Skocz do zawartości

Wędki St. Croix

Yunker

Rekomendowane odpowiedzi

Mxf to shaky head. Sugeruję opierać się na mocy blanku oraz średnicach topu i dolnika. Z reguły mówi to więcej niż jakieś od-do...

Z całym szacunkiem Kamil, ale przy bardzo zbliżonych średnicach 4C710HF a 4C711HMF oba kije 30lb a drugi jednak połowę słabszy od pierwszego jeśli chodzi o wyrzut, bo o hol na pewno nie w końcu 30lb w dolniku jest jednak grubość ścianki zapewne też ulega zmianie w poszczególnych konstrukcjach :)

Panowie,
proszę o pomoc. Czy wiecie jak i gdzie mogę sprawdzić rok produkcji mojego St.Croix.
Ktoś gdzieś na JB podał te oznaczenia firmowe Amerykanów, ale nie mogę tego znaleźć.
Wiecie coś w tej sprawie?.

Gdzieś to było na forum, że pierwsze litery z numeru seryjnego to rok i miesiąc, ale kurczę nie zapisałem i teraz nie mogę ponownie znaleźć.
Pomocy
Peter

Ja sprawdzałem na stronie St.Croix .Pierwsza literka oznacza rok produkcji,druga oznacza miesiąc,natomiast trzecia nic nie znaczy.Dla przykładu jedna z moich wędek posiada literkę M-czyli jest z 2014 roku a druga ma literkę N-czyli jest z 2015 roku.Wcześniejsze litery alfaetu będą oznaczały starsze lata.

Ze strony..

"The first letter of the serial number stands for the year:
A = 2001; B = 2002; C = 2003; D = 2004; E = 2005; F = 2006; G = 2007; and so on.

The second letter of the Serial Number stands for the month:
A = Jan; B = Feb; C = Mar; D = Apr; E = May; F = Jun; 
G = Jul: H = Aug; I = Sep; J = Oct; K = Nov; L = Dec"

• Like 4

LXS68MXF nabyty i przetestowany, niestety same krótkie rybki, rzeczywiście bardzo fajny kijek, nawet z tym chyba plastokowym uchwytem/rękojeścią, w ogóle w niczym nie przeszkadza, ale niestety kiedyś na dużo gorsze wędki łowiło się dużo lepsze (większe) ryby, ciekawe dlaczego.

W każdym razie dziękuję wszystkim kolegom za rady :) .

• Like 1

Witam

Panowie obecnie uganiam się za okoniami z LTWS70LF i jestem z niego bardzo zadowolony ,chociaż uchwyt kołowrotka dla mnie nie jest za wygodny .Ale po głowie już chodzi mi kijek na blanku 5s70LF.I tu mam pytanie do was czy ten 5s70lf w związku z tym że jest zbudowany z scV będzie na plus (czucie przynęty)w porównaniu do LTWS70LF zbudowanego z scIV. Kijek ma być wyłącznie pod gumy na główkach od 3-8gr, łowione będzie w jeziorze.

Pozdrawiam .

I tu mam pytanie do was czy ten 5s70lf w związku z tym że jest zbudowany z scV będzie na plus (czucie przynęty)w porównaniu do LTWS70LF zbudowanego z scIV. Kijek ma być wyłącznie pod gumy na główkach od 3-8gr, łowione będzie w jeziorze.

W teorii tak, lepszy materiał = lepsze czucie. W praktyce jednak różnie bywa ;)

W teorii tak, lepszy materiał = lepsze czucie. W praktyce jednak różnie bywa ;)

Też tak myślę że może być różnie,ale chyba i tak warto zbudować taki kijek chociaż dla poprawy komfortu trzymania uchwytu,no bo gorszej jakości przekazu do ręki się nie spodziewam po scV.

Ja sprawdzałem na stronie St.Croix .Pierwsza literka oznacza rok produkcji,druga oznacza miesiąc,natomiast trzecia nic nie znaczy.Dla przykładu jedna z moich wędek posiada literkę M-czyli jest z 2014 roku a druga ma literkę N-czyli jest z 2015 roku.Wcześniejsze litery alfaetu będą oznaczały starsze lata.

Jaka trzecia litera? To "0" które ludziska biorą za "O"?  :D

Witam

Panowie obecnie uganiam się za okoniami z LTWS70LF i jestem z niego bardzo zadowolony ,chociaż uchwyt kołowrotka dla mnie nie jest za wygodny .Ale po głowie już chodzi mi kijek na blanku 5s70LF.I tu mam pytanie do was czy ten 5s70lf w związku z tym że jest zbudowany z scV będzie na plus (czucie przynęty)w porównaniu do LTWS70LF zbudowanego z scIV. Kijek ma być wyłącznie pod gumy na główkach od 3-8gr, łowione będzie w jeziorze.

Pozdrawiam .

Blank V generacji będzie bardiej czuły niż IV generacji (dól blanku V gen. jest nawet w VI generacji 62 msi )a jak chcesz zbudować kij aby był bardzo czuły to starannie dobierz uchwyt kołowrotka . Najlepiej zbudować taki kij bez żadnych arboeów lub taśm ,wklejając bezpośrednio uchwyt na blank, Wykonałem już sporo "sandaczowych kos" na blankach St.Croix i wiem jaka jest różnica budując kij na zwykłym DPS z arborami .Nawet budując kij na najlepszym blanku możesz przez nieumiejętne dobranie koponentów zniweczyć walory które ten blank posiada.

Edytowane przez mrWhite7
  • Like 4

Hmmm...

mam ES86MF2, ale dolna część rękojeści jest przydługa dla mnie.

Rozważam opcję jej skrócenia.

Robił to ktoś?

Ewentualnie tak skrócić by zostawić sobie możliwość jej wydłużenia z powrotem (połączenie gwintowane jakieś...)

Nawiązując do tematu ...Wędki super fajne ,super czułe - jednak nie bez wad. Kilka sztuk złamanych mi się przez ręce przewinęło . Mam wrażenie , że tak ich "piekielna " czułość jest jednak za razem i ich  wadą. 3 extreemki złamane na rybie . Jedna osobiście -dwie przez kolegów. Reasumując - kapitalne wędki od avida w górę. Jednak trzeba uważać bo lubiąj pękać  :( I to w różnych miejscach . Co prawda mam dwie eilitki już  kilka lat - i mi na szczęście się ostały do dziś - a łowię bardzo dużo.

Co do czułości ? Fakt , ich czułość jest znacznie lepsza od konkurencji - no może po za pewnymi modelami Phenixów.

Od takie dziś wypociny , z mojego  mizernego doświadczenia  :)

Pozdro 600  :)

Hmmm...

mam ES86MF2, ale dolna część rękojeści jest przydługa dla mnie.

Rozważam opcję jej skrócenia.

Robił to ktoś?

Ewentualnie tak skrócić by zostawić sobie możliwość jej wydłużenia z powrotem (połączenie gwintowane jakieś...)

Skracając kij na dole znacznie go osłabisz i odbierzesz mu sporo mocy jaką pierwotnie kij posiadał .Nie kombinowałbym z jakimiś przedłużkami i częścią odejmowaną , gwintowaną itp.bo możesz już nigdy nie osiągnąć pierwotnych właściwości kija . Widziałem kiedyś opatentowane rozwiązanie Berkleya które umożliwiało skracanie i wydłużaniw rękojeści ale była to od początku zaplanowana przez inżynierów konstrukcja ,ktra takim zabiegiem nie osłabiała kija ponieważ część wsuwana i regulowana była "pancerna" a blank zaczynał pracę powyżej uchwytu i takim zabiegiem miał stałą moc.Lepiej nie skracać kija ale dodatkowo go przedłużyć i uchwyt zamocować niżej ,wtedy będziepewność że kij zachowa deklarowaną moc.

Edytowane przez mrWhite7
  • Like 1

Witam,

Mam w tej chwili CD Blue Rapida 2,75 7-21g zrobionego parę lat temu.Z kija jestem zadowolony ale czasami "brakuje"mu mocy jak założę gume 3,4" na 15-18g w nurcie warty lub Algę 2.I teraz moje pytanie do was czy kupując St.Elitkę 2,60 3/4 oz (21g) czy będzie to poprawa na plus??.Na BR czuję jakbym miał problem z łowieniem w opadzie.Mam kilka opcji do wyboru:

1.Kupuję tą elitkę i sprzedaję CD

2.Kupuję Elitkę ale 2,60 do 28g(boję się czy nie  przegnę z mocą...)

3.Kupuję Elitkę 2,60 21g jako uzupełnienie CD.

Kij ma mi służyć przede wszytkim na środkową Wartęz brzegu  i wody stojące,przynęty 8-18g w 90% guma.Chcę pogodzić połów szczupaków i sandaczy ale niekiedy przyłów w postaci mniejszego suma.

p.s.

Według waszej opini czy komfortowo będzie mi się łowić elitką 2,60 28g gumami 10g+guma 3,5"??

Czy miał już ktoś do czynienia z nową wersją Elitki na 2016r?W Żbiku mówią że to całkiem inny blank i takie tam wywody marketingowe...

Pozdrawiam

Sławek

Jako użytkownik Elitek poradzę ci aby wybrać 2,60 i 17 lb . Dobrze zrobiona startuje już od 7 g główka z gumą 3" a kończy się na deklarowanym przez producenta ciężarze 1 oZ .ca. 30 g. Można leciutko to przekroczyć ale już bez agresywnego podbicia. W nurcie przydaje się dodatkowy zapas mocy i będzie to doskonały wybór bo ta do 21 g startuje raprem jakieś 3g mniej a kończy na deklarowanych 21g. To samo się dzieje z kijem 2 oZ , 25 lb startuje od 10g główka (chociaż łowiłem komfortowo na 7g bullet i carolina rig ) a kończy na deklarowanych 2 oZ a więc 60g i możliwości tego blanku najwyżej oceniam :) Zleć pracowni na Torzitte od 20 H kończąc 4 -4,5 Kt  i będziesz pan przeszczęśliwym posiadaczem sandaczowej kosy . Kilka 17 lb oraz 25 lb już zrobiłem i ludziska dziękują jak tylko spotykam ich nad wodą :).Wcześniej robiłem na alconite + SiC na szczycie od 25 H do 4,5 i kije są sandaczowymi rakietami ale na Torzitte powinno być jeszcze szybciej oraz kij będzie bardziej cięty , chociaż Alconite też dają radę i tak jak pisałem poprzednio ,lekki uchwyt bezpośrednio na blanku lub drewniany insert spasowany do średnicy blanku i będzie się działo :) Pozdrawiam

Podobnie mi doradził Tomek z Art-Rodu,mówi że lepiej 17lb bo ogarnie tą niższą masę i nie bedzie problemu z górną granicą.Natomiast 12lb będzie za słaba.Tylko w Łodzi zbili mnie z tropu że wystarczy 12 lb i najlepiej seryjny bo niby lepiej na maszynie dopasowują przelotki.Ale tu mi się zapaliła lampka że mają tylko seryjne więc chwalą tylko to czym handlują...

Ide twoim tropem i zlecam budowę według twojego i Patryka doradztwa.

Bardzo dziękuję za fachowe doradztwo!!!

Pozdrawiam

Sławek

• Like 1

Tylko w Łodzi zbili mnie z tropu że wystarczy 12 lb i najlepiej seryjny bo niby lepiej na maszynie dopasowują przelotki.Ale tu mi się zapaliła lampka że mają tylko seryjne więc chwalą tylko to czym handlują...

To poszukaj sobie fimik w necie jak STC zaklada te przelotki 'na maszynie' :D 

Ma kobiecina rozwysowany schemat, przyklada blank, robi kreski jakims mazakiem na szybko, pol centa w ta czy w tamta nie robi roznicy ;) 

• Like 1

Przy gumach 3,4" na 15-18g w nurcie elitka do 21 gram moim zdaniem będzie klękać.  

Porównaj 12lb StC i 12lb CD która autor ma i które mu klęka przy tych 15-18g.

bardzo krótko miałem obie i elitka to z 4 funty mocniejsza jest od CD. Dlatego sadze, że wystarczy.

Dodatkowo - jak rozumiem - 18 to max co potrzeba więc przeważnie będzie mniej ołowiu, a więc większy komfort przy 12lb.

Nie wiem jaka ta Warta, ale ta moja Warta to 15-18g raz na 10km nurtu potrzebuje.

Nie znam 17lb, mało miałem wędek o takiej mocy, ale pamiętam słowa Dąbka, który twierdził, że jedynym nieprzeszacowanym blankiem z serii elite S&S StC to ten 10lb.

• Like 1

Tak na marginesie, nie mieszajac sie kolegom do dyskusji. Byc moze wiecie, ale St. Croix ma wyprzedaz na starsze modele Legend Elite spinning oraz Legend Elite casting. Nie wiem czy jest mozliwa wysylka do Polski, ale upust jest na 30%.

Mialem czekac na "czarny piatek" a tutaj taka niespodzianka :)

Tak na marginesie, nie mieszajac sie kolegom do dyskusji. Byc moze wiecie, ale St. Croix ma wyprzedaz na starsze modele Legend Elite spinning oraz Legend Elite casting. Nie wiem czy jest mozliwa wysylka do Polski, ale upust jest na 30%.

Mialem czekac na "czarny piatek" a tutaj taka niespodzianka :)

Same blanki tez?