Skocz do zawartości

Wędki St. Croix

Yunker

Rekomendowane odpowiedzi

Wybacz, że nie opiszę Ci wrażeń z użytkowania tylko ze sklepu ale zawsze coś :)

Jest to kij bardziej szczytowy niż np Trout Series. Jednak ani Trout ani Panfish to nie są szybkie (a tym bardziej bardzo szybkie) kije jakie znamy w naszych realiach (wklejka okoniowa czy szpada sandaczowa). 

Z macanek wyszło nam (porównywaliśmy z kumplami), że Panfish 69 jest szybszym kijkiem jak 70. 

Realne cw? Ciekawy temat. Mieliśmy obok ulxa240 (piankowy z 1 serii, do 9gr) i był przy Panfishu prawie jak kij na wzdręgi. 

Spodziewana jest dostawa Panfisha i Trouta. Postaram się cyknąć jakieś fotki ugięcia.

Powyższa wypowiedź nie zmienia faktu, że to naprawdę fajne kijki. A na Trouty kumple poprzechodzili z różnych, nie najniższych Phenixów. 

Looknij sobie tutaj:

jest kilka ujecie gdzie jest pokazane jak kije się gnie :) 

Edytowane przez Marcyś
  • Like 1

Wybacz, że nie opiszę Ci wrażeń z użytkowania tylko ze sklepu ale zawsze coś :)

Jest to kij bardziej szczytowy niż np Trout Series. Jednak ani Trout ani Panfish to nie są szybkie (a tym bardziej bardzo szybkie) kije jakie znamy w naszych realiach (wklejka okoniowa czy szpada sandaczowa).

Z macanek wyszło nam (porównywaliśmy z kumplami), że Panfish 69 jest szybszym kijkiem jak 70.

Realne cw? Ciekawy temat. Mieliśmy obok ulxa240 (piankowy z 1 serii, do 9gr) i był przy Panfishu prawie jak kij na wzdręgi.

Spodziewana jest dostawa Panfisha i Trouta. Postaram się cyknąć jakieś fotki ugięcia.

Powyższa wypowiedź nie zmienia faktu, że to naprawdę fajne kijki. A na Trouty kumple poprzechodzili z różnych, nie najniższych Phenixów.

Looknij sobie tutaj:

https://www.youtube.com/watch?v=Vr5YFFtlzgc

jest kilka ujecie gdzie jest pokazane jak kije się gnie :)

Panfish bardziej szczytowy niż trout? Pomyliłeś modele, raczej na odwrót ???? Panfish przy trout series to krowi ogon. Trout series jest bardziej cięty, taka delikatna szpada. Panfish się leje.

Edytowane przez tier

Czołem,

połamałem swój wysłużony boleniowy badyl i czas na poważniejszy zakup.

Chciałbym kupić porządny stockowy kij na którego nie będę czekał miesiąc, zamawiając go w pracowni. Dużo czytałem o "niedoszacowaniu" wędek ze stajni St. Croix i chodzi mi o rady użytkowników.

Łowię woblerami o maxymalnej gramaturze 15-18g (hunter fantom, ukleja JAZ) i je zakładam najczęściej. Pytanie brzmi czy amerykańskie 17g podoła zakładanym zadaniom czy wybrać mocniejszy blank do 21g? Wędka będzie służyła tylko bolkom, bo tylko je łowię w zasadzie od maja do listopada.

Z góry dzięki za wszelkiej maści rady!

Ja mam podobny problem, szukam kijka na bolenio-szczupaka. Mialem kiedys uncjowego Avida (MH), to mocarna palka, nadajaca sie do energicznego miotania przynet w okolicach 10-30 gramow...zastanawiam sie, czy ten subtelniejszy Avid (M) zapewni komfort przy boleniowym wobku 18 gramowym? Moje kijki 12-funtowe zmuszaja mnie do zbytniej ostroznosci, a sa opisane podobnie.

Edytowane przez coloumb

Ja mam podobny problem, szukam kijka na bolenio-szczupaka. Mialem kiedys uncjowego Avida (MH), to mocarna palka, nadajaca sie do energicznego miotania przynet w okolicach 10-30 gramow...zastanawiam sie, czy ten subtelniejszy Avid (M) zapewni komfort przy boleniowym wobku 18 gramowym? Moje kijki 12-funtowe zmuszaja mnie do zbytniej ostroznosci, a sa opisane podobnie.

Mam fabrycznego Avida 86MF2 którym łowię szczupaki i wiem na pewno, że 18 gr wobler nie jest dla niego żadnym wyzwaniem. 

Witam.Od trzech dni jestem,, szczęśliwym'' posiadaczem elitki es70lf 2.new2016 .Miał to być mój drugi, mocniejszy kij na okonia.Do tej pory podstawowym kijem był Phenix  Żelazne Pióro IF722-2  X-Fast  cw.1.8-10.5 gr.góra zawyżona o 4gr.moc1-9lb.moc ok.przyłów szczupak75cm. sumek 60cm.Praca kija pod rękojeść,bajka.Pod okonia super kij,delikatne brania  widać na szczycie i nawet czuć w ręku.Zapadła decyzja drugi mocniejszy kij pod okonia ,który nie klęknie przy 5-7gr.i gumie 3cala.Po pierwszych połowach porażka .Kij zbyt pałowaty na okonia ,czucie w łapie słabiutko opad prawie nie wuczywalny.Kij na okonie ale te skandynawskie,i sandacz na lekko.Jeszcze co do jakości wykonania kija.Powracający temat nadlewki na omotkach przelotek.Kij kupiony u dystrybutora na RP.