Skocz do zawartości

Wędki St. Croix

Yunker

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Może ktoś konkretnie doradzi, czy lepszy do połowu sandaczyków (płytki zalew, średnio do 1,7-3 m, główki najwyżej do 15g, najczęściej 10-12g, gumy do 3-4 cali) jest LTBS68mxf, czy Legend Extreme68mxf, bo zastanawiam się, który wybrać, a jest mała różnica w cenie.

Jeżeli nie ma dużej różnicy w cenie to zdecydowanie Extreme z tym ze 68mxf będzie za mocny na Twoje łowienie. Zdecydowanie byłbym za 610mlxf pomiędzy LTB a LXS jest taka sama przepaść jak pomiędzy Elita a Avidem. Tu nie ma co porównywać....jeżeli tylko środki pozwalają to extreme!!

• Like 1

Wiktor jedyna "przepaść" jaka jest zauważalna w StC to kije seryjne vs customy . Co do właściwości samych blanków od avida w górę to zdecydowanie nie nazwałbym tego przepaścią a z lekka zauważalną różnicą w czułości , właściwościach i mozliwościach . Zlituj się i nie pisz już o przepaści bo jeszcze ktoś wpadnie ... :P

• Like 6

Zlituj się i nie pisz już o przepaści bo jeszcze ktoś wpadnie ... :P

Dla mnie to przepaść i koniec blank avida to tępa dzida przy elicie przy extreme to materiał na kij do przesuwania firanek. Cały czas mówiąc o jednym parametrze jakim jest czucie pracy przynęty. Tak dla jasności  :P

Takie moje zdanie wypraktykowane organoleptyczne.  

Co do wersji fabrycznej vs custom to zgadzam się w 100%

Panowie który stc będzie dobry do połowu sandaczy na Bugu z pontonu, guma, wobler przyłowem może być sum. Długość do 213 cm a cw tak do ok 50 gr. Podpięty będzie do kija pen slamer 260 lub 360. Jedno częściowy lub dwu. Poproszę o porady ponieważ nie mam pojęcia o stc. Osobiście myślę o kiju 17-20 lb.A może inne propozycje. Kasy mogę wydać do 1000 bynajmniej tak założyłem. Poproszę o porady.

Edytowane przez BOSMAN 76

Ktoś może miał styczność z xtreme 610MLXF i 70MLF? Szukam coś wpasowac między 70MHF a 70LF. Musi ogarniać główki 5-7g + Easy Shiner 4".Xtreme LF za słaby a na MHF trochę głucho.

Niestety nie miałem jeszcze 70MLF chociaż powoli się do niego przymierzam ale 610MLXF to mój nr 1. Do główek 5-7 to nie najlepszy wybór. To raczej dolne granice tego kija a powinno być optimum. Znając charakterystykę tych wędek ja bym bez pudla kupił 610MXF czyli 3,5 do 10 gr. 

Jestem przekonany ze do Twojego łowienia to będzie strzał w dychę  :D . Bedzie dzwonił jak trzeba  :lol:

B jest wyżej w alfabecie :D

A tak na poważnie. W Park Falls z Elity robią kije krótkie, okoniowe, sandaczowe, szczupakowe a z długich czyli od 8 do chyba 9' robią kije S&S. Xtreme to wyspecjalizowane kije do łowienia z łodzi technikami do animacji przynęty. Czyli uniwersalna Elite lub wyspecjalizowane xtremy.

Zaraz mnie pojadą :D

• Like 1

Proponuję zacząć łowić ryby  :lol: to lepsze niż myślenie o kolorze blanku  :lol:

A swoją drogą jest jakiś "patyk" co wyczuje sandacza z 15 km i przekaże mi info na blank poprzez 140 splotową plecionkę?  :ph34r:

Edytowane przez spinspektor.pl
  • Like 1

jaka jest różnica pomiędzy elita a extremem oprócz koloru? Dopiero Extereme przy połowie sandaczy powoduje ze zacinam ryby i sam nie wiem czemu zacielem...

U mnie ten kij powoduje ze łowie ryby intuicyjnie, jest bardzo,bardzo czuły,szybszy od identycznych elit. Szybciej tłumi drgania....normalne sandaczowe pstryki to eksplozja :D 

Używając zawodniczej terminologi elita to kij rekreacyjny, extreme zawodniczy. Zaznaczam ze porównywałem elity z extremami pod katem połowu na miękkie przynęty, w długościach od 6,6 do 7 stop i c.w. górne do 7,18 i 21 gr.  

• Like 4