horac Opublikowano 10 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2016 Kolego chorac, napisz proszę czy ta mlf ze starej serii obsłuży główki 12gr + 3 calowe gumki. Mam dylemat miedzy nową a starą serią elitki - czaję się na 70mlf. Gdy porównałem te dwa kijki w sklepie, zauważyłem że zastosowane nowe przelotki przypominają raczej kij pod multiplikator niż pod spinning - przelotki są małe i blisko kija. Czy nie przekłada się to na jakość zarzucania i po 2. Jak ci pasuje ten nowy uchwyt pod kołowrotek. Czy ten wcześniejszy nie był wygodniejszy? Będę wdzięczny za twoje spostrzeżenia. Powiem tak, przelotki male mnie zaskoczyly, ta ceramika w srodku robi swoje. Generalnie ja zawsze wiaze fluocarbon 0,22 do plecionki 0.06 wezlem 5 na 5 ( 5 w lewo 5 w prawo i przez petle przeciagniecie) powstaje taki maly slupelek. Na starej Elitce czasami przy ulozeniu wedki pod katem 45 stopni blokowal sie wezel, na mniejszych torzite nie ma tego problemu. Zdecydowanie torzite jest lepsze bo stara elitka MLF miala SIC w stalowych przez to ciezszych pierscieniach. Co do rzutow 12g + 3 calowe gumy powinna dac rade, chociaz ja zawsze staram sie trzymac tych zakresow optymalnych, ale rzucalem 14g dla testow problemow nie bylo, ale komfort to na pewno od 4-5 gram do 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppiotrek Opublikowano 10 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2016 Dzięki za info. A jak z tym uchwytem pod kołowrotek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
horac Opublikowano 11 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2016 Dzięki za info. A jak z tym uchwytem pod kołowrotek?Wygodny, jak lubisz np trzymac palec na blanku, to jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kupisz Opublikowano 14 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 Koledzy może ma ktoś z Was doświadczenia z modelem ES96MF2 to proszę niech się podzieli spostrzeżeniami?Od ilu gram można czarować tym sprzętem w nurcie rzeki?Thx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elpojo Opublikowano 15 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 Ma ktoś doswiadczenia z LTWS70LF? Myślę o tym kijku w perspektywie okoniowki pod gumki ~2" + 3-10 gram? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 21 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2016 Czy ktoś z kolegów używa gotowej wędki/ wędki na blanku 2S66MHF2?Konkretyzując - ile gramów ołowiu + 6" Shaker komfortowo obsłuży? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 25 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2016 Czy ktoś z kolegów używa gotowej wędki/ wędki na blanku 2S66MHF2?Konkretyzując - ile gramów ołowiu + 6" Shaker komfortowo obsłuży?Używałem tego modelu w gotowcu, ale w jednoskładzie i w caście, sądzę, że jednak pewna analogia jest. To mocna uncjówka, można o połowę śmiało przeciążać przy dynamicznych rzutach i prowadzeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 25 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2016 Krotko...Elitka nowa czy stara...czy wszystko jedno? ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszKKK Opublikowano 25 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2016 jaki model i do czego??? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ras al Ghul Opublikowano 25 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2016 Mam STC Wild Rivera i Diaflex Perch Jig obydwa kije uwielbiam. Nic im nie brakuje ale ciezko porównac bo inne przeznaczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 25 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2016 jaki model i do czego???Pytam ogolnie. Mysle o jakiejs eMce w dlugosci okolo 9 stop. Uniwersalne przeznaczenie rzeczne, bez specjalizacji co do ryby i przynety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszKKK Opublikowano 25 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2016 (edytowane) jeżeli wolisz kije o ,,mocniejszym ugięciu'' to weź starszy model LES jeżeli akcja bardziej szczytowa to ES-czyli najnowsza seria Edytowane 25 Czerwca 2016 przez TomaszKKK 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 25 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2016 Lubie szczytowa akcje, ale nie lubie spadow. Czy ta nowa seria nie jest w jakis sposob przesztywniona? To tylko M, tak wiec i szczupak na lekko, i bolen, i okon jako przylow. Po prostu uniwersal sredniorzeczny. Uncjowka jest nieco za mocna, szukam kompromisu. Jeden kijek wyzszopolkowy mi sie marzy na ten sezon ???? Stare Elity sa chwalone, nowe wciaz tajemnicze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 25 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2016 (edytowane) Ja mam ukręconą starą 8,6 - i im więcej nią łowię tym bardziej utwierdzam się w przekonaniu , że to ideał w klasie ''kije rzeczne do 21 g'' na rozsądnych rozmiarów ryby.Polecam kupić blank i uzbroić po swojemu. Edytowane 25 Czerwca 2016 przez Szymon82 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszKKK Opublikowano 26 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2016 to bierz nową ,,eMke'' i nie zastanawiaj się,kuzyn posiada 9' mhf2 i chwali sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bert64 Opublikowano 12 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2016 Witam.Od trzech dni jestem,, szczęśliwym'' posiadaczem elitki es70lf 2.new2016 .Miał to być mój drugi, mocniejszy kij na okonia.Do tej pory podstawowym kijem był Phenix Żelazne Pióro IF722-2 X-Fast cw.1.8-10.5 gr.góra zawyżona o 4gr.moc1-9lb.moc ok.przyłów szczupak75cm. sumek 60cm.Praca kija pod rękojeść,bajka.Pod okonia super kij,delikatne brania widać na szczycie i nawet czuć w ręku.Zapadła decyzja drugi mocniejszy kij pod okonia ,który nie klęknie przy 5-7gr.i gumie 3cala.Po pierwszych połowach porażka .Kij zbyt pałowaty na okonia ,czucie w łapie słabiutko opad prawie nie wuczywalny.Kij na okonie ale te skandynawskie,i sandacz na lekko.Jeszcze co do jakości wykonania kija.Powracający temat nadlewki na omotkach przelotek.Kij kupiony u dystrybutora na RP.I świat się zmienił.Żyłkę zmieniłem na plecionkę G-Soul PE 0.4 6lb .Brania super wyczuwalne .Telegrafia okoniowa niesamowita .Zasięg rzutów bardzo dobry,główka 4gr.i jaskółka 7cm .Pierwszy wypad po zamianie na plecionkę i zwiększenie rozmiaru przynęty to 2 okonie 36cm i 37cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyta73032 Opublikowano 18 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 Witam serdecznie mam pytanie do posiadających wymieniony kijaszek St Croix PS70ULF2 jakie jest realne c.w i czy jest rzeczywiście tak czuły jak go opisują z góry dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 18 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 (edytowane) My również serdecznie witamy...a nie łaska poszukać trochę i ewentualnie podłączyć tu: http://jerkbait.pl/topic/69687-w%C4%99dki-st-croix/ lub http://jerkbait.pl/topic/69492-blanki-st-croix/page-3?hl=ps70ulf2#entry1878695 ? Edytowane 18 Lipca 2016 przez Jano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hamerhed Opublikowano 18 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 Czy taki precyzyjny to bym polemizowal. Wg mnie oryginalne uzbrojonie jest za ciezkie i wydaje sie byc nie do konca poprawnie rozmieszczone, co powoduje ze patyk jest mocno lejacy.Odczuwa sie to wyraznie w przypadku podbijania gumisiow na glowkach > 3.5g. Z drugiej strony latwo sie laduje w dolnych zakresach "sam z siebie".Jak dla mnie fajnie sie lowi 1-3g + twister 4cm, obrotowki 0 - 1. Opisany w mojej opinii poprawnie. Rzuci i glowke 5g, ale juz nie podbije. Slaby kontakt z przyneta na wiekszych odleglosciach powiedzmy +20m.Z zalet, malo co spada Pracuje pod kazda rybka, okon 20 cm potrafi ladnie wygiac patyk. Max co mialem to szczupaki 50 - 60 cm i spokojnie sobie radzil w 3 - 4 minuty w zaleznosci od odleglosci brania.Swojego planuje przezbroic w cos lekkiego. Mam nadzieje ze dzieki temu poprawi sie dynamika, czucie i podbicie gumisiow. Pytanie czy nie straci ladowania w dolnym zakresie. Ale to temat na jesienno-zimowe przemyslenia:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyta73032 Opublikowano 18 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 (edytowane) kolego Jano na forum jestem od niedawna a tego tu jest tyle ze nie sposób ogarnąć bynajmniej ja. Czas spedzam raczej aktywnie ławiąc nie pisząc posty zdobywać doświadczenie nad wodą nie czytając ale dziękuje serdecznie nastepnym razem bede wiedział gdzie spojrzeć wrazie wątpliwości Edytowane 18 Lipca 2016 przez cyta73032 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyta73032 Opublikowano 18 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 dziekuje kolego hamerhed o to mi chodziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 19 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2016 "Ignorantia legis non exculpat"EOT 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatLove Opublikowano 23 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2016 (edytowane) Panowie na szwedzkiego szczupaka lepszym wyborem bedzie PS66MF/MF2 czy PS66MHF/MHF2? Przynęty max 30g-głownie gumy-4/5' na główkach do 20g i wahadlowki do 28g, sporadycznie jakies woblery. Chodzi mi głownie o zapas mocy tych blankow. Edytowane 23 Lipca 2016 przez PatLove Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 23 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2016 Jakiś czas temu sprzedałem kij który miał mieć u mnie dożywocie AVS86MF2. Do tej pory zastanawiam się czemu go się pozbyłem W każdym bądź razie postanowiłem naprawić ten błąd i kupić następny egzemplarz. I tu nasuwa się pytanie czy zamiast Avida nie kupić Elitki o identycznych parametrach. Jak bardzo różnią się od siebie te dwa kije? Posiadam Elitkę LES90MF2 i wbrew pozorom ten Avid był od niej szybszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawello Opublikowano 23 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2016 Być może różnica w szybkości wynika z długości, poza tym Avid są ponoć bardziej mięsiste? Nie mam i nie machałem Avidem ale mam Elitkę 8'6 MF2 i jak dla mnie to nie ma konkurencji jako średni uniwersał prawie do wszystkiego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi