Skocz do zawartości

Wędki St. Croix

Yunker

Rekomendowane odpowiedzi

Hm,ta unitika 0.6 jest obliczona na 4.8kg. Napisalem ze ~0.6. Zastanawialem sie też nad 0.8, bo tu juz jest 6.0kg. Mialem 0.6 w rekach i to jest mega delikatny wlos, ktory pewnie daleko poleci. Ja w zyciu zlapalem tylko kilka Sandaczy powyzej 50cm, najciezszy mial 1.5kg to po co sie biczowac, zapas jest.

Hm,ta unitika 0.6 jest obliczona na 4.8kg.

Varivas SeaBass 1.2 ledwo co tyle unosi . Zapomnij o takiej mocy przy lince 0.6

Zastanawialem sie też nad 0.8, bo tu juz jest 6.0kg.

Marzenia ... To realna wytrzymałość na węźle dla linek 1.5 - max jakiejś wypasionej 1.2.

Edytowane przez Szymon82
  • Like 1

@Szymon82,

Łapałeś na nią?

Linka czy kij ?

Jeśli chodzi Ci o linkę to nie . Ale śmiało i z pełną świadomością powiem , że jestem pewien co do podanej mocy liniowej a nie realnej na węźle.Zresztą te liniowe to też wytwór fantazji , ewentualnie warunki laboratoryjne. Sprawdziłem sporo linek japońskich testując ich realne wytrzymałości na palomarze . Spokojnie dziel wartości z opakowań na pół , z tych co miałem tylko Sunline opisuje poprawnie , czyli na węźle.

Opisanych Elitek nie posiadam , mam 260 12 lb do 21 g - z duszą na ramieniu dobrałbym do niej 1.0 ...

Edytowane przez Szymon82
  • Like 1

Myślałem o nim tylko czy nie będzie za lekko przy obciążeniu całkowitym 45-65g. Myślałem też o tym TIS80HF /2.44-21-85g , ale nie wiem czy nie będzie z kolei za grubo bo st croixy są ponoć niedoszacowane. W podobnych parametrach co podałeś jest jeszcze WRS86HF2 /255-14-56g.

Edytowane przez wujek