Skocz do zawartości

Wędki St. Croix

Yunker

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów.

AVS66ULF2(c.w 0.9-5.4 g )

Panowie czy ktoś miał styczność z tym kijaszkiem?? może być tez krótszy (183 cm ).Może ktoś przybliży mi troszkę wiadomości ,chodzi mi głównie o realne c.w (czy tak jak to z avidami bywa ,obsłuży 15 gram  ).

Wasze odczucia ,sugestie itp???.Przymierzam się do zakupu ,wędka głównie pod rzekę w poszukiwaniu okoni (głębokie miejsca ).Czy boi się przyłowu  i takie tam ,

Koledzy wprowadziłem Was w błąd. Dopiero teraz dokładnie oglądnąłem wędzisko. To nie jest ubytek lakieru, lecz lekka nadlewka grafitu. Mogło to także powstać przy szlifowaniu. Spróbować to jakoś zdrapać czy może zostać?

Zdjęcie: http://zapodaj.net/b46bf39d58d58.jpg.html

Sprawę z grafitem załatwiłem. Niestety pazurki pozdzierane :(. Ale wędeczka 5/5. Mam do Was koledzy pytanie, mianowice smarujecie czyms nasady wędzisk? Słyszałem, że najlepiej świeczką - ale jaką, zwykłą? Wy jakich sposobów używacie?

Sprawę z grafitem załatwiłem. Niestety pazurki pozdzierane :(. Ale wędeczka 5/5. Mam do Was koledzy pytanie, mianowice smarujecie czyms nasady wędzisk? Słyszałem, że najlepiej świeczką - ale jaką, zwykłą? Wy jakich sposobów używacie?

Kup w wędkarskim smar grafitowy,dedykowany właśnie do

smarowania złącz.Cena niska,sprawdza się znakomicie  :).

W przypadku świeczki może być różnie (niektóre rodzaje parafin,a raczej "uszlachetniacze" dodawane

przez producentów,mogą skutecznie i w sposób nieprzewidywalny "zaimpregnować" każde złącze. :angry:

Witam kolegów.

AVS66ULF2(c.w 0.9-5.4 g )

Panowie czy ktoś miał styczność z tym kijaszkiem?? może być tez krótszy (183 cm ).Może ktoś przybliży mi troszkę wiadomości ,chodzi mi głównie o realne c.w (czy tak jak to z avidami bywa ,obsłuży 15 gram  ).

Wasze odczucia ,sugestie itp???.Przymierzam się do zakupu ,wędka głównie pod rzekę w poszukiwaniu okoni (głębokie miejsca ).Czy boi się przyłowu  i takie tam ,

I ja proszę o opinię na temat tej wędki/blanku.

Wędkuję na te modele. Oba to siedmiostopowe jednoskłady. Kije są bardzo czułe, z zacinaniem nie ma najmniejszego problemu. Od dołu są dobrze opisane, góra niedoszacowana. W moim odczuciu bardziej pasują do sandacza na lekko niż okonia. Szukając kija na okonia zszedłbym oczko niżej. Kije, o których piszesz bez problemu radzą sobie z naprawdę sporymi sandaczami, a przy odrobinie cierpliwości i sumek nie jest im straszny. Piszę naturalnie o łowieniu jeziorowym, bez konieczności zatrzymywania ryby "na siłę".

Mam Xtreme 70LF startuje od 3g +3" a kończy komfortowo 5g+ 3" Easy Shiner,czyli łącznie 7g i tu juz jest max komfortu w podbiciu.Według mnie górny zakres jest bardzo dobrze opisany. Oczywiście można więcej ale w moim odczuciu te 5g i waska guma 3" lowi się najlepiej.

Jakby co, to mogę wieczorem wkleić fotki ugięcia kijka 8lb , bo mam wędkę na blanku Avida 3S63MLXF, co prawda uzbrojony pod casta, ale może ugięcie rozjaśni nieco moc tego kija.... zresztą nazwa blanku - Drop Shot Special sugeruje zastosowanie ;)  

Okonie nie spadają - nawet te małe, a moc pozwala na wyciągnięcie niezłego przyłowu, 

• Like 1

Jakby co, to mogę wieczorem wkleić fotki ugięcia kijka 8lb , bo mam wędkę na blanku Avida 3S63MLXF, co prawda uzbrojony pod casta, ale może ugięcie rozjaśni nieco moc tego kija.... zresztą nazwa blanku - Drop Shot Special sugeruje zastosowanie ;) 

A gdzie to znalazłeś, że to jest "Drop Shot Special"?

Ja znalazłem że to jest "Bass / Walleye".

Edyta: szukałem w katalogu  2016

Edyta 2: jak jest z zakresem obsługiwanych przynęt, nie doszacowany górą?

Edytowane przez FidoAngel

Nie pamiętam dokładnie, ale gdzieś widziałem taki opis jak szukałem info o tym blanku...może w starym katalogu...

PS: Znalazłem taki opis blanku na sąsiednim forum...bo ktoś o niego pytał jakieś 5lat temu.....więc pewnie wtedy w katalogach były opisane techniki do jakich jest dedykowany dany patyk - tak jak teraz jest z serią Legend tournament.

Edytowane przez minecjusz

Ja łowię na Wisełce avidem 2,13 w jednym kawałku do 21g(AVS70MHF) i nie wyobrażam sobie łowić dłuższym kijkiem, ale to już jak kto woli :) są tacy co jiggują 3 metrowymi kijkami... Przynęty z jakimi wedlug mnie dobrze współpracuje to tak 3/4 cale plus główka 12-25 g ale zdarza mi się łowić też ciężej czy lżej. Wszystko zależy od Twoich preferencji. Na Twoim miejscu wziąłbym oczko delikatniejszego czyli AVS70MF :)

Edytowane przez Kamus

Obsłużyć, obsłuży na pewno tę gramaturę... Ale nie wiem czy z tą górną granicą będzie już tak komfortowo. Popatrz sobie też na Avidy X. Osobiście nigdy ich nawet nie widziałem ale wyglądają bardzo ciekawie i sam bym pewnie się teraz skusił na takiego :)

a ten AVS76MLXF2 będzie za lekki?

Łowię tym kijem i jest zajebi*ty, ale do gramatur które podałeś, czyli 15g+3" to chyba trochę zbyt delikatny.

Ja łowię nim max 10g + 3" i to w ostateczności. Lepiej 8g + 2,5" 

Kiedyś łowiłem PS76MLF2 i moim zdaniem do twoich zastosowań byłby lepszy  :) i tańszy od avida :)

Edytowane przez spinspektor.pl