Skocz do zawartości

Wędki St. Croix

Yunker

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Witam po krótkiej przerwie . Bylem dzisiaj w sklepie Mega - Ryba w Krakowie u pana Piotra tak samo jak tutaj doradził mi ltws76mlxf . Na sklepie duży wybór wędek st croix  można pomacać , pomachać :) jednakże dokładnie tego modelu nie miał  ale miał podobny model w 2 częściach , wędka na mnie wywołała bardzo pozytywne wrażenie  :) Po krótkiej rozmowie zamówiłem  swoja upragniona wędkę w jednej części i pozostało mi czekać aż ja ściągną :) Jeszcze raz dziękuje tutaj użytkownikom forum za doradzenie w sprawie jaki model wybrać. Pozdrawiam :)

• Like 1

Pan Piotr pewnie czerpie wiedzę z jerkbaita... Gratuluję i zazdroszczę zakupu

Raczej z własnego doświadczenia. Z tego co wynikało z rozmowy sam użytkuje wędki st croix i doskonale zdawał sobie sprawę jaka wędkę dobrać pod moje oczekiwania :) Oczywiście polecam jego sklep ponieważ stwierdzam ze fachowa obsługa oraz poczęstował ciepła kawa bo jechałem spory kawal drogi do sklepu :)

Edytowane przez Adik81

Witajcie :)

Pomozcie prosze w wyborze spiningu avida lub elitki na pasiaki 25+

Lowie zarowno z brzegu jak i lodki.

Mysle o dlugosci 7-8ft

Przewaznie  gumy 3" z glowka 3-10gr

Jednosklad mile widziany

Swieta coraz blizej a ja dalej nie mam dla siebie prezentu :D  :D  :D

Wielkie dzieki

Pozdrawiam

Mam używam i nie oddam. Chyba że na jedenosklad - AXS70MLF2 . FENOMENALNY kijaszek. Spokojnie 25+ wyciagniesz, sandacze polowisz i na szczupaka pójdziesz. I cena przyzwoita. A jak nie ten to AVS76MLXF. Są ludzie na forum co pomogą kupić nowego taniej a jak nie to pytaj na giełdzie. Ewentualnie LTWS70LF lub MLF, albo LTWS76MLXF

Wypowiem się w tym temacie, bo kupując kijka sam miałem mały problem ze znalezieniem dokładnych informacji.

Niedawno stałem się posiadaczem LES76MF2. Kijek opisany jako do 18 gram. Długo wahałem się czy brać wersję M czy mocniejszą MH. Uważam, że wybrałem idealnie. Kijkiem obsługiwałem cały dzień gumy 8cm na główkach 18-22g, sporo łowiłem też na mandulę z 24g czeburaszką. Do tego typu gramatury kij jest idealny. Wyciągnąłem kilkanaście sandaczy długości 20cm, brania czuć genialnie. Do tego trafiłem też dwa sandacze 55cm, wyciągnięcie ich z 11metrowej wody (Odry) nie było niczym specjalnym. Dodatkowo przypadkiem podhaczyłem też sumika 80cm, którego wyjąłem nie używając hamulca - kijek ma naprawdę moc. Kolega na łódce miał LES70MH, dałem mu połowić moim kijem i stwierdził, że żałuje zakupu wersji MH. Naszym zdaniem kijek MH spokojnie obsłuży główki 30g z gumami 10cm i więcej. Łowienie niewielkich ryb tym kijem mija się z celem. Pozdrawiam!

P.S: oczywiście zaznaczam, że jest to moje zdanie. Nie potrafię agresywnie podbijać przynęty wędką, robię zazwyczaj delikatne podbicie + obrót lub dwa korbką kołowrotka.

• Like 1

Witam wszystkich ,chce kupić pierwszego kija ze stajni st,croix i mam dylemat którego wybrać może ktoś pomoże : Szukam wędki maks 230 cm moze byc jedno lub dwu sklad : przynęty jakimi bede operował to gumy od 7 do 11 cm dokladniej kopyta relaxa 3 i 4 , canibale 10 cm i jakies keitchy do 10 moze 11 cm głowki to minim 5 gram do 14 gram (najczesniej używam 8 gramowych głowek ) bedzie to wedzisko na szczupaka bo w moim akwenie jest mnóstwo 40-60 cm ryb i dlatego nie chciłbym nic sztywnego tylko fajnie pracującego . Nie wiem czy wybierać z serii Avid czy avid x 

Croixy mają zapas, choć L4 i 12gr to już jest opór w wodzie jednak reszta czyli keitechy albo kopyta na główkach 8gr to spoko. No i jeśli nie chcesz pałowatego kijka to by pasował.

Poczekaj aż się inni użytkownicy się wypowiedzą to się przekonasz ;)

Za to jeśli chcesz krótszy kijek to nowy Mojo Bass, na węglu SCIII tak jak Avid, np MJS610MLXF to model do 14gr. Byłby spokojniejszy pewnie o niego z L4 i 12gr. Bardzo przyjemny kijek z elastycznym, niekołkowatym szczytem.

Edytowane przez Marcyś

Z elitki jak już to mlf. Avid klasyczny lub w serii X to bardzo dobry wybór pod to co piszesz. Starsza seria w mlxf-ie bardziej sie "podda" od mlfa. Ja mam axs70MLF2 I pracuje mi od 5-15g plus keitechy, kopyta 7-9 cm i innego typu gumy nie stawiające dużego oporu w wodzie.

Z guma 7-12cm i 8 g ten avs76mlxf moi skromnym zdaniem będzie ciut za delikatny. AVS70MLF albo AXS70MLF - ten ostatni da sobie radę. Mam używam i chwalę :)

Wszystko zależy jaka guma

Czy smukła czy nie....

Osobiście rzuciłem tym avidem sporo więcej

25 gr i kopyto relaxa 4L

I nawet zaciąłem całkiem fajnego sandacza

Na prawdę nie miałem z poprowadzeniem przynęty większych problemów

W mojej ocenie da radę bez problemu

Ps zerknij Marcin na maila coś Ci tam wysłałem :)

Edytowane przez tony1983
  • Like 1

Chłopy potrzeba kija do woblerów boleniowo-sandaczowych na wieczorne letnie łowienie nad Wisłą... mam LXS76MF2 i pod sandacza jest super, natomiast do kompletu potrzebuję coś oczko mocniejszego - czy AVS86MHF2 lub LES86MHF2 będzie ok? Chodzi o brzegowe i pontonowe woblero-gumowanie [emoji41]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk