Skocz do zawartości

Wędki St. Croix

Yunker

Rekomendowane odpowiedzi

@Marcyś, polecacie koledze pod pstrągi, w zasadzie nigdy pod gumy,  sandaczówkę, no litości...

To Ty jaka byś mi polecił tylko nie mów że jakąś poniżej 8 gram bo z taka to mam do czynienia a chce coś mocniejszego.    UL odpadają trochę szacunku do tych ryb nie mam zamiaru bawić się z 30 cm pstrągiem 20 minut. 

czekam na propozycje

Edytowane przez fubu08

Gumy 12-15 cm potrafią trochę ważyć.

Dla mnie to nie ma takiego spina seryjnego. Tylko blank i zbrojenie, chyba że gotowy cast.

Zaczynał bym od 20lb 1oz. , zależy jak ciężko kolega chce te gumy zbroić.

AVS66MHF powinien się nadać, ale również polecam zlecić uzbrojenie blanku...

To Ty jaka byś mi polecił tylko nie mów że jakąś poniżej 8 gram bo z taka to mam do czynienia a chce coś mocniejszego.    UL odpadają trochę szacunku do tych ryb nie mam zamiaru bawić się z 30 cm pstrągiem 20 minut. 

czekam na propozycje

St,.Croix ma kije z grafitu o niższej sztywności i o wyższej/wysokiej. Zależy jak lubisz łowić ale do takiego łowienia raczej jakiegoś Premiera bym szukał. Moc to jedno a predyspozycje kija to drugie. To nie musi być "szprycha".

Edyta: Zrobiłem kiedyś eksperyment do AVS66LF założyłem 6lb plecionkę czyli poniżej mocy kija, dokręciłem hamulec na max i próbowałem zerwać, nie zerwałem, kij nie pękł, do dolnika pracował. Od tej pory nie boję się dokręcić jak trzeba kołowrotka do końca. na zabetonowanym hamulcu czasem łowię. Trochę wiary w opisy tych kijów to naprawdę mocne i nie łamliwe kije.

Edytowane przez FidoAngel
  • Like 3

czekam na propozycje

St.Croix PS76MLF2. Ciepły a zarazem szybki kijek. Czuć w nim mięsistość blanku. Czuły. Holowanie ryb tym kijem to sama przyjemność. Linka do testu wędki http://fishing-test.pl/wdki/714-wdka-na-pstrga-st-croix-premier-ps76mlf2

PS70MLF2                      2       2,13 Fast ML       2-5        3,5-14,2         130gram

LTWS80MLF2                 2       2,43 Fast ML       2-5        3,5-10,8         108gram

ta Premierka ma być czulsza?

kolega będzie brał na pewno co powiecie o tym kiju.

AVS76MLXF2                  2       2,30 X-Fast ML   2-5              3,5-11         116gram

ja na razie zostaje przy LTWS80MLF2 kilka rozmów telefonicznych ze sklepami i to najlepsze rozwiązanie jak dla mnie z mojego punktu widzenia. chyba że się dużo myle

Edytowane przez fubu08

ja na razie zostaje przy LTWS80MLF2 kilka rozmów telefonicznych ze sklepami i to najlepsze rozwiązanie jak dla mnie z mojego punktu widzenia. chyba że się dużo myle

O tym czy masz rację, albo się mylisz przekonasz się dopiero po zakupie i pierwszych testach. Mam nadzieję że pozytywnie. Mnie osobiście mało do pstrąga przekonują wędki z wysokomodułowego węgla, mocno elektryczne i szybkie. Do sandacza to co innego. Chyba że preferujesz hole na zasadzie trzy szybkie pompki i ryba na brzegu ;)  Premier na pewno mniej czuły od LTWS, ale na tyle czuły żebyś wyczuł każde branie pstrąga nawet jak by przynętę trącił ogonem :lol:

Edytowane przez Mario41
  • Like 4

Swoją drogą nie dziwię się sprzedawcom i dystrybutorowi za różnego rodzaju obostrzenia czy inne wybiegi skoro cały czas znajdują się klienci oczekujący respektowanie przez 15 lat gwarancji za wędkę do 11 g , z której rzucają 20 g + guma .

a tak propo wracając do tematu sami w corna fishing mówią że tym kijem da się rzucać 20 gramowymi główkami proszę o to film

Kończy się komfort ale da się na siłę rzucać  , i łowić komfortowo 20g+przynęta ... :lol: więc da się czy nie da :P

Edytowane przez Derrek
  • Like 1

a tak propo wracając do tematu sami w corna fishing mówią że tym kijem da się rzucać 20 gramowymi główkami proszę o to film

Kończy się komfort ale da się na siłę rzucać  , i łowić komfortowo 20g+przynęta ... :lol: więc da się czy nie da :P

Łowiłem tym kijem 2 lata, i w 100% się z Tobą zgadzam. Jeśli chodzi o główkę + guma to w dole 4/5g + guma 5-6 cm a górna granica komfortu to coś koło 15/17g + guma 6/7cm. Jeśli chodzi o koguta to zakładałem koguta 20g i szło z tego jak z procy, zdarzyło się też dla próby  i 25g ale już trzeba było uważać bo mocno brakowało mu dynamiki. Z reguły najwięcej krzyczą Ci co danym kijem nie łowili :) Jak Ci pasuje to się ciesz bo to świetny kij, a nie którym jak i wypracowanie gotowe podasz to dalej będą upierać się na swoim :) :) Taki urok tego forum :D

Amerykanie w swoich wędkach nie określają maksymalnego ciężaru wyrzutu, tylko ciężar przynęt z którymi wędka najlepiej współpracuje. Stąd pewnie tezy że większość wędek ST.Croix jest niedoszacowanych. Kilka lub w niektórych wypadkach nawet kilkanaście gram powyżej górnej opisanej granicy w wędkach St,Croix krzywdy im nie zrobi. Najwyżej spadnie komfort łowienia.

• Like 2

Derrek, Avidem  8,6 do 28 g jak trzeba było to i 50 g czasem rzucałem - da się ? Tak , ale czy to mądre ?

Rób jak chcesz i byle Tobie było wygodnie .

no to nie wytrzymałem i kupiłem AXS70MLF2 :o

Ten na filmie to jednoskład

Jakbyś miał jakiekolwiek pojęcie o kijach St.Croix , a widzę , że już jesteś tutaj prawie ''guru'' to widziałbyś o pewnej bardzo istotnej kwestii . A konkretnie o fakcie , że ten sam kij w jednoskładzie a dwuskładzie od St.Croix to bardzo często zupełnie inna bajka ... No , ale to trzeba wiedzieć , sprawdzić osobiście a nie powtarzać to co powiedział sprzedawca czy inne takie .

Jednoczęściowe kijki to bajka , i to nie jest tak , że ten sam kij jest taki sam - ucięty na pół i wstawiony spigot :lol: Blanki różnią się wymiarami , pomijam braki w tym przesztywnieniu , niestety charakterystycznym dla St.Croix ...

Chłopie rzucaj sobie nim nawet i 100 g i przestań zawracać gitarę

Edytowane przez Szymon82
  • Like 1

Derrek, Avidem  8,6 do 28 g jak trzeba było to i 50 g czasem rzucałem - da się ? Tak , ale czy to mądre ?

Rób jak chcesz i byle Tobie było wygodnie .

Ten na filmie to jednoskład

Jakbyś miał jakiekolwiek pojęcie o kijach St.Croix , a widzę , że już jesteś tutaj prawie ''guru'' to widziałbyś o pewnej bardzo istotnej kwestii . A konkretnie o fakcie , że ten sam kij w jednoskładzie a dwuskładzie od St.Croix to bardzo często zupełnie inna bajka ... No , ale to trzeba wiedzieć , sprawdzić osobiście a nie powtarzać to co powiedział sprzedawca czy inne takie .

Chłopie rzucaj sobie nim nawet i 100 g i przestań zawracać gitarę

dobrze wiem że to jest jednoskład taki sam leżał na stojaku  obok 2  składaka którego kupiłem i machałem oba i żaden nie odbiegał mocą od drugiego ... .

Na siłę mi wmawiasz że nie mogę z czymś robić co i tak już robię ...

I ze mnie taki guru jak elvis presley ..

Edytowane przez Derrek
  • Like 1

dobrze wiem że to jest jednoskład taki sam leżał na stojaku  obok 2  składaka którego kupiłem i machałem oba i żaden nie odbiegał mocą od drugiego ...

Derrek , masz rację . Nie śmiem się już z Tobą spierać . Miałem  Avidy i te Avidy X w łapie . Wyginałem , machałem , porównywałem . Ty mówisz ok , ja nie . Każdy może powiedzieć co uważa za słuszne . Ja mówię tak - główki 15 g + guma to już model M . Ale ja się nie  znam , nie łowiłem i jestem pyskaty to głosu nie mam :lol:

Edytowane przez Szymon82
  • Like 1

Sankroje i tak są do dupy bo... maja nadlewki ;)

Swoją drogą chciałbym zabrać na ryby kolegów z tymi avidziorami jedenastkami na Odrę i chętnie zobaczyłbym mieszanie wody w gramaturach o których piszą ;)

Ja w opadingu na odrze łowię uncjową elitą 86 i wiem ze od 10g + niesmukla guma 3” ww wedka naprawdę ma już co robić. Reasumując, poza granicami mojej wyobraźni jest łowienie „X” do 11 w takich warunkach i takimi gramaturami jak koledzy piszą, ale chętnie to zobaczę. Pozdro :)

• Like 1

Sankroje i tak są do dupy bo... maja nadlewki ;)

Swoją drogą chciałbym zabrać na ryby kolegów z tymi avidziorami jedenastkami na Odrę i chętnie zobaczyłbym mieszanie wody w gramaturach o których piszą ;)

Ja w opadingu na odrze łowię uncjową elitą 86 i wiem ze od 10g + niesmukla guma 3” ww wedka naprawdę ma już co robić. Reasumując, poza granicami mojej wyobraźni jest łowienie „X” do 11 w takich warunkach i takimi gramaturami jak koledzy piszą, ale chętnie to zobaczę. Pozdro :)

Na odrze w Szczecinie jest podobnie u mnie też elitka do 28g. Zależy jaki uciąg ale ja zawsze wole mieć więcej na patyku niż za mało :)