damien79 Opublikowano 26 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2017 (edytowane) "ale to już nie na 10lb nawet Croixa" - czy ja wiem ;-), fakt, że na filmiku testują 12 lb ale i tak moc kija jest ogromna jak na 12 lb oczywiście. Edytowane 26 Września 2017 przez damien79 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekCIN Opublikowano 26 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2017 Wiele osób powie że Croixy to pały. Powiedzą to ci którzy nie trzymali nigdy StC w łapie. Sam mam AVS66MHF, LXS76MF2, LES86MHF2 i w drodze do mnie jest LXS70MHF2. Powiem tak - nie chcę już innych wędek. LXS76MF2 której używam najczęściej (zarówno pod gumy i woblery na Wiśle) jest mega sztywna (gdy podbijam od 10 do 25g+ 4" pracuje tylko część szczytówki), ale pod rybą pracuje cała. W sobotę wyholowałem 5 spasionych, kwadratowych boleni - 82, 80, 80, 79, 65 cm i te ryby nie miały nic do gadania na tym kiju. W żadnym momencie nie miałem wrażenia że którakolwiek spadnie. Dodatkowo, serwis jest na najwyższym światowym poziomie. Bez odsyłania kija do USA i "opłat serwisowych" oraz czekania po pół roku albo więcej. Dlatego TYLKO StC i nic więcej. Sam zrobiłem kilka kijków na własne potrzeby, dla kolegów też, głównie na blanku MHX. Ale odkąd spróbowałem StC wiem już jaki jest jedyny dla mnie słuszny kierunek. I tyle mi wystarczy. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xeniowy Opublikowano 26 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2017 (edytowane) Nie jestem pewien czy porównanie blanków MHX do St.Croix z serii LES i LXS jest trafne. Przyznać jednak muszę, że również przyciągają mnie jak magnes i obłowiłem jakieś kilkanaście sztuk. Natomiast w całej gamie wędek St.Croix są zarówno lepsze jak i gorsze modele. Czasem próbujemy zaadaptować kije przeznaczone do konkretnych metod połowu pod własne upodobania i wtedy nie do końca zdają egzamin. Łowię też Matagi, Point-em, Phenix-em i uważam że wcale nie są gorsze tylko trzeba odpowiednio dobrać wędkę do metody połowu i łowiska. Natomiast co do stwierdzenia że są pałowate, to niektóre modele x-fast faktycznie mają dolnik nie do ruszenia ale wystarczy zerknąć na zawody Bassmasters w USA i zobaczyć do czego głównie zostały stworzone. Edytowane 26 Września 2017 przez xeniowy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekCIN Opublikowano 26 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2017 Absolutnie nie porównuję MHX do StC Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 26 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2017 Juz przysłali czy leci do Ciebie? Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkTo do mnie czy do kogo bo nie zajarzyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekCIN Opublikowano 26 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2017 Nie Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pontonss Opublikowano 28 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2017 St. Croix Legend Elite 70mf2 Część koledzy.Myślę nad tą wędka na Czorsztyn. Ile realnie ogarnia ten kij. Myślę o łowieniu gumami i kogutami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 28 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2017 O ile znam inne kije St.C, to i ta Elitka ogarnie realnie tyle, ile wypisali na blanku. A ze da sie rzucic czyms 50% masywniejszym? Da sie, ale zaden to argument, jesli chcesz agresywniej i ciezej polowic, pewnie warto poczytac i o MH ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fafka90 Opublikowano 28 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2017 do 25 gr max,cieżar w elitce jest zaniżony,jak w każdym st.croix:) pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xeniowy Opublikowano 28 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2017 St. Croix Legend Elite 70mf2 Część koledzy.Myślę nad tą wędka na Czorsztyn. Ile realnie ogarnia ten kij. Myślę o łowieniu gumami i kogutami.Najlepiej mi się łowiło między 12 a 25g, fajny kijek, bardzo uniwersalny. Bardziej mi leżał od bliźniaczej LXS, tylko muszę wspomnieć że miałem monoblanki. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bomber Opublikowano 28 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2017 Jezeli na taka gleboka wode jak Czorsztyn to jak kol.coloumb radze wersje MH2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartasL2 Opublikowano 1 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2017 Witam, koledzy mam sprawę posiadam fabrycznego TBS68MXF i chciałbym uruchomić troszkę dół tej wędki. Nowy spacing załatwi ten kłopot czy taka natura tego blanku? Zauważyłem że mniejsze rybki lubią spadać z niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xeniowy Opublikowano 1 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2017 Jak to ująłeś „taka natura tego blanku”. Kije St. Croix oznaczone XF przeważnie mają betonowy dolnik. Modele np. MF pracują głębiej. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pontonss Opublikowano 2 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2017 A to 25 gram to masa łączna czy plus gumiś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xeniowy Opublikowano 2 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2017 Waga łączna Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xmataxx Opublikowano 4 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2017 Witam. Pytanie odnośnie wędziska z serii triumph, mianowicie txs60lf. Czy miał ktoś z nia do czynienia? Czy nada się na odrzanskie okonie z Łodzi? Jaka jest praca kija pod ryba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 7 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2017 Witam Jak już tutaj gdzieniegdzie wspomniano jest kilka nowości. Wchodzi do obiegu katalog i niestety o kilka % wyższe ceny... Nowością jest seria Legend X. Pozycjonowana powyżej Elite i Extreme. 11 castów oraz 5 spinów. Same jednoskłady o mocy od Medium w górę. Zielony blank, korkowa rękojeść, uchwyt TVS oraz Fuji Torzite Titanium.Węgiel SC VI w dolnej części wędki i SC V na szczycie. Sugerowana Cena Detaliczna ok 2200zł. W serii Elite dwa nowe modele:ES63MLXFES71MHXF Odnowione serie TournamentTournament Bass i Tournament Walleye.Główną zmianą to uchwyt TVS Tak na szybko przeglądając katalog to przyspieszył Walleye do 7gr. LWS70LXF jest teraz xfastem a był fastem Nowe modele Legend Glass :LGC610MHMLGC88HM Nowe modele Avid X:AXC68MHFAXC71MHXFAXC74MHFAXC710HF Nowy model Premier:PM90XHF - jednoczęściowy kij 270cm! - zresztą nie jedyny w katalogu Nowe modele Mojo Bass:MJC68MXF2MJC68MHF2MJC71MF2MJC71MHF2 MJS68MXF2MJS71MF2MJS71MHF2MJS76MLXFMJS96MLM2 Warto tutaj zwrócić uwagę że pojawiły się dwuczęściówki. Dla wielu często jedyne wyjście do transportu.Oraz coś co może być kijkiem kleniowo jaziowym. Ostatnia pozycja 290cm dłługości do 7gr i 129gr wagi. Nowa seria Mojo Musky Trolling Nowe modele Panfish i Trout: PFS64LFTSS410ULF Idąc dalej katalogiem wchodzimy w Inshory a tam razem z freshwaterami wchodzi nowa seria Legend Tournament Inshore Uchwyt TVS oraz przelotki Kigana. Ostatnią nowością jest cała seria muchowy wędek Imperial. Katalog do przejrzenia: https://issuu.com/st.croixrod/docs/scr_cat2018_issuu Pozdrawiam 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piethras Opublikowano 7 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2017 Tournamenty wyglądają wspaniale.Mojo w dwu składzie będzie hitem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekCIN Opublikowano 7 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2017 W końcu! Czekałem na Legend X. Wyglada na to że będą świetne kijki. W odróżnieniu od poprzednich lat- zwróćcie uwagę na okres gwarancji. Avid w górę - 15 lat. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 7 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2017 Avid X 15 lat Avid dożywotnio - tak było dotychczas. Teraz obie serię mają 15 lat gwarancji. Małe sprostowanie. Zanalizowałem cennik dokładnie i nie wszystko poszło do góry - niestety wyższe serie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekCIN Opublikowano 7 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2017 Chodzi mi o to że poprzednio serie LES, LXS, AVS ( i odpowiednio C) miały dożywotnią. Zmiana nastąpiła gdy serię LES zastąpiła seria ES ( i C) - wtedy zrobili 15 lat. Reszty nie ruszali. Do teraz. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigbite Opublikowano 10 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2017 Mi znowu chodzi po głowie legend glass ,a teraz zrobili jeszcze ponad 8 ft. Szkoda ze nie można sobie pomachać jeden dzień i wtedy wybrać model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bywalec84 Opublikowano 11 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 Witam, zastanawiam się nad wędką ze stajni St. Croix Panfish, model poniżej. Chciałbym nim łowić tylko okonie na mikro jigi z opadu czyli 2-5gr główka + przynęta 1,5". Nie miałem jej w ręku więc moje pytanie czy ktoś z Was może posiada taka wędkę?? Czy c.w. nie jest zaniżone jak to zwykle bywa w amerykańskich wędkach? Żeby się nie okazało, że realne c.w. jest 5-10 tego się obawiam. Mam jeden model St. croix opisany do 21 gram a jest w stanie spokojnie obsłużyć 30-35 gr więc opis jest "przekłamany".Kolejne pytanie jak z ugięciem tzn. czy dobrze trzyma okonia czy zalicza się dużo spadów? Czy akcja jest rzeczywista fast?? bo nie chciałbym kluski.Chcę dopasować pod niego ryobi slam 2000 ale myślę, że nie będzie z tym problemu.Ewentualnie może ktoś z was ma jakąś alternatywę dla tej wędki?? PFS69ULF 206 cm UL Fast 1 1-3 kg 0,85-5,25 g 79 g Dziękuję i pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Derrek Opublikowano 11 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 co to znaczy zaniżone cw ... amerykanie nie zaniżają po prostu tak się tam łowi wędki mają spory zapasy mocy w dolniku żeby pewnie zaciąć rybę... to daje spore plusy taką zwykła kluchą nie zatniesz okonia z 30 metrów jak ci weźmie... natomiast klucha amortyzuje zrywy narybku okonia o ile ty planujesz takie łowienie .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 11 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 (edytowane) Możesz wziąć pod uwagę Graphiteleadeta Finezza RV, nie wiem po ile stają te ST.C i ile masz przeznaczone zł lub wyższy model '15. Jak budżet sktomniejszy bierz coś z Major Crafta. Do krajowych okoni kije bardzo przyjemne i nie mam na myśli rybek po 15cm. Edytowane 11 Października 2017 przez gajosik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi