Skocz do zawartości

Wędki St. Croix

Yunker

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich, po głowie mi chodzi zamysł zakupu stcroix-a a mianowicie biorę pod uwagę 3 opcje ( jak na razie) 
1. LXC68MF 7-17,7 przynęty
2. LXC68MXF to samo tylko xfast
3. LXC610MXF  3,5 - 9 
Zastosowanie ma być w miarę uniwersalne pstrągi, łososie i szczupaki (te do metra), innych ryb raczej nie połowię bo takowych nie ma w pobliżu a morze to jest całkiem inny temat.
Teraz używam team dragona 3-14 g,  2.40 m kij jest ładny i chyba tyle, tragedii nie ma bo pstrąg 60 - 70 cm nie spada ani nie łamie kija, jedyna zaleta to chyba że fajnie rzuca fanatic-iem salmo 5 gram a ta przynęta jest najbardziej łowna w mojej okolicy. Głownie obławiam rzeki no rzeczki, 20 metrów max szerokości i czasem jeziora ale tutaj korzystam ze sprzętu pływającego.
Podsumowując potrzebuję kij rzucający lekkimi przynętami ale sprostający metrowej rybie czy to pstrąg czy szczupak (raczej jako przyłów).
Czemu stcroix ? bo mam triumph-a, ten kij towarzyszy mi od samego początku sumy, szczupaki, bolenie warta i odra i nigdy mnie nie zawiódł gdyby rzucał lżej ..... .
Kije z pracowni odpadają bo mam za daleko jedyna opcja jaką widzę to rada użytkowników posiadających seryjne kije o których wspomniałem wyżej.
Pozostaję też otwarty na inne propozycje ale nie dłuższe niż 2 metry.

Pozdrawiam całą ekipę 

Nie wiem ile waży u Ciebie mała przynęta, ale wziąłbym na pstrągi 68mf pod woby, bo głębiej pracuje chociaż z 68mxf też nie spadają a z racji cieńszej szczytówki można z niej strzelać lżejszymi wabiami.

610 to raczej mlxf i już jest słabsza zdecydowanie.

Chyba najlepszą opcją byłoby extreme inshore 70mf, niestety w caście robią tylko mhf'a, który co prawda pałką nie jest, ale z dołem oczywiście będzie ból. Poszukałbym pracowni i zdalnie 70mf zażyczył kupić blank nie problem, lekkie naciągnięcie budżetu, ale moim zdaniem warto.

http://stcroixrods.com/products/saltwater/legendxtreme-inshore/

To byłby strzał w 10:

http://jerkbait.pl/topic/9485-dąbek-111-i-skutki-uzależnienia/?p=1938073

Edytowane przez Tomek88

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...