Skocz do zawartości

Wędki St. Croix

Yunker

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystkie wedki St. Croix od serii Premier w gore sa produkowane w USA. Tyczy sie to produkcji blankow jak i skladania tych wedek. Na Youtube jest kilka filmikow gdzie mozna sobie ten proces poogladac. Sugerowanie, ze kije sa skladane w Chinach jest totalnym brakiem wiedzy. Komponenty do wedek moga byc natomiast produkowane w Chinach. Nie wiem gdzie sa robione przelotki, nie wiem skad jest korek. 

Jesli chodzi o fabryczne wykonczenie, no coz milionom Amerykanow  jakos to nie przeszkadza. Mi rowniez nie. Pewnie jest tak dlatego, ze lata mi to gdzies, ze lakier jest byc moze nie rowno polozony. W tej chwili posiadam trzy fabryczne kije St. Croix (czwarty dalem kuzynowi), dwie Elitki i jednego Avida i jestem z tych wedek absolutnie zadowolony. 

Edytowane przez Kwinto
  • Like 6

Mam fabrycznego starego LES(wczesniej 2 takie same polamalem) ,nowego ES,Avida ,tidemastera I kija na blanku Extreme robionego przez forumowego kolege,przerobilem jeszcze kilka Avidow i Legend Tournament.Nie zwracam uwagi na korek czy pekniecia lakieru bo dla mnie te kije maja lowic ryby ( a to robia wspaniale) a nie stac w gablotce zebym mogl podziwiac jakie sa piekne .Jak sie kolega pytal jak ma byc extremka zrobiona ,odpowiedzialem jak najprostszy bez zbednych bajerow bo bede nim ryby lapal a nie siedzial w lodce i sie przygladal czy lakier przypadkiem nie pekl albo korka nie ubylo :lol:

Edytowane przez AndrzejT
  • Like 6

Mam fabrycznego starego LES(wczesniej 2 takie same polamalem) ,nowego ES,Avida ,tidemastera I kija na blanku Extreme robionego przez forumowego kolege,przerobilem jeszcze kilka Avidow i Legend Tournament.Nie zwracam uwagi na korek czy pekniecia lakieru bo dla mnie te kije maja lowic ryby ( a to robia wspaniale) a nie stac w gablotce zebym mogl podziwiac jakie sa piekne .Jak sie kolega pytal jak ma byc extremka zrobiona ,odpowiedzialem jak najprostszy bez zbednych bajerow bo bede nim ryby lapal a nie siedzial w lodce i sie przygladal czy lakier przypadkiem nie pekl albo korka nie ubylo :lol:

Te które łamałeś, były wymieniane na nowe w procesie gwarancji?

W dwóch fabrycznych Xtreme miałem na starcie klikające przelotki co przy podbiciu na totalnym lustrze bardo wkur... Ruszające się krzywo wklejone pierścionki od strony uchwytu na przynęty.W wersji Les krzywo wklejone przelotki.Człowiek łowił bo szkoda było czasu na reklamację.

Bardzo mi pasują blanki StC i od jakiegoś czasu wolę wziąść 1,7k iść do pracowni i zrobić sobie kijek na ich blanku.Wybrać sobie uchwyt jaki mi pasuje i miec kij bez takich niedociągnięć co nam oferuje producent w fabrycznych kijach za te same pieniądze.

Edytowane przez adriano

Te które łamałeś, były wymieniane na nowe w procesie gwarancji?

Tak,bezposrednio u SC w USA ,niestety sporo mnie to kosztowalo :( ostatnio wymienili mi na ES bo LES juz nie robia ,dlatego szukam juz nastepnej LES bo wiem ze pewnie znowu polame a nowe ESki nie przypadly mi do gustu.

Tylko gwarancja w pracowni to 5 lat ......chyba że się myle

W pracowni 5 lat to gwarancja nie na kij, a na jego wykonanie. Jak Ci się odklei uchwyt, zacznie klikać przelotka albo pęknie lakier na omotce, to masz na to gwarancję. Pracownia nie daje gwarancji na blank itp, to załatwia producent i jego "gwarancja".

Po drugie, "gwarancja" wędki z pracowni często nie obejmuje jej w przypadku jej złamania. Takie marki jak Phenix czy StC dają "gwarancję" odpłatną na blank, tzn jak złamiesz kij (niezależnie czy to wada fabryczna, uderzyłeś kijem w drzewo czy złamałeś go na kolanie), płacisz jakąś ustaloną kwotę i dostajesz nowy blank, który pracownia przezbraja Ci za darmo (pod warunkiem, że dana pracownia jest dystrybutorem tych blanków). Płacisz wtedy jedynie za te komponenty, których nie można odzyskać (korek itp). Reszta (przelotki, uchwyt itp) jest przezbrajania ze starego złamanego kija na nowy blank bezpłatnie. Tak robi kilka znanych mi pracowni.

Poza tym kije same się nie łamią, 95% złamań jest z winy użytkownika. A to, że 95% tych użytkowników próbuje "wyciągnąć" nowy patyk w ramach tej rzekomej "gwarancji" to co innego...

Edytowane przez Żbiku
  • Like 1

Tylko gwarancja w pracowni to 5 lat ......chyba że się myle

A to to już zależy od pracowni jak złamała mi sie elitka po dwóch godzinach łowienia to i tak musiałem sam załatwiać gwarancje na blank w Stanach i płaciłem coś koło 75$ i czekałem coś koło 2 miesięcy potem przezbrojenie za ktore też pare złoty zapłaciłem...wiec dla minie wybór jest oczywisty jesli st.croix to tylko fabryczny...ale to tylko moje zdanie

ps:w sumie to elitka po tych wszystkich zabiegach wyszła mnie dobrze ponad 2300 zł...

Edytowane przez grzegorz197503

A to to już zależy od pracowni jak złamała mi sie elitka po dwóch godzinach łowienia to i tak musiałem sam załatwiać gwarancje na blank w Stanach i płaciłem coś koło 75$ i czekałem coś koło 2 miesięcy potem przezbrojenie za ktore też pare złoty zapłaciłem...wiec dla minie wybór jest oczywisty jesli st.croix to tylko fabryczny...ale to tylko moje zdanie

ps:w sumie to elitka po tych wszystkich zabiegach wyszła mnie dobrze ponad 2300 zł...

To pochwal sie co to za pracownia była? Czyżby "stoliczna renomowana"? ;) Edytowane przez Żbiku

Najlepsza jest rekomendacja kogoś kto korzystał z usług. Na zdjęciach można wszystko...

no ja ci osobiście nie pomoge zbroiłem kilka wedek w FISHING CENTER i w XRODS i byłem bardzo zadowolony -pomino różnych opinii o tej pierwszej... poszukaj na forum na pewno coś znajdziesz

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...

Witam mam możliwość kupna takiego kija jak ze zdjęcia 

Podpowiedział by ktoś ile jest wart dodam że używany od nowości dosłownie kilka razy razy 

Witam.

Jest to blank St.Croix muchowy.Seria Legend z lat 90-tych.

Do 15 gr to muchówka klasa #8. Kolor blanku zielony mat.

Zbroił te wędziska A.Banachowski dla "Krokusa".

Przelotki były SIC Pacific Bay.

Wartośc... to zależy od sprzedającego oraz kupującego.

Ja swoje sprzedałem za " nieduze" pieniadze.

Blanki bardzo dobre. Pięknie pracują pod rybą.

Kłaniam się Marian.

Edytowane przez marian-56
  • Like 2