Skocz do zawartości

Wędki St. Croix

Yunker

Rekomendowane odpowiedzi

Słyszałeś aby w jakimś fabrycznym St.Croix odpadła przelotka ? Bo ja nie , za to z seryjnych tanich kijów odpaść potrafią , pomimo ładnego lakieru - czary .

Co to za argument ,słyszałeś aby w jakimś fabrycznym St.Croix odpadła przelotka,płacę za avida 1100zł to chyba mam prawo oczekiwać dobrej jakości lakieru na przelotkach nie mówiąc już o serii Elit ,to nie jest problem zlikwidowania takiej  wady zwłaszcza dla takiej firmy, oni po prostu mają klientów w głębokim poważaniu i to jest przykre.

Proszę Cię :) I tak sprzedasz go za rok czy pięć bo w dalszym ciagu będziesz szukał dziury w całym czy jak wolisz "świętego graala"

Ni ch..nie zgodzę się????Ja swojej na tą chwilę nawet po torturach nie sprzedam????

Edytowane przez huligan77

Proszę Cię :) I tak sprzedasz go za rok czy pięć bo w dalszym ciagu będziesz szukał dziury w całym czy jak wolisz "świętego graala"

No tak Polak pogodzi się ze wszystkim bo mu w sklepie powiedzą że te kije tak mają i tak musi być a  nie musi tak być płacę to wymagam ,dlatego zrobię sobie kij w pracowni na ich blanku a św.grala już znalazłem jest to Avid AVS86MF2.

Co to za argument ,słyszałeś aby w jakimś fabrycznym St.Croix odpadła przelotka,płacę za avida 1100zł to chyba mam prawo oczekiwać dobrej jakości lakieru na przelotkach nie mówiąc już o serii Elit ,to nie jest problem zlikwidowania takiej  wady zwłaszcza dla takiej firmy, oni po prostu mają klientów w głębokim poważaniu i to jest przykre.

Ja za Premiera zapłaciłem 700 i też oczekuję dobrej jakości..;)

• Like 1

Cześć :)

Nowy na forum, to się przywitam i zapytam o croixa.

Z ręką na sercu, cały dzień szukałem w tym wątku, przeczytałem około 30 stron, ale życia zabrakło i postanowiłem napisać, bo sezon ucieknie :)

Stoję przed dylematem, czy ES96MHF2, czy ES96HF2. Teraz na co: głównie Sandacz, Odra, drop, a ołów obecnie w okolicach 35-40gr, ale równolegle z kijem nastąpi wymiana kołówrotka pod kij i plecionki na unitike ~0.6. Tu właśnie to pytanie: nie posiadając zapędów na suma (wiem wiem, z wiekiem sie zmienia podobno), czy potrzebuję aż taki zapas mocy? Miałem i jedną i drugą wędkę w ręku, ale nigdy z rybą na końcu. Czy 30gr na końcu plus guma nie nadwyręży tego kija? Zależy mi na dalekich rzutach, a i nurt tu w Szczecinie mamy spory i byłoby fajnie gdyby ten ołów z nurtem nie spływał, tylko co najwyżej na dnie sie przetaczał :)

Nie bijcie jeżeli temat dokładnie ten i w tym wątku był poruszany. Użyłem szukajki, wskazała na ten wątek przy haśle "ES96MHF2", ale tylko jedną stronę, gdzie była w spisie innych wędek.

Będę wdzięczny za jakiekolwiek sugestie.

Od siebie dodam, że skłaniam się ku 28, a poza sandaczem lubie poszukac okonia. No ale ten zapas mocy - warto?

Nie będę się wypowiadał co do zakresu przynęt jakie kije oblecą , ale z oględzin sklepowych powiem Ci , że to zupełnie dwa inne kijki . Pierwszy to taka łódkowa sandaczówka co szczupaka nie zgubi , drugi bardziej uniwersalny , o głębszym ugięciu . Po oględzinach wielu modeli łatwo zauważyć , że ta sama mocowo seria w różnych długościach, tym bardziej 213 vs 260 potrafi się mocno różnić.

Jest jeszcze Avid X - wydaje się ciekawszy ( dla mnie ) od klasycznego AVS70MF2 . Czulszy szczyt, jakby bardziej mięsisty dolnik i płynniejsze ugięcie . Z suwmiarką nie latałem po sklepie , ale to chyba mimo wszystko inne blanki niż te stare Avidy . Tylko ten dolnik , a raczej jego długość :mellow: na moją pięcioletnią córkę myślę , że w sam raz.

Edytowane przez Szymon82

@Borissimo, mam elitę 90mhf2 i powiem Ci, że 40 g ołowiu to dla niej za dużo, przy dłuższej wersji może być jeszcze gorzej. Ale mocy w dole jej na pewno nie brakuje. Moim zdaniem st.c. z serii salmon steelhead to nie są najlepsze wędki do opadingu ...

@Borissimo, mam elitę 90mhf2 i powiem Ci, że 40 g ołowiu to dla niej za dużo, przy dłuższej wersji może być jeszcze gorzej. Ale mocy w dole jej na pewno nie brakuje. Moim zdaniem st.c. z serii salmon steelhead to nie są najlepsze wędki do opadingu ...

natomiast mi dobrze sie sprawuje na bulwarowe z opadu ..na razie nie wiecej jak 17 g.Rybki nie spadają. Sprawdze jeszcze jak trzyma morską troć..kiedyś jeszcze kupię wersje 9,6' ????

Ja nie mówię, że to zły kij, bo łowi mi się nim dobrze. Tyle, że ja do łowienia na bulwarach wolę inną, bardziej szczytową pracę kija, a elita dosyć szybko przechodzi do pracy środkiem. Nie łowię też powyżej 30g + guma, a tu moim zdaniem kończy się komfort.

W necie naczytałem się kiedyś, że elita to strasznie pałowata wędka, sztywna i będą z niej spadać ryby... wychodzi na to, że moja jakaś inna jest, może mnie oszukali i to nie to za co zapłaciłem ???? to bardzo szybka, sprężysta wędka z kupą mocy w dole ale pięknie i płynnie pracująca już pod 40 cm sandaczykiem czy okoniem 30+. Przy tym 80 cm boleń przygina ją niewiele mocniej i szybko kapituluje.

Dodam tylko, że moja nie jest seryjna.

Łowienie na szczecińskich bulwarach jest specyficzne. Do tego pasuje mi jakaś niedroga a mocna wklejka. Niedroga, żebym nie musiał na nią zbytnio uważać szczególnie jak będę chciał połowić w okolicach dworca.