Skocz do zawartości

Wędki St. Croix

Yunker

Rekomendowane odpowiedzi

Moim łowiskiem jest głównie Dunaj z dość silnym prądem, jego starorzecze i porty. Od czasu do czasu żwirownie do 17 m głębokości. Ponieważ do końca nie wiadomo było co się zaczepi łowiłem do tej pory mocnymi kijami Shimano i Daiwa. Sprawdzały się nieźle, ale brakowało zawsze wrażliwej końcówki przy mniejszych rybkach.
Głównie poluję na duże sandacze, szczupaki i sumy.
Za namową przyjaciela zdecydowałem się poszukać w stajni St. Croix.
Długo zastanawiałem się nad tzw. uniwersalną wędką brzegową na początek.
Z jednej strony silny uciąg na Dunaju z drugiej głębokie prawie stojące wody.

Wybór padł na Spinning Salmon & Steelhead - Legend Elite LES86HF2, 260cm, ciężar wyrzutu 14-56 g

Dla mnie jest to absolutnie idealna uniwersalna wędka brzegowa. Przy obciążeniu 10g plus gumka, daje się jeszcze czuć opad szczególnie na stojącej wodzie. Od 14 g czuć go dobrze a powyżej doskonale. Wrażliwa końcówka i niesłychana szybkość to jest to o czym zawsze marzyłem. Zarówno małe jak i duże ryby wspaniale się zacinją. Od lipca będe mógł sprawdzić ją na sumach.

post-61482-0-75054900-1465130262_thumb.jpg

Tak się rozpędziłem, że zamówiłem teraz Spinning Legend Elite 2016 ES68MXF, 204cm, X-Fast, 5.3-18g na łowienie z łodzi. Mam ją dostać za dwa tygodnie.

Czy ktoś ma doświadczenia z tymi kijami? Szczególnie z tym drugim.

post-61482-0-22066300-1465130288_thumb.jpg post-61482-0-20463500-1465130304_thumb.jpg post-61482-0-67005800-1465130316_thumb.jpg

Edytowane przez Janus

Witam.Od trzech dni jestem,, szczęśliwym'' posiadaczem elitki es70lf 2.new2016 .Miał to być mój drugi, mocniejszy kij na okonia.Do tej pory podstawowym kijem był Phenix Żelazne Pióro IF722-2 X-Fast cw.1.8-10.5 gr.góra zawyżona o 4gr.moc1-9lb.moc ok.przyłów szczupak75cm. sumek 60cm.Praca kija pod rękojeść,bajka.Pod okonia super kij,delikatne brania widać na szczycie i nawet czuć w ręku.Zapadła decyzja drugi mocniejszy kij pod okonia ,który nie klęknie przy 5-7gr.i gumie 3cala.Po pierwszych połowach porażka .Kij zbyt pałowaty na okonia ,czucie w łapie słabiutko opad prawie nie wuczywalny.Kij na okonie ale te skandynawskie,i sandacz na lekko.Jeszcze co do jakości wykonania kija.Powracający temat nadlewki na omotkach przelotek.Kij kupiony u dystrybutora na RP.

Avid "lf" jest 100 razy czulszy i lepszy na okonia.

Edytowane przez minecjusz
  • Like 1

Kolego zazdroszczę ręki jak czujesz z 10 gramowa główką opad tym pierwszym kijem

Z zawodu jestem artystą plstykiem od niepamiętnych czasów i palce mam szczególnie wyczulone. Czasami muszę wyczuwać najsubtelniejszy dotyk pędzla.

Edytowane przez Janus
  • Like 2

Wybór padł na Spinning Salmon & Steelhead - Legend Elite LES86HF2, 260cm, ciężar wyrzutu 14-56 g

Dla mnie jest to absolutnie idealna uniwersalna wędka brzegowa. Przy obciążeniu 10g plus gumka, daje się jeszcze czuć opad szczególnie na stojącej wodzie.

Pojęcie uniwersalnej wędki jest bardzo szerokie jak widzę. Przecież to jest pała, a ryby ponad kilogram na kiju można wyjmować z wody.

Edytowane przez michał34

Pojęcie uniwersalnej wędki jest bardzo szerokie jak widzę. Przecież to jest pała, a ryby ponad kilogram na kiju można wyjmować z wody.

Pojęcie wędka uniwersalna w tym przypadku jest jak najbardziej na miejscu.

Janus łowi w miejscach o "innej skali",niż nasza. Osobiście wędkowałem

w Dunaju i ... bardzo brakowało mi takiej jak piszesz pały. Często wędka

25lb była zbyt słaba.

Janus

spektrum łowionych rybek,(oczywiście tym kijkiem) możesz poszerzyć o

Głowacicę!  Wędka dodatkowo zyska na uniwersalności.  ;)

Dobrze widzisz. Uwielbiam jak to Ty nazywasz "pały", szczególnie jeśli są tak wrażliwe jak ta. U mnie może załapać się mały okonek, ale też 50 kg sum. Stąd ten wybór.

25lb była zbyt słaba.

Janus

Dzięki za wsparcie i radę. Jeśli łowiłeś na Dunaju to znasz to najlepiej. Ta rzeka jest pełna niespodzianek i bez "paly" można się często zawieść. Lżejsze wędki nie wytrzymują uciągu a tym bardziej "bestii" na haku.

Edytowane przez Janus

Posiadam od jakiegoś czasu kija ECS66MLF2, w moim odczuciu kij ten,.zgodnie zresztą z opisem nie nadaje się do komfortowego operowania małymi przynętami- typu malutkie woblerki, obrotówki 00 do 1 i gumki do 3-4 g. Szukam kija o szybkiej albo bardzo szybkiej akcji ale o spolegliwym blanku, typowo pod okonia - z pontonu albo z brodząc z brzegu. 

Ja pod okonie używam ES76MLXF2.

Łowię tym kijem i z brzegu i z łódki.

Co do spadania ryb to raczej kwestia jakości brań niż samego kija.

Plusem jest to że kij przyłoeów się nie boi a inż premedytacją łowiłem nim sandacze na lekko.

Na skubiace okonie rozwiązaniem jest bardzo wolny kij i nie reagowanie na drobne cykniecia.

Gdybym dzisiaj miał uzupełnić oręż na okonie to z czystej chęci wypełnienia szafy dobrałbym ES70LF.

Jak lowilem MLFem okonie w jednoskladzie nic nie spadalo, tylko ja na drop shota. Wieszalo sie wszystko od palczakow po 30 cm okonie. Sandacz wyjechal jako przylow, szczupaki to samo. Moze kwestia hakow jakie uzywacie, ja tylko gamakatsu Worm 39. Teraz chce wlasnie ES70LF2 sprawdzic bo nie uzywam ciezarka wiekszego niz 6-7 gram

Edytowane przez horac

Witam.Od trzech dni jestem,, szczęśliwym'' posiadaczem elitki es70lf 2.new2016 .Miał to być mój drugi, mocniejszy kij na okonia.Do tej pory podstawowym kijem był Phenix  Żelazne Pióro IF722-2  X-Fast  cw.1.8-10.5 gr.góra zawyżona o 4gr.moc1-9lb.moc ok.przyłów szczupak75cm. sumek 60cm.Praca kija pod rękojeść,bajka.Pod okonia super kij,delikatne brania  widać na szczycie i nawet czuć w ręku.Zapadła decyzja drugi mocniejszy kij pod okonia ,który nie klęknie przy 5-7gr.i gumie 3cala.Po pierwszych połowach porażka .Kij zbyt pałowaty na okonia ,czucie w łapie słabiutko opad prawie nie wuczywalny.Kij na okonie ale te skandynawskie,i sandacz na lekko.Jeszcze co do jakości wykonania kija.Powracający temat nadlewki na omotkach przelotek.Kij kupiony u dystrybutora na RP.

Troche szokujace wrazenia, bo wlasnie taki chce kupic, ja MLFem okonie ogarnialem, i 5 gram jest wyczuwalne idealnie to jak przy LF moze byc gorzej

Ja mam od wczoraj ES70LF2, pierwsze przetarcie zaliczone. Pare okoni i maly szczupaczek wszystko na drop shota. Wedka jest bardzo szybka, szybsza niz seria LES, o wiele bardziej czula mimo dwuskladu. Czasami nawet za szybko zaciecia szly bo lowilem do tej pory LES MLF i trzeba troche dodac opoznienia na ES przy zacieciu. Zaden ze zlowionych okonkow nie zmusil wedki do glebokiej pracy bo byly male, ale nie spadl ani jeden. Pracuje od 2g do 7 i wiecej nie zakladalem. Nawet samym przyponem z fluocarbonu i haczykiem da sie rzucic do 10 metrow;]

W dodatku, torzite robia roznice i wedka naprawde jest leciutka. Takze bym sie zastanowil czy inwestowac w starsza wersje czy wziac nowsza, ktora wydaje sie byc lepsza ( to te same blanki co extremy). Oczywiscie to pierwsze spostrzezenia wiecej bede mogl powiedziec po dluzszym lowieniu

Edytowane przez horac

25lb była zbyt słaba.

Janus

Żeby przybliżyć troche moje wyobrażenie o uniwersalnej wędce zamieszczam zdjęcie jednego z łowisk na Dunaju. Jest to przepływ ze starorzecza do właściwej rzeki. Tu urzędują sandacze, szczupaki, sumy i bardzo rzadko głowacica około 1 metra i powyżej. Dlatego dla mnie St. Croix ES86HF2 jest na te wody ideałem.

post-61482-0-44823500-1465560350_thumb.jpg

A poniżej dwa przykłady Szczupak złapany przeze mnie i głowacica, którą kolega złapał na moją rybkę.

post-61482-0-99381600-1465560678_thumb.jpg 

• Like 2

Kolego chorac, napisz proszę czy ta mlf ze starej serii obsłuży główki 12gr + 3 calowe gumki. Mam dylemat miedzy nową a starą serią elitki - czaję się na 70mlf. Gdy porównałem te dwa kijki w sklepie, zauważyłem że zastosowane nowe przelotki przypominają raczej kij pod multiplikator niż pod spinning - przelotki są małe i blisko kija. Czy nie przekłada się to na jakość zarzucania i po 2. Jak ci pasuje ten nowy uchwyt pod kołowrotek. Czy ten wcześniejszy nie był wygodniejszy? Będę wdzięczny za twoje spostrzeżenia.