Skocz do zawartości

Wędki St. Croix

Yunker

Rekomendowane odpowiedzi

Tu chyba długość gra rolę...

Te w okolicach 2 m, naprawdę sprawiają wrażenie dużo mocniejszych niż w opisie.

A może właśnie w opisie jest "napisane" ? ;)

Np. Avid 9,6 do 21g ma moc 12lb, Avid 6,6 do 21g ma moc 14lb.

Wszystkie kije serii "Spinning Rods" czyli króciaki o cw. 1/4 - 3/4 mają 14lb mocy a "Salmon & Steelhead" czyli długie o tym samym cw.1/4 - 3/4 mają 12lb mocy.

Edytowane przez FidoAngel
  • Like 4

Koledzy proszę o poradę. Czy PC70HF (wolałbym krótszy PC66HF, ale w Polsce jest niedostępny) mogę bez obaw miotać przynętami wielkości np. Salmo Jack 18 czy Sweeper 17, czy też powinienem skłonić się w stronę wersji Musky np. PM70MHF. Potrzebuję kij pod multika, który będzie się ładował przy wyrzucie od ok. 35 do 100 g, a przy tym nie będzie zbyt pałowaty, Czy taki w ogóle istnieje ?  ;) 

Miałem PC70HF2, rzucałem Salmo Jack S i... dało się bez większego problemu,

więcej niż 80g nie próbowałem, zaczynałem obawiać się o kij (oczywiscie mówimy o dość dynamicznym rzucie)

Moim zdaniem 100g to zdecydowanie za dużo dla tego kija

Masz na myśli taki rzut z pełnego wymachu? W takim razie nie było by proplemu. Sweepera 18, który waży bodajże 97 g bym sobie wówczas darował i łowił rozmiar mniejszym.

Wysłane z mojego SM-N915FY przy użyciu Tapatalka

Do podobnych zadań używam PM610MF.Kij najlepiej sprawuje się w przedziale 40- 80 g.Trochę wyżej też da radę ale ja aż tak ciężko nie łowię. Dopiero od około 50 g czuć że kij się dobrze ładuje i wystrzeliwuje przynętę na spore odległości.Ogólnie to kawał kija o dużej mocy i dość mięsistym ugięciu.Jeżeli 100 g raczej okazyjnie a przeważnie trochę mniej to powinien spełnić Twoje oczekiwania.

Witam.

Mógłby ktoś podać jak wygląda spacing w fabrycznej Elitce LES90MLF2(rozmiar, typ i ilość).

Pozdrawiam M.

http://www.corona-fishing.pl/Katalog,produktow/St._Croix/St._Croix_Legend_Elite/St._Croix_Legend_Elite_Salmon___Steelhead/4,29,436

poszukać nie boli ;p

I nowe legend turnamnet Inshore wyszły na światło dzienne ;p

http://www.corona-fishing.pl/Katalog,produktow/St._Croix/Legend_Tournament_Bass/Legend_Tournament_Inshore/4,30,1508

Edytowane przez Derrek

Witam.

Mógłby ktoś podać jak wygląda spacing w fabrycznej Elitce LES90MLF2(rozmiar, typ i ilość).

Pozdrawiam M.

Darek chłopaku mógłbyś zacytować tekst w którym zawarta jest odpowiedź na pytanie kolegi?
  • Like 3

Witam.

Pozdrawiam M.

Jest jedna 9 stopowa http://www.anglersworkshop.com/St-Croix-Suggested

http://www.stcroixrods.com/products/rod-building/rod-building-parts

Edytowane przez salmon1977
  • Like 1

Miałem napisać krótki test LXS70MHF2.

Łowiłem z pontonu, na Wiśle. 

1. Mam wrażenie że jest czulsza od mojej LXS76MF2 (ze starej serii, z 2014r.). Drgania przenoszone są aż po koniec tej specyficznej rękojeści. Nie wiem co zrobili ludzie z StC, ale nawet materiał z którego wykonane są uchwyt kołowrotka i rękojeść nie są takie same. W starej serii były czarne, twarde. W nowej - SKSS jest grafitowy, rękojeść (xtreme skin) też i mam wrażenie tzw. soft touch - jest aksamitna w dotyku. Być może to coś co zmienili, być może po prostu kij jest NOWY i z czasem się "wyrobi". 

2. Bardzo czuły szczyt - pokazuje pięknie opad, trącenia przynęty. Czucie główki od 10g +4" przy dobrych warunkach na twardym dnie idealne. 15, 20,25,30,35g + guma to już gada pięknie. Podbicie wzorowe, kij pozwala na agresywne prowadzenie koguta (najcięższy jakim rzucałem to było 25g). Pod woblerem nie próbowałem. Właściwości rzutowe - bardzo dobre przy średnim zakresie cieżaru (15g+), poniżej (10g) jest przyzwoicie, jednakże nie tak dobrze jak przy LXS76MF2. 

3. Zacięcie ryby - bez problemu. Tnie z nadgarstka (podobnie jak LXS76MF2). Ugięcie, hol pod rybą wzorowe. Kij na pierwszy rzut oka i "macanie" wydaje się być sztywny, nawet za sztywny. Jednakże w akcji pokazuje klasę. Zupełnie jak o oczko słabszy LXS76MF2 zachowuje się jak zrobiony z gumy, przez chwilę nie miałem wrażenia że ryba mi spadnie. 

Reasumując: 

Jeśli ktoś szuka kija do gum i kogutów w przedziale 10-35g plus przynęta, to jest to propozycja naprawdę godna polecenia. 

Edytowane przez WojtekCIN
  • Like 1

ktoś kupował kiedyś coś przez ich oficjalną stronę , bo chyba nie prowadzą sprzedaż wysyłkowej dalej niż USA i Kanada jak próbuje zakupić to jedynie mogę utworzyć  rachunek na Adres Kanady lub USA.

Edytowane przez Derrek

Chociażby po to, aby nie strzeliła przy pierwszym energiczym wyrzucie 30 gramowej przynęty.

[...]

Opisanych Elitek nie posiadam , mam 260 12 lb do 21 g - z duszą na ramieniu dobrałbym do niej 1.0 ...

Cześć :)

Po ponad miesiącu testów mam już jakieś wrażenia z używania ES96HF2 z plecionkąUnitiki 0.8 plus ciężarki 30, 35, 40, lub 45gr + guma do 12cm.

Dostałem dokładnie to czego oczekiwałem. Kij jest rewelacyjny. Pięknie pracuje, jest mega czuły, a wyrzut 45gr z linką 0.8 nie robi na wspomnianej plecionce wrażenia.

Osiągi jakie dostałem przy takim zestawie (odległość wyrzutu) to kosmos w porównaniu do tego co miałem wcześniej.

Dodatkowo przy tak cienkiej lince i sporym ołowiu - przy mocnych wiatrach (15kt w porywach do 20kt) z boku dalej można wyczuć dobrze branie przy szybkim nurcie szczecińskiej Odry na głebokościach 5-9m.

Inni często sie pakowali, a mnie udawało si wyciągąć 40cm pistolety :)

Jedynie co musze powiedzieć - nie miałem jeszcze na niej wymiara. Jak wspomniany zestaw zachowa się przy 1,5+kg rybie - życie pokaże i uczciwie napiszę :)

Jednym słowem, na rybach brakuje mi już tylko szczęścia :)

• Like 2

1,5 kg to akurat nic . Kiedyś wybrałem się na wodę pozbawioną w mojej ocenie dużych ryb.A założę lekki zestaw - pomyślałem .Okazowy boleń zdemolował mi sprzęt , rozgiął w końcu agrawkę - zabrakło szczęścia. To taki szybki skrót z zabaw w finezyjne łowienie :) Myślałem , że mnie takie historie nie będą dotyczyć , a jednak.

Edytowane przez Szymon82