rafal_LBN Opublikowano 21 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 Słuchajcie, wczoraj szlag trafił moją wysłużoną sandaczówkę. Został mi tylko Fenwick Aetos A662MFS, który do lekkiego łowienia pasuje jak świni siodło Szukam kija do łowienia zeda lekkim opadem 5-10g + guma 3' ewentualnie "na szuranego" główką 5-7g.Co myślicie o Legend Xtreme LXS610MLXF bądź LXS610MXF? Na podstawie suchych danych można stwierdzić, że LXS610MLXF ma większy ciężar rzutowy (3,5-14g, 5kg) przy mocy o kilogram mniejszej niż LXS610MXF (3,5-9g, 6kg). Na chłopski rozum lepiej wziąć tego LXS610MLXF, ale jak te parametry wyglądają w rzeczywistości?mxf bedzie za mocny to tych przynęt, ideał to ML lub MLXF jak wolisz sztywniejsze 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 21 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 MLXF jak wolisz sztywniejsze Sztywniejsze czy z delikatniejsza szczytówką? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisaq87 Opublikowano 22 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Panowie, a co sądzicie o alternatywnie w postaci składanego LXS70MLF2? 3,5 do 10,5g? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 22 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Do określonych przez Ciebie przynęt (główka 5-10g + guma 3" albo wąska 4") będzie idealny.Do takich zastosowań go właśnie używam i sprawuje się doskonale. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisaq87 Opublikowano 22 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Dziękuję za pomoc, kijek już w drodze, wybór padł na LXS70MLF2. Mam nadzieję, że w weekend uda mi się go ochrzcić jak należy Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karpiu95 Opublikowano 23 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 Witam, używa ktoś może avs70mlf2 i mógłby mi przybliżyć jakie gramatury najlepiej obsługuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cabage Opublikowano 23 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 (edytowane) Witaj. Używam Axs70mlf2, jak dla mnie od 5g+3"keitech ES -15g i 4"keitech ES ideał. Spokojnie rzucisz kogutem 7-20g. Pod wirujace ogonki od 6-10g też spokojnie się nada.Polowisz nim okonie 25+,z sandaczem do 60-70cm max z wcięciem tez nie będzie problemu.Łowię tak na wodzie stojącej do max 4-5m głębokości.Nie zamienił bym go na nic innego. Chyba że na jednoskład Ps. To te same blanki tylko inaczej zbrojone. Edytowane 23 Listopada 2016 przez cabage Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 23 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 Ps. To te same blanki tylko inaczej zbrojone.Racje, ale nie wiem czy takie "tylko" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polny Opublikowano 24 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 Koledzy który według Was model Elitki. 7-21 czy 10-28 chodzi o długość 2,7 m Rzeka dolny część Dunajec , woblery od 4-5 g ale jest dość silny nurt i nie chciałbym przy woblerach 6-9 g głęboko schodzących mieć kija wygiętego bardzo mocno. Z opisu wydaję mi się że 10-28 tylko pytanie zasadnicze od ilu gram ten kij jest w stanie jakoś w miarę przyzwoicie wyrzucić ?? Celowane rybki to klenik ale na grubiej , boleń którego jest sporo , od święta brzana , oraz czasami żwirownia szczupak , sandacz na gumki. Myślałem o Avidzie ale z opinii posiadaczy wynika że Elitka bardziej położy się przy jakiś kleniach niedużych dając szanse wyholowania bo Avidy trochę sztywniejsze ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jezier Opublikowano 24 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 Mam wersję elitki do 21g i dość podobne łowienie uskuteczniam, może poza woblerami dr w bardzo silnym nurcie. Nie mam porównania z mocniejszym modelem ale ten u mnie bezproblemowo ogarnia podane przez Ciebie wabiki. Lowie nim szczupaki na lekko, sandacze, okonie czasem nawet pstrągi. Obsługuje komfortowo zarówno 7cm rapale oryginał jak i 4 calowa wąska gumkę na 20g ołowiu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polny Opublikowano 24 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 Właśnie jeszcze jakby ktoś tą 10 -28 opisał to bym był w domu bo widzę że 7-21 jest najpopularniejsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 24 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 (edytowane) Myślałem o Avidzie ale z opinii posiadaczy wynika że Elitka bardziej położy się przy jakiś kleniach niedużych dając szanse wyholowania bo Avidy trochę sztywniejsze ?? W identycznych gramaturach Avid zawsze głębiej ugnie się od Elitki a nie na odwrót , przynajmniej w tych 260-290 do 21/28 g . Sztywniejsze , szczególnie w dole są Elite. Edytowane 24 Listopada 2016 przez Szymon82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawello Opublikowano 24 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 Mam obie Elitki, i do 21 i do 28g w długości 2,60. Do Twojego łowienia jednak wziąłbym tą do 21g. Ta do 28g to już naprawdę mocny kij, jakoś nie pasujący mi do kleni. No chyba że masz same klenie 50+ to jeszcze ujdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mosqito Opublikowano 25 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 Mam elitke 2,7 do 21gr, przy żyłce 0,16 taki smrody po 2gr fajnie latają. Kij jak dla mnie mega uniwersalny.Taki dożywotni???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 25 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 Mam elitkę do 28g i bedzie to za mocny kij do Twojego łowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czanklas22 Opublikowano 27 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Czy ma ktoś już jakieś doświadczenia z serią wędzisk mojo bass 2016, konkretnie interesowałby mnie ten model MJS610MLXF. Muszę do wiosny coś kupić, myślałem o legent tournament ale szkoda kasy trochę, ciekawe jakby ten mojo się spisywał. Wiem, że blanki inne, choć gdzieś wyczytałem że ten mojo ma dobry stosunek ceny do jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cabage Opublikowano 27 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Dołóż do tournamenta 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 27 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 MJS610MLX to bardzo ciekawy kijek ale Tournament to tournament MJS610MLX mimo opis do 14gr to na szczycie nie jest sztywny, raczej spolegliwy z dużą mocą w dolniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alaryk Opublikowano 27 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Mam obie Elitki, i do 21 i do 28g w długości 2,60. Do Twojego łowienia jednak wziąłbym tą do 21g. Ta do 28g to już naprawdę mocny kij, jakoś nie pasujący mi do kleni. No chyba że masz same klenie 50+ to jeszcze ujdzie.Na pewno nie ujdzie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czanklas22 Opublikowano 27 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 MJS610MLX to bardzo ciekawy kijek ale Tournament to tournament MJS610MLX mimo opis do 14gr to na szczycie nie jest sztywny, raczej spolegliwy z dużą mocą w dolniku.Z tego co widzę to tournament do 14 g tez ma oznaczenie ML. Chciałbym kij z mocna cięta szczytowka. Kij głównie do sandaczy. Przy wyższych gramaturach cos by znalazł ale lowisko plytkie i do 14g to taki max Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cabage Opublikowano 27 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Z tego co widzę to tournament do 14 g tez ma oznaczenie ML. Chciałbym kij z mocna cięta szczytowka. Kij głównie do sandaczy. Przy wyższych gramaturach cos by znalazł ale lowisko plytkie i do 14g to taki maxTo tylko Tournament 610MLXF czy jakoś tak. Znajomy takiego ma i cholernie chwali. A łowi identycznie jak piszesz... Ja do tego typu łowienia mam Avid X AXS70MLF. Zacny kijaszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 27 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Z tego co widzę to tournament do 14 g tez ma oznaczenie ML. Chciałbym kij z mocna cięta szczytowka. Kij głównie do sandaczy. Przy wyższych gramaturach cos by znalazł ale lowisko plytkie i do 14g to taki maxOznaczenia oznaczeniami... TBS610MLXF będzie mieć szybszy szczyt. Do jakich gramatur? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal_LBN Opublikowano 27 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 gdzieś kiedyś było pisane ale nie mogę zajść, która elitka ma głębsze ugięcie ES czy LES? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czanklas22 Opublikowano 27 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Ten tournament ma taka specyfikacje co mojo. Pytanie jaka jest różnica miedzy blankami scIII a scIV i ich sprezystoscia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 27 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Ten tournament ma taka specyfikacje co mojo. Pytanie jaka jest różnica miedzy blankami scIII a scIV i ich sprezystoscia.Specyfikacja ta sama ale kije różne. Ja się bardziej pytałem do czego potrzebujesz wędkę. Do jakich zastosowań. MJS610MLXF mam na stanie. Przydadzą Ci się jakieś foty ugięcia? Da coś? Ten kijek nie jest takim xfastem do jakiego przyzwyczaiły nas st croix w przypadku tbs, lxs czy les. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi