Skocz do zawartości

Wędki St. Croix

Yunker

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam już trzy niebieściutkie ST.CROIX ,więc znam jakość towaru.

Dodatkowo napiszę jestem MEGA zadowolony z gwarancji!

Kije kupione za ok. 1200zł już się zwracają!

Dlaczego? Kolega łamie już 2szt średniej klasy kija za 600zł i reklamacja nie jest uwzględniana!

Ja złamałem 1 wędkę w życiu :wub:  St. Croix Legend Tournament Bass, Pan z Corony nawet nie wnikał jak to się stało  :rolleyes: powiedział "Pan się nie martwi reklamacja jest już rozpatrzona pozytywnie " :) nawet chciał od "ręki" wysłać drugą szt. ale akurat nie było na stanie, więc prosto z fabryki TRANSOCEANIKIEM przypłynęła do Gdyni  :D 

Wracając do tematu - o ile ST.CROIX ma zajebiste kije sandaczowe/okoniowe  ale nie mogę namierzyć UL do dłubania okonków <25cm

Tu rządzi JAPONIA lub JAPONIA robiona w Chinach :lol:

np. Legend Tournament Bass TBS610MLXF Drop Shot /Finesse z dolnym zakresem 3,5gr, mam go ale nawet po pijaku nie zakładam mniej niż 7gr :P

1. Czy ktoś z kolegów może coś polecić w jednej części do 200cm z zakresem 1-8gr - najczęściej łowię 1,5-2,5gr, gumka 3,5-7cm, extra sztywny kijek nie gubiący okonków :D

2. Czy ktoś z kolegów może coś polecić  2 części 240-275cm z zakresem 1-15gr - coś na sportowego klenia 25cm na Wisłę

Czy jednak szukać coś w stajni Major Craft/Graphiteleader  ?

1) AVS66ULF lub AVS66LF z tym że ULF może mieć ciutkę problem przy 7cm gumie (kwestia gumy : jaskółka kopyto czy jeszcze coś innego) Natomiast dla LF-a te 1,5g może być średnio wyczuwalne.
Jeśli łowisz na w miarę płytkim jeziorze to myślę że AVS66LF byłby optymalny. Ryby na pewno nie zgubi a jak użyjesz bardzo cienkiej plecionki to ogarniesz od 2-9g

2) Łowiłem klenie i bolki na lekko AVS86MF2. Może te 1-3g to dla niego to za mało, ale 4-g i więcej już fajnie leci. 4-5cm wobki już jakoś latają, Salmo Bromba też poleci, obrotówki 2-3 też obleci. Z tego co widziałem po forum pod klenie używają dłuższe wersje AVS90MLF-2 ewentualnie oczko lżejszy AVS90LM2  tylko to już kij do ciut delikatniejszego łowienia:)

Witam. Panowie potrzebuję kijek pod szczupaki na wiosenny wyjazd do Finlandii. Budżet nieco ograniczony, więc pomyślałem o PS66MF. Łowione będzie  raczej płytko, gumami 5" i główkami max 10 g, ale razem daje to już jakieś 30 g. Czy Waszym zdaniem PS66MF sobie poradzi, jest opisany do 18 g, czy może zdecydowanie polecacie jakiś inny jednoskład? Do troszkę cięższego łowienia mam już AVS66MHF.

Z góry dziękuję za pomoc :)

Edytowane przez Olo1970

Pod pięciocalowe gumisie i szczupaka raczej celowałbym w wersję MH.

Jakiś czas temu miałem podobny problem, napaliłem się na lżejszą wersję st. croix - po dwóch tygodniach wylądowała na giełdzie.

Przy wersji M, te 30g to już raczej ostateczny max, jak dla mnie bez komfortu rzutu i kontroli nad przynętą.

Pod pięciocalowe gumisie i szczupaka raczej celowałbym w wersję MH.

Jakiś czas temu miałem podobny problem, napaliłem się na lżejszą wersję st. croix - po dwóch tygodniach wylądowała na giełdzie.

Przy wersji M, te 30g to już raczej ostateczny max, jak dla mnie bez komfortu rzutu i kontroli nad przynętą.

Te 10 gram napisałem trochę na wyrost, Podczas dwóch ostatnich, wiosennych wyjazdów do Finlandii nie łowiłem główkami cięższymi niż 7 gram, tak więc np. z cannibalem 5" to będzie max. będzie 25 gram (łowi się płytko, trzcinowiska i sąsiadujące z nimi spady, zatoki, od 1 do 4 m). Na każdym takim wyjeździe trafiają się okazy +80, +90, a nawet +100 (nie wszystkim, ale z reguły jest jakiś szczęśliwca :) ), ale 75% nie przekracza 70 cm. Potrzebuję wędki, która dobrze będzie pracowała pod średnimi szczupakami, ale i da sobie radę z dużą sztuką, dlatego pomyślałem o PS66MF.

Edytowane przez Olo1970

W klasie MHF w StC. Polecam uzbroić sobie blank 5C68MHF-B jest to świetna opcja do łowienia szczupakowów i sandacza w przedziale 15-50g.Zdecydowanie bardziej sprężyste nie tracące na szybkości blanki niż wersje spiningowe MHF które moim skromnym zdaniem są zbyt pałowate.Mowa oczywiście o monoblankach :)

A taki MF to jak dla mnie maksymalnie 25g. Chociaż zdania są podzielone. Mam kumpla, który extreme do 18g rzuca główkami 30g z gumą. Ja osobiście miałem okazję łowić jedynie elitkami jak i extremami w wersji M i MH w kilku długościach zarówno w jedno jak i dwuskładzie. Jak dla mnie M to łowienie sandaczowymi gumami z główkami max 20-22g (idealnie rzucało i podbijało mi się 18g z 8cm fishunterem. MH obsłuży koguta 40g, ale fajnie pokazuje też opad przy 15g główce (lżej nie łowiłem) - ideał do główek 18-28g.

• 2 tygodnie później...

Witam serdecznie forumowiczów chciał bym uzyskać troszkę informacji na temat wędki St Croix ES70LF2 jak spisuje sie model pod klasycznego jiga okoniowego ? I jak wypada przy modelu St croix lxs70lf2 , extrema miałem okazje pomacać i wydaje mi sie ze jest troszeczkę za sztywny niestety elitka nie miałem okazji pomacać dzięki z góry