Skocz do zawartości

Wędki St. Croix

Yunker

Rekomendowane odpowiedzi

Ew. 5C70MHF-B - czy ten blank nada się na cięższego sandacza z opadu? (Wisła, przynęty nawet i po 50-60 g).

5C66MHF-G 1oz ten ogarnia spokojnie zakres 50-60 , ale na stojacej wodzie ( na rzece nie ma powodu żeby nie ogarniał) , custom  :)  Natomiast typowo pod zeda także skłaniałbym się do serii IV .

• Like 1

Ciekawe jak długo...

Długo . Nie ograniczałem się tylko do tak lekkich przynęt i w końcu coś musiało się stać ale była to wada fabryczna . Mata w części szczytowej się odkleiła , taka zaderka , po katowaniu 120g klocami  :D  Naprawiłem we własnym zakresie , nic się nie dzieje absolutnie złego ale nie macham ciężej niż 70g . Do kloców mam 1.5oz  :)

Ciężko mówić o wadzie fabrycznej jesli macha się klockami 120 gr kijem 20lb ;)

Była to wada fabryczna  bo namierzyłem ją po otrzymaniu blanku , mini zaderka wystawała spod lakieru , później poszło już dalej . Około półtora sezonu nic się nie działo aż w końcu odlazło .  Obydwa kije robią u mnie za szczupakówki  , ten słabszy sprawdził się także przy ciężkich gumach i kogutach na sandaczykach . 

ty zartujesz czy tak na serio?

Nie bardzo rozumiem dlaczego miałbym żartować. Teoretycznie i praktycznie kij był przeciążany czterokrotnie więc tym bardziej nie wiem o co ci chodzi?

Była to wada fabryczna  bo namierzyłem ją po otrzymaniu blanku , mini zaderka wystawała spod lakieru , później poszło już dalej . Około półtora sezonu nic się nie działo aż w końcu odlazło .  Obydwa kije robią u mnie za szczupakówki  , ten słabszy sprawdził się także przy ciężkich gumach i kogutach na sandaczykach . 

Dziwne, że nie zwróciłeś blanku...

nie wiem, byc moze sie nie znam, dla mnie MHF z st.croix to max komfortu 45gram ,mowa o rzucie,prowadzeniu ,zacieciu,glebokosci

natomiast HF to granica 75gram,i nie wazne jaki model

zreszta model MHF w zyciu nie polecilbym nikomu jako wedke szczupakowa,no chyba ze ktos chce sobie okazjonalnie polowic

Nie żartuję tak łowiłem , a blanku nie zwróciłem bo rodbuilder zaklepany był . Poza tym jak trachnie to zwrócę  :D A także dożywotnia gwarancja stc zobowiazuje  , chyba , że mnie któryś kolega sprzeda  :P 

Czwarty sezon na karku i jakoś żyje kijek . Co do przeznaczenia to uważam , że wszelkiej maści elitki , extremki są zajebiste na wyrośnięte pajki pod stosowne przynęty oczywiście   ;)

@didi miałem okazję połowić premierem 2oz+  i powiem tak tym można kumpla z łodzi posłać na znaczną odległość i komfortowo podbijać ;)

Nie wyobrażam sobie łowienia elitką np 1oz tak jak podane na blanku , no może ciut więcej  . Wiadomo , że kije są niedoszacowane , jak weźmiesz poprawkę na nieco inne uzbrojenie w customach to moim zdaniem to co piszą na tych blankach jest bardzo "zmataczone"  . Łowię tak jak sobie wypraktykowałem . Czy się opłaca ? Kosztuje tyle co wysyłka z US w razie trachnięcia ( reklamowałem avida ) . Blanki mam uzbrojone pod korbę ale są to blanki castingowe .

Wszystko jest ważne proszę kolegi a 75g dla avida czy elitki 2oz to średnio , napewno ładnie się ładują . 

• Like 1

nie wiem, byc moze sie nie znam, dla mnie MHF z st.croix to max komfortu 45gram ,mowa o rzucie,prowadzeniu ,zacieciu,glebokosci

zreszta model MHF w zyciu nie polecilbym nikomu jako wedke szczupakowa,no chyba ze ktos chce sobie okazjonalnie polowic

Hf-a nie miałem żadnego ale mhf kilka i wiem na pewno, że nie można wrzucić ich do jednego gara bo są to zarówno blanki 14 lb jak i 20 lb.

Mam 20lb legend inshore i jest to mhf. Poradzi sobie z każdym szczupakiem, pytanie tylko czym chcemy go łowić - ja polecam :)

• Like 1

legend inshore to blanki morskie,po co milbym adoptowac wedke do pewnych wyznaczonych celow przez producenta?,byc moze ich realne cw rozni sie nieznacznie od freshwater,nie wiem nie mialem z nimi nic do czynienia,dla mnie tak jak pisze wyzej

czy blank mhf poradzi sobie z kazdym szczupakiem,otoz odpowiem krotko i jednoznacznie,NIE! moze i blank wytrzyma ,SZCZUPAK bedzie mial ciezko,zwlaszcza z wiekszych glebokosci

reszte tematu zostawie do pewnych przemyslen

Mam Xtremke 5C68MHF więc coś tam moge skrobnąć jak już jesteśmy przy 1oz  :)

Realnie obsługuje od 15 do 50g.Z tym że te 50 g masy łącznej  to szarpanie jerków i wolno prowadzone z lekkim podbiciem  duże gumy typu Pig Shady Jr .Jak górny zakres realnie sobie poradzi z typowo sandaczowym podbiciem to nie powiem bo tak ciężko nie łowie.Kijek rzuca te 50g bezstresowo.Wcześniej miałem wersje spinningową 5S70MHF-B ''14LB'' porównując ten blank do 5C68MHF-B ''20LB'' stwierdzam że ten opis /moc blanku jest wzięta z powietrza.Pała straszna moc w dolniku niczym nie odbiega od 20LB a  szczyt o wiele bardziej kołkowaty.

Moim zdaniem 5C68MHF-B świetny szczupakowy blank.

Kilka fotek z dzisiejszego poligonu  :)

post-55684-0-13278400-1476637925_thumb.jpg

post-55684-0-89572600-1476637932_thumb.jpg

post-55684-0-77270900-1476637938_thumb.jpg

• Like 2

Wcześniej miałem wersje spinningową 5S70MHF-B ''14LB'' porównując ten blank do 5C68MHF-B ''20LB'' stwierdzam że ten opis /moc blanku jest wzięta z powietrza.Pała straszna moc w dolniku niczym nie odbiega od 20LB a  szczyt o wiele bardziej kołkowaty.

Dlatego, że dla St.croix jest różnica czy blank jest pod korbę czy multik. Blank castingowy ma za zadanie rozpędzić szpulkę przez co są nieco bardziej "ciepłe".

• Like 2