takimi przynetami przy pomocy TAKIEJ wedki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedzielski Opublikowano 21 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 Ja też bym nie podawał,ale nie miałem wyjścia chciały brać ciężkiego, a nie miałem przy sobie innej wędki wiec ryzykowałem było to skrajnie nie odpowiedzialne, ale elitka dała radę.:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedzielski Opublikowano 21 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 Moim zdaniem to kwestia czysto akademicka. Moze sie niektorym uzytkownikom zdarzaja sytuacje nad woda, kiedy musza zalozyc taka ciezka przynete, a dysponuja tylko 12 lb wedka.Nie widze jednak sensu nastawiac sie na lowienie takimi przynetami przy pomocy TAKIEJ wedki... właśnie chciałem to tak ładnie ująć 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 21 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 (edytowane) Dzięki za odpowiedź. Mam Elitkę 8,6 12lb i kijek jest świtny jako uniwersał rzeczny (Wisła Narew). U mnie max jaki używałem to główka 21gr + gumki 7,5cm (Kopyto, SG Cannibal, Reno Killer).To i tak zaszalałeś - ja też z początku myślałem, że ten kij jak to się utarło może więcej , ale chyba lepiej tego nie robić.21 g + guma 7,5 to licząc kopyto relaksa 3 prawie 30 gramów , wg. mnie o 5 za dużo. W tej wędce mylący jest dolnik, który ma konkretnego powera i może dawać złudne poczucie zawyżenia mocy całego zestawu.Część szczytowa wydaje się być totalnie z nim nie zgrana co oczywiście jest nieprawdą a całość tworzy super konstrukcję , która tnie chyba wszystko co da się zaciąć a szybkość i finezja szczytówki połączona z jej właściwościami amortyzującymi zrywy ryb utwierdziła mnie tylko w przekonaniu, że dla mnie sprawa lżejszego rzecznego uniwersału jest już przesądzona na stałe. Edytowane 21 Września 2015 przez Szymon82 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 21 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 Dzięki za odpowiedź. Mam Elitkę 8,6 12lb i kijek jest świtny jako uniwersał rzeczny (Wisła Narew). U mnie max jaki używałem to główka 21gr + gumki 7,5cm (Kopyto, SG Cannibal, Reno Killer). Z racji, że od jakiegoś czasu przesiadłem się na łódkę, czasem te 2,60 jest nieporęczne. Zastanawiam się czy Extremka to taka krótsza wersja Elitki, ale już wiem że nie. Nie wiem jak bardzo musi to byc akurat SC V z St Croix. Jak chodzi o kij na lodke.Ale rzuc okiem na SC4 z serii SW (jest takie fajne 230 cm 17 lb w 1 kawalku)... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawello Opublikowano 22 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2015 To i tak zaszalałeś - ja też z początku myślałem, że ten kij jak to się utarło może więcej , ale chyba lepiej tego nie robić.21 g + guma 7,5 to licząc kopyto relaksa 3 prawie 30 gramów , wg. mnie o 5 za dużo. W tej wędce mylący jest dolnik, który ma konkretnego powera i może dawać złudne poczucie zawyżenia mocy całego zestawu.Część szczytowa wydaje się być totalnie z nim nie zgrana co oczywiście jest nieprawdą a całość tworzy super konstrukcję , która tnie chyba wszystko co da się zaciąć a szybkość i finezja szczytówki połączona z jej właściwościami amortyzującymi zrywy ryb utwierdziła mnie tylko w przekonaniu, że dla mnie sprawa lżejszego rzecznego uniwersału jest już przesądzona na stałe. Szymon, małe sprostowanie. Jeśli chodzi o kopyta to łowię na 2,5' (waga ok.4,5g) także razem daje ok. 25g i to raczej maximum które można założyć dla tego kija. W pełni się z Tobą zgadzam że lekko-średni uniwersał na rzekę to temat zakończony. Extremka interesuje mnie bardziej z ciekawości, no i zima idzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 22 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2015 Technika rzutu techniką rzutu, ale obciążenie/ugięcie szczytu pod cięższą przynęta to inna bajka...nie podawałbym 30gr ołowiu z 12lb SCVMusze przeprosic bo pomylilem 12LB z 17LB Wybaczcie zamieszanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi