Skocz do zawartości

Wędki St. Croix

Yunker

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie o serie Triumph. Chodzi mi o  TRS86MHF2 , kij na szczupaka.
 Będę łowił z brzegu na wodzie stojącej (stare żwirownie)
, przynęty jakich będę używał to w 80% gumy 20% obrotówki i
woblery. Gumy 4-6cali (głównie 5" typu SG Cannibal itp). Obciążenie do
nich w granicach 5-12g (głównie 7g). Woblery ze sterem (max 11cm) i
czasem jakiś mniejszy jerk, obrotówki 4-5 typu comet. 

Pytanie czy ten kijek ogarnie wagowo  te przynęty?

Jeśli chodzi serię Panfish to posiadam kijek PFS110LMF2 i jest to kijek o opisany Mod-fast. Używa go do połowu klenio jazi. Kijek jest specyficzny. Nie poddaje się pod naporem nurtu na przynętę (nie używałem go z Sdr-ami), ale przy już 30 cm rybce piękne pracuje całym blankiem. Nie jest to kluska, lecz kijek, który pracuje bardziej częścią środkową blanku. Mam do porównania Fenwicka HMX na blanku muchowym o cw. ok 1-10 gr to ten kij to dopiero klucha i trzeba się przyłożyć by zaciąć rybę.

Edytowane przez pano112

Derrek nie interesuje mnie jak "tam" łowią ja nie chcę takiej sytuacji, że kupię rzekomo kij okoniowy, będę chciał jigować przynętą 2,5gr+1,5"ES i nie będę czuł przynęty na kiju bo kij tak naprawdę swobodnie dopiero będzie obsługiwał przynęty 6-7gr+1,5"ES........ nie miałeś nigdy takiej sytuacji?? Ja mam jednek kij S.C i Fenwicka i wiem o czym mówię opisane od 7 gr a jak założę 5gr+cannibal 8mc to w oógle tego na kiju nie czuje, jakbym niczym nie rzucał dopiero fajnie swobodnie sie łowi z opadu min 10gr+cannibal a to ogromna różnica.

• Like 2

Derrek nie interesuje mnie jak "tam" łowią ja nie chcę takiej sytuacji, że kupię rzekomo kij okoniowy, będę chciał jigować przynętą 2,5gr+1,5"ES i nie będę czuł przynęty na kiju bo kij tak naprawdę swobodnie dopiero będzie obsługiwał przynęty 6-7gr+1,5"ES........ nie miałeś nigdy takiej sytuacji?? Ja mam jednek kij S.C i Fenwicka i wiem o czym mówię opisane od 7 gr a jak założę 5gr+cannibal 8mc to w oógle tego na kiju nie czuje, jakbym niczym nie rzucał dopiero fajnie swobodnie sie łowi z opadu min 10gr+cannibal a to ogromna różnica.

"rzekomo" czy ten kij ma w nazwie  perch czy panfish ... ??

piszesz masz st croix i fenwicka i na żadnym nie czujesz nic to więc albo poszukaj w innych stajniach kij lub idź do pracowni ... a jak to nie pomoże to może idź do lekarza bo coś nie tak może  być z twoim układem nerwowym może masz martwicę :P

Edytowane przez Derrek

a ty kup sobie kij sumowy i pośmigaj za okoniami hahahha będziesz miał zapas mocy jak w Ameryce hahaha :D

:doh: że o tym nie pomyślałem tylko że to nie ja szukam opinii tylko ty , równie dobrze można szklaka uzbroić w żyłkę  i jakąś przynętę i nałapiesz okonków ... nie kij decyduje o twoim sukcesie ...

Było tak...???? les90mhf2

post-48064-0-28362300-1507924859_thumb.jpg

Jest tak ????

post-48064-0-29122200-1507924945_thumb.jpg

Bez posredników(czytaj -polskich sprzedawców)

,wędka bez rejestracji i tym podobnych pierdół.Jedyne co to nastręczył trudności to afrykański angielski.Takze cóż moge powiedzieć-Najlepsze wędki na świecie ????????????

post-48064-0-19858100-1507925616_thumb.jpg

Wojtuś jeszcze raz dzieki za pomoc.

• Like 3

Przerabiałem ten temat tak jak kolega @salmon1977, również bez pośredników. Po 10 dniach od zgłoszenia miałem nowiutką część u siebie [emoji6]

Chyba nawet pomagal ten sam Wojtek [emoji4]

Ps. Ja płaciłem 60 baksów ;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez spinspektor
  • Like 2

Było tak... les90mhf2

attachicon.gif20171013_180517.jpg

Jest tak

attachicon.gif20171013_180532.jpg

Bez posredników(czytaj -polskich sprzedawców)

,wędka bez rejestracji i tym podobnych pierdół.Jedyne co to nastręczył trudności to afrykański angielski.Takze cóż moge powiedzieć-Najlepsze wędki na świecie

attachicon.gif20171013_221209.jpg

Wojtuś jeszcze raz dzieki za pomoc.

no no 70 dolców zapłaciłeś za nowa rzeczy do kija czyli jakieś 245 zł cena rynkowa samego kija 1300-1500 zł w polsce , bo w stanach na półkach , nie chce nic źle sugerować ale legendy w stanach za 245-250 dolców chodzą to żadna gwarancja po prostu zapłaciłeś realną cenę za nową cześć do kija ... oni tylko to nazywają gwarancją bo nie chcą 2 razy odciągać podatków prawdopodobnie jeszcze na tobie zarobili ;p

Bo cały czas czymś transportują swoje wyroby do europy więc dla nich rybka czy ta cześć znajdzie na pokładzie jednego z ich statków , bo to też kaszana że płacisz za transport  :P

Klient zadowolony i producent :D

Ma to oczywiście plusy i minusy .. ponieważ nie bawią się rzeczywiście z czyjej winy ten kij jest uszkodzony  ale jest to też minus ponieważ dlaczego ja mam zapłacić za nową część pieniądze jeżeli blank był uszkodzony z ich winy powinni to bezpłatnie wymienić na nowy ....

Ale też można spojrzeć że inne firmy takie jak shimano proponują klientom odpłatne usuwanie usterek  powstałe z winny klienta a równocześnie są zobowiązani do usunięcia bezpłatnie usterki powstałe z ich winy ;p

Edytowane przez Derrek

Blanki St.Croix są z pewnością marnie uzbrojone, ale wady materiałowe zdarzają się naprawdę sporadycznie. Jak dla mnie, to jedynie ugięcie większości blanków x-fast jest na minus. Wytrzymałość i „czucie” jest na wysokim poziomie .

Derrek, „statek” nie dociera do odbiorcy w tydzień [emoji41]. Pozdro.

to tym bardziej jeżeli nie dociera na zawołanie to znaczy że firma sobie czeka zbiera zamówienia , i dopiero po skompletowaniu wysyła towar razem z twoją częścią na stary kontynet :P

Mnie zastanawia czy ja muszę im odesłać uszkodzoną  część jeszcze ??

Edytowane przez Derrek

Blanki St.Croix są z pewnością marnie uzbrojone, ale wady materiałowe zdarzają się naprawdę sporadycznie. Jak dla mnie, to jedynie ugięcie większości blanków x-fast jest na minus. Wytrzymałość i „czucie” jest na wysokim poziomie .

Blanki castingowe xfasty mają lepsze ugięcie niż te same w wariancie spinowym.

to tym bardziej jeżeli nie dociera na zawołanie to znaczy że firma sobie czeka zbiera zamówienia , i dopiero po skompletowaniu wysyła towar razem z twoją częścią na stary kontynet :P

Mnie zastanawia czy ja muszę im odesłać uszkodzoną  część jeszcze ??

hehe dobre

każda paczka idzie indywidualnie pocztą lotniczą a tobie przywozi kurier

nic nie trzeba wysyłać do nich, bo i po co?

• Like 1

Zawsze trzeba było odsyłać do nich złamaną wędkę. Gdyby było tak jak piszesz to wystarczyło by znaleźć zdjęcie w necie złamanej szczytówki, wysłać im maila, potem założyć drugiego maila i wysłać zdjęcie złamanego dolnika i za 140 USD miało by się nowego legend elite za 400 USD. Śmieszne. I po co byłyby numery seryjne na wędkach?

Złamane wędki STC wystawia na ebay w takich pakietach po kilkadziesiąt sztuk.

http://www.ebay.com/itm/st-croix-rods-huge-box-of-scrap-pieces-/272867132165?hash=item3f88260305:g:rLYAAOSwLzhZpqNn

s-l1600.jpg

Edytowane przez trinited

Ja tam nic nie odsyłałem i teraz mam zapasowe przelotki :) mało tego pewnien sklep chciał 100 % więcej za załatwienie sprawy.Dodam jeszcze ze takiej szczytówki nie mieli na stanie i zrobili ja w ciagu tygodnia .

attachicon.gif20171013_180829.jpg

Jak tak załatwiają to pomyśl jeszcze nad nowym dolnikiem to będziesz miał nową wędkę za półdarmo  :D

Potem za jakiś miesiąc poprosisz o nową szczytówkę , i z jednej wędki zrobisz dwie :P

Ale złośliwy???? hahaa ,załatwiłem tyle ile potrzebowałem i starczy a tu sie nie chwalę tylko info.i pewnie kilku kolegów skorzysta.Ale kto wie ,kiedyś utrąciłem szczytöwke w starym avidzie...????tymczasem jade sprawdzić zasię nowej wędy.Miłego dnia dla wszystkich.????

Ale złośliwy

ja bym to raczej nazwał uczciwa transakcja bo w Polsce ten kij kosztuje duże pieniądze a w stanach 500-600 zł taniej , na pewno ma jeden z lepszych blanków w seryjnych kijach , ale komponenty to zwykłe alconity i rączka też nie jest wysokich lotów , tym sposobem można nabyć omijając pośredników kija po cenie hurtowej ;p

• Like 1