Skocz do zawartości

Wędki St. Croix

Yunker

Rekomendowane odpowiedzi

Ciezko powiedzieć bo każdy inaczej odbiera czy dolny czy górny zakres ja bym powiedział ze zaczyna fajnie ładowac od 12g ołowiu + 3 Cale guma co do ryb to tak jak pisałem łowie nim cieżko wiec I ryby to 60+ i tu pracuje przyzwoicie

Ale wydaje mi sie że jesli ktoś szuka uniwarsalnego kija to ten extreme do 18 jest rewelacja do 25 g I ryb do 100 cm

Kije bassowe to kije mocniejsze z racji specyfiki łowisk bassów i ich siłowego holu. Przynęty to zazwyczaj poppery, śmigłowce różnego rodzaju, żaby itd.

Kije na walleye to kije delikatniejsze pod przynęty stawiające mały opór w wodzie, czyli jigi, wormy, naturalne robaki, kawałki ryb czy małe tuby.

Seria LT to kije specjalistyczne pod odpowiednią animacje przynęty a nie pod konkretne ryby.

• Like 1

Panowie bez emocji obserwuje ten temat od poczatku I jest to jedyny ktory obserwuje .Na spinning lowie od 25 Lat I wedek miałem kilkanascie ale od dwoch lat jestem szczesliwym posiadaczem wedki st.croix legend elite 14-56 z pracowni Kawalec a od 2 miesiecy st.croix legend extreme 5-18 z pracowni art rod I powiem wam jedno jesli kupie kiedys inna wedke to bedzie kolejny st.croix extreme tylko do 10 g pod okonia I nic mi w zyciu wiecej nie potrzeba wszystkie maja u mnie dozywocie

Ja sądzę,że swoje życiowe potrzeby powinieneś uzupełnić extreme do 14g i extreme do 7g.A dla zabawy to jeszcze prawdziwy UL na białoryb.Uwierz,że łowienie spinningiem uklei to też wielka frajda,jeżeli robi się to celowo.Wodom Cześć i Chwała!

Jakos widze ze na StC leja sie wiadra pomyj za ...no właśnie za co ?

Ani one najdrozsze, ani nie najbardziej nowatorskie. Nawet nie awangardowe. trudno mówić ze "najlepsze" :)

Wiec czemu sa obiektem podlewania zolcia ?

To jakas zorganizowana akcja?

Lamiglas tez zasluguje na szydere ? Talon ?

Nie bardzo wiem o co niektórym piszacym chodzi.

Mam nadzieje ze chociaz oni to wiedza

Edytowane przez Guzu
  • Like 4

Stc to porządna marka, z renomą wieloletnim doświadczeniem. Z ich pracowni wychodzą naprawdę dobre kije, łowię na nie od dłuższego czasu i jestem zadowolony, ale jednak potrzebują trochę ręki, żeby wykorzystać ich możliwości  ;) zresztą ręka potrzebna jest wszędzie, jak to w życiu  :)

Inspektor.pl to prawdziwa osoba a nie kolejne konto teriera czy jak tam mu na imię :) kupiłem od niego StC i trochę ich miał / ma.

Prawda, prawda  B)

Ja bym uciął ręke temu co zrobił dolniki w fabrycznych extremkach - dziadostwo po prostu. Dobry blank, dobrze uzbrojony a dolnik .... powiedzmy "z innej bajki". I jeszcze na dobitke te marnej jakosci winding-checki jak z puszki od piwa, żalll ....  na szczęście są rodbuilderzy i blanki do dostania "sote".

Mi Zbychu będzie składał za chwilę 5S70MHF2-G, klasycznie w koreczku jak Pan Bóg przykazał 

• Like 3

Opisując StC pod względem niuansów wykończenia fabryczny kij można by posłużyć się cytatem z polskiej komedii..: "jest jak piękny sportowy wóz z ptasim gównem na przedniej szybie" chociaż sam mam jakieś fabryczne, nie odbiegają jednak pod tym względem od innych hameykańskich wiodących manufaktur ;)

5S70MHF2-G pięknej urody narzędzie...dojrzewam po woli do 5SW70MHF do casta  :rolleyes:

Edytowane przez Tomek88
  • Like 1

Miałem fabrycznie uzbrojonego Avida 2,9m do 2 oz. Ze względu na rękojeść sprzedałem go koledze. Co prawda łowił ryby jak jego następca tenże sam blank ubrany przez Daniela z X-Rods, ale mając na względzie estetykę wolałem iść w stronę rodbuildingu.

Na sam kij złego słowa nie powiem. Gdybym miał wziąć jedna wędkę na bezludną wyspę, to na pewno byłby ten Avid. Daje sie rzucić i bardzo lekkimi i bardzo ciężkim przynętami. W sytuacji kryzysowej, będąc za granica, gdy musiałem łowić na obrotówkę bez korpusu, ze względu na niską wodę, spisał sie o niebo lepiej od drugiego kija - CTS Elite LR SD 964-3 15-45g. Do tego stopnia lepiej, ze CTS poszedł w świat.

Po tym, jak nabrałem szacunku dla St Croix, to kupiłem sobie Elitke 2,6 do 1oz. Na letnie trocie idealny. Oczywiście zbrojony przez naszych ;)

Teraz przymierzam się do blanku castingowego 3,2m do 2oz. Ponoć ma głębokie ugięcie i liczę, ze wyszedlby dobry patyk pod plecionkę. Jeśli ktoś miał do czynienia z tym blankiem, to chętnie poczytam opinie.

Już tak nie przesadzajcie można się przyzwyczaić w niczym ten dziwny uchwyt nie przeszkadza,tylko tak kosmicznie wyglada :) mecze juz 3 sezon 70MHF i jestem więcej niż zadowolony.Mam tylko nadzieje ze wieksza czesc negatywnych opini jest wyciągnięte chociaż po jednym dniu łowienia a nie z suchego machania przy sklepowym stojaku.

Żenada

Żenada to nie kumać prostego żartu. Luzu więcej  ;)

Już tak nie przesadzajcie można się przyzwyczaić w niczym ten dziwny uchwyt nie przeszkadza,tylko tak kosmicznie wyglada :) mecze juz 3 sezon 70MHF i jestem więcej niż zadowolony.Mam tylko nadzieje ze wieksza czesc negatywnych opini jest wyciągnięte chociaż po jednym dniu łowienia a nie z suchego machania przy sklepowym stojaku.

Co do samego uchwytu występującego nie tylko w Extreme to mój kompan z lodzi łowi fabrycznie zbrojonym kijem i bardzo chwali rozwiązanie. I ok, jak się komuś podoba jego sprawa....Dla mnie wada uchwytu pomijając jego kształt wykonanie,wykończenie to waga. Ten uchwyt dokłada kijowi ponad 20 gr a to już jak na lekkie kije naprawdę dużo. Wszystkie fabrycznie zbrojone Extreme które odpowiadały moim preferencjom sprzedałem i uzbroiłem od nowa. Ale to moje zdanie i nikt nie musi się z nim zgadzać ;)  

adriano, jaki zakres przynęt ogarnia Ci ten MHF? Na lżej da się nim połowić? np. główkami 10 gram?

adriano, jaki zakres przynęt ogarnia Ci ten MHF? Na lżej da się nim połowić? np. główkami 10 gram?

U mnie lowi głównie szczupaki najczęściej 7-10g + SwimFish 5" lub Easy Shiner 4 -5".Przy 7g i 4" nie co głucho ale czułością nadrabia wiec mi odpowiada.Takie min. komfortowe obciążenie zaczyna się od 10g ołowiu + 4".Górna granica ołowiu do końca nie zbadania (ciężej nie potrzebuje) ale jerka 35-40 g szarpie jak i rzuca bez problemu.

Panowie,

a miałem nadzieję że, ze coś się wyjaśni. Niestety im więcej opinii tym większy chaos. Przybliżę parę szczegółów: łowisko to Zalew Sulejowski, łowię na 5-8m, przynęty praktycznie wyłącznie główki 16g (przedział 15g-20g) oraz gumy 3,5"-4". Rozważam zakup między: LTWS68mxf , a TBS68mxf. Jedni zachwalają i twierdzą, że mocniejsze modele o c.w. do 21g będą zbyt pałowate. Twierdzą, ze te modele do 17,5g ( i tak mają zapas mocy a niektórzy ponoć rzucali już po 25g i dawały radę). Bardzo proszę o podanie Waszego faworyta pomiędzy:

LTWS68mxf czy też TBS68mxf. Jeżeli macie jakiś inny typ pod moje warunki łowienia, to proszę również o konkretny namiar na model. Pozdrawiam

Panowie,

a miałem nadzieję że, ze coś się wyjaśni. Niestety im więcej opinii tym większy chaos. Przybliżę parę szczegółów: łowisko to Zalew Sulejowski, łowię na 5-8m, przynęty praktycznie wyłącznie główki 16g (przedział 15g-20g) oraz gumy 3,5"-4". Rozważam zakup między: LTWS68mxf , a TBS68mxf. Jedni zachwalają i twierdzą, że mocniejsze modele o c.w. do 21g będą zbyt pałowate. Twierdzą, ze te modele do 17,5g ( i tak mają zapas mocy a niektórzy ponoć rzucali już po 25g i dawały radę). Bardzo proszę o podanie Waszego faworyta pomiędzy:

LTWS68mxf czy też TBS68mxf. Jeżeli macie jakiś inny typ pod moje warunki łowienia, to proszę również o konkretny namiar na model. Pozdrawiam

http://www.fishing-test.pl/wdki/21-polecamy-wdk/360-wdka-sandaczowa-stcroix-ltbs68mxf-tws68mxf