Skocz do zawartości

Wędki St. Croix

Yunker

Rekomendowane odpowiedzi

Wiele osób powie że Croixy to pały. 

Powiedzą to ci którzy nie trzymali nigdy StC w łapie. Sam mam AVS66MHF, LXS76MF2, LES86MHF2 i w drodze do mnie jest LXS70MHF2. Powiem tak - nie chcę już innych wędek. LXS76MF2 której używam najczęściej (zarówno pod gumy i woblery na Wiśle) jest mega sztywna (gdy podbijam od 10 do 25g+ 4" pracuje tylko część szczytówki), ale pod rybą pracuje cała. W sobotę wyholowałem 5 spasionych, kwadratowych boleni - 82, 80, 80, 79, 65 cm i te ryby nie miały nic do gadania na tym kiju. W żadnym momencie nie miałem wrażenia że którakolwiek spadnie. 

Dodatkowo, serwis jest na najwyższym światowym poziomie. Bez odsyłania kija do USA i "opłat serwisowych" oraz czekania po pół roku albo więcej. 

Dlatego TYLKO StC i nic więcej. Sam zrobiłem kilka kijków na własne potrzeby, dla kolegów też, głównie na blanku MHX. Ale odkąd spróbowałem StC wiem już jaki jest jedyny dla mnie słuszny kierunek. I tyle mi wystarczy. 

• Like 2

Nie jestem pewien czy porównanie blanków MHX do St.Croix z serii LES i LXS jest trafne. Przyznać jednak muszę, że również przyciągają mnie jak magnes i obłowiłem jakieś kilkanaście sztuk. Natomiast w całej gamie wędek St.Croix są zarówno lepsze jak i gorsze modele. Czasem próbujemy zaadaptować kije przeznaczone do konkretnych metod połowu pod własne upodobania i wtedy nie do końca zdają egzamin. Łowię też Matagi, Point-em, Phenix-em i uważam że wcale nie są gorsze tylko trzeba odpowiednio dobrać wędkę do metody połowu i łowiska. Natomiast co do stwierdzenia że są pałowate, to niektóre modele x-fast faktycznie mają dolnik nie do ruszenia ale wystarczy zerknąć na zawody Bassmasters w USA i zobaczyć do czego głównie zostały stworzone.

Edytowane przez xeniowy
  • Like 1

St. Croix Legend Elite 70mf2

Część koledzy.

Myślę nad tą wędka na Czorsztyn. Ile realnie ogarnia ten kij. Myślę o łowieniu gumami i kogutami.

Najlepiej mi się łowiło między 12 a 25g, fajny kijek, bardzo uniwersalny. Bardziej mi leżał od bliźniaczej LXS, tylko muszę wspomnieć że miałem monoblanki.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 1

Witam

Jak już tutaj gdzieniegdzie wspomniano jest kilka nowości. Wchodzi do obiegu katalog i niestety o kilka % wyższe ceny...

Nowością jest seria Legend X. Pozycjonowana powyżej Elite i Extreme.

11 castów oraz 5 spinów. Same jednoskłady o mocy od Medium w górę.

Zielony blank, korkowa rękojeść, uchwyt TVS oraz Fuji Torzite Titanium.

Węgiel SC VI w dolnej części wędki i SC V na szczycie.

Sugerowana Cena Detaliczna ok 2200zł.

W serii Elite dwa nowe modele:

ES63MLXF

ES71MHXF

Odnowione serie Tournament

Tournament Bass i Tournament Walleye.

Główną zmianą to uchwyt TVS

Tak na szybko przeglądając katalog to przyspieszył Walleye do 7gr. LWS70LXF jest teraz xfastem a był fastem ;)

Nowe modele Legend Glass :

LGC610MHM

LGC88HM

Nowe modele Avid X:

AXC68MHF

AXC71MHXF

AXC74MHF

AXC710HF

Nowy model Premier:

PM90XHF - jednoczęściowy kij 270cm! - zresztą nie jedyny w katalogu

Nowe modele Mojo Bass:

MJC68MXF2

MJC68MHF2

MJC71MF2

MJC71MHF2

MJS68MXF2

MJS71MF2

MJS71MHF2

MJS76MLXF

MJS96MLM2

Warto tutaj zwrócić uwagę że pojawiły się dwuczęściówki. Dla wielu często jedyne wyjście do transportu.

Oraz coś co może być kijkiem kleniowo jaziowym. Ostatnia pozycja 290cm dłługości do 7gr i 129gr wagi.

Nowa seria Mojo Musky Trolling

Nowe modele Panfish i Trout:

PFS64LF

TSS410ULF

Idąc dalej katalogiem wchodzimy w Inshory a tam razem z freshwaterami wchodzi nowa seria Legend Tournament Inshore

Uchwyt TVS oraz przelotki Kigana.

Ostatnią nowością jest cała seria muchowy wędek Imperial.

Katalog do przejrzenia:

https://issuu.com/st.croixrod/docs/scr_cat2018_issuu

Pozdrawiam

• Like 6

Witam, zastanawiam się nad wędką ze stajni St. Croix Panfish, model poniżej. Chciałbym nim łowić tylko okonie na mikro jigi z opadu czyli 2-5gr główka + przynęta 1,5". Nie miałem jej w ręku więc moje pytanie czy ktoś z Was może posiada taka wędkę?? Czy c.w. nie jest zaniżone jak to zwykle bywa w amerykańskich wędkach? Żeby się nie okazało, że realne c.w. jest 5-10 tego się obawiam. Mam jeden model St. croix opisany do 21 gram a jest w stanie spokojnie obsłużyć 30-35 gr więc opis jest "przekłamany".

Kolejne pytanie jak z ugięciem tzn. czy dobrze trzyma okonia czy zalicza się dużo spadów? Czy akcja jest rzeczywista fast?? bo nie chciałbym kluski.

Chcę dopasować pod niego ryobi slam 2000 ale myślę, że nie będzie z tym problemu.

Ewentualnie może ktoś z was ma jakąś alternatywę dla tej wędki??

PFS69ULF 206 cm UL Fast 1 1-3 kg 0,85-5,25 g 79 g    

Dziękuję i pozdrawiam!

co to znaczy zaniżone cw ... amerykanie nie zaniżają po prostu tak się tam łowi wędki mają spory zapasy mocy w dolniku żeby pewnie zaciąć rybę... to daje spore plusy taką  zwykła kluchą nie zatniesz okonia z 30 metrów jak ci weźmie... natomiast klucha amortyzuje zrywy narybku okonia o ile ty planujesz takie łowienie ..

Możesz wziąć pod uwagę Graphiteleadeta Finezza RV, nie wiem po ile stają te ST.C i ile masz przeznaczone zł lub wyższy model '15. Jak budżet sktomniejszy bierz coś z Major Crafta. Do krajowych okoni kije bardzo przyjemne i nie mam na myśli rybek po 15cm.

Edytowane przez gajosik