FidoAngel Opublikowano 21 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2017 (edytowane) Tu chyba długość gra rolę...Te w okolicach 2 m, naprawdę sprawiają wrażenie dużo mocniejszych niż w opisie.A może właśnie w opisie jest "napisane" ? Np. Avid 9,6 do 21g ma moc 12lb, Avid 6,6 do 21g ma moc 14lb.Wszystkie kije serii "Spinning Rods" czyli króciaki o cw. 1/4 - 3/4 mają 14lb mocy a "Salmon & Steelhead" czyli długie o tym samym cw.1/4 - 3/4 mają 12lb mocy. Edytowane 21 Listopada 2017 przez FidoAngel 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo1970 Opublikowano 22 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2017 Koledzy proszę o poradę. Czy PC70HF (wolałbym krótszy PC66HF, ale w Polsce jest niedostępny) mogę bez obaw miotać przynętami wielkości np. Salmo Jack 18 czy Sweeper 17, czy też powinienem skłonić się w stronę wersji Musky np. PM70MHF. Potrzebuję kij pod multika, który będzie się ładował przy wyrzucie od ok. 35 do 100 g, a przy tym nie będzie zbyt pałowaty, Czy taki w ogóle istnieje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 22 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2017 Miałem PC70HF2, rzucałem Salmo Jack S i... dało się bez większego problemu,więcej niż 80g nie próbowałem, zaczynałem obawiać się o kij (oczywiscie mówimy o dość dynamicznym rzucie)Moim zdaniem 100g to zdecydowanie za dużo dla tego kija Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo1970 Opublikowano 23 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 Miałem PC70HF2, rzucałem Salmo Jack S i... dało się bez większego problemu,więcej niż 80g nie próbowałem, zaczynałem obawiać się o kij (oczywiscie mówimy o dość dynamicznym rzucie)Moim zdaniem 100g to zdecydowanie za dużo dla tego kijaMasz na myśli taki rzut z pełnego wymachu? W takim razie nie było by proplemu. Sweepera 18, który waży bodajże 97 g bym sobie wówczas darował i łowił rozmiar mniejszym. Wysłane z mojego SM-N915FY przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekCIN Opublikowano 23 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 Olo, skoro w PL nie ma, to pisz do StC że chcesz taki patyk kupić, ogarną Ci temat bez problemu, a i z gwarancją nie będzie żadnej draki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oktawiusz Opublikowano 23 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 Do podobnych zadań używam PM610MF.Kij najlepiej sprawuje się w przedziale 40- 80 g.Trochę wyżej też da radę ale ja aż tak ciężko nie łowię. Dopiero od około 50 g czuć że kij się dobrze ładuje i wystrzeliwuje przynętę na spore odległości.Ogólnie to kawał kija o dużej mocy i dość mięsistym ugięciu.Jeżeli 100 g raczej okazyjnie a przeważnie trochę mniej to powinien spełnić Twoje oczekiwania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vako Opublikowano 26 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2017 Witam.Mógłby ktoś podać jak wygląda spacing w fabrycznej Elitce LES90MLF2(rozmiar, typ i ilość).Pozdrawiam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Derrek Opublikowano 26 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2017 (edytowane) Witam.Mógłby ktoś podać jak wygląda spacing w fabrycznej Elitce LES90MLF2(rozmiar, typ i ilość).Pozdrawiam M.http://www.corona-fishing.pl/Katalog,produktow/St._Croix/St._Croix_Legend_Elite/St._Croix_Legend_Elite_Salmon___Steelhead/4,29,436 poszukać nie boli ;p I nowe legend turnamnet Inshore wyszły na światło dzienne ;p http://www.corona-fishing.pl/Katalog,produktow/St._Croix/Legend_Tournament_Bass/Legend_Tournament_Inshore/4,30,1508 Edytowane 26 Listopada 2017 przez Derrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hm62 Opublikowano 26 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2017 Witam.Mógłby ktoś podać jak wygląda spacing w fabrycznej Elitce LES90MLF2(rozmiar, typ i ilość).Pozdrawiam M. http://www.corona-fishing.pl/Katalog,produktow/St._Croix/St._Croix_Legend_Elite/St._Croix_Legend_Elite_Salmon___Steelhead/4,29,436 poszukać nie boli ;p Darek chłopaku mógłbyś zacytować tekst w którym zawarta jest odpowiedź na pytanie kolegi? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Derrek Opublikowano 26 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2017 Darek chłopaku mógłbyś zacytować tekst w którym zawarta jest odpowiedź na pytanie kolegi?przecież wszystkie parametry jak i długość kija dolnika rączki ma jak na dłoni tam opisane ... nie wiem czego więcej chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salmon1977 Opublikowano 26 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2017 (edytowane) Witam.Mógłby ktoś podać jak wygląda spacing w fabrycznej Elitce LES90MLF2(rozmiar, typ i ilość).Pozdrawiam M.Jest jedna 9 stopowa http://www.anglersworkshop.com/St-Croix-Suggestedhttp://www.stcroixrods.com/products/rod-building/rod-building-parts Edytowane 26 Listopada 2017 przez salmon1977 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drzejko Opublikowano 27 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 (edytowane) Ale w nowej czy starej, ze starej mogę podać wieczorem, nowej z torzitami nie mam. Starej, bo teraz jest ES. Edytowane 27 Listopada 2017 przez drzejko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vako Opublikowano 27 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 Może być i stara, i nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekCIN Opublikowano 27 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 No to będą dwa różne spacingi - stara była na ramce Y (New Concept), a nowa jest w Torzite (KR), co za tym idzie inne rozmieszczenie przelotek będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekCIN Opublikowano 27 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 przecież wszystkie parametry jak i długość kija dolnika rączki ma jak na dłoni tam opisane ... nie wiem czego więcej chce 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekCIN Opublikowano 27 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 (edytowane) Miałem napisać krótki test LXS70MHF2. Łowiłem z pontonu, na Wiśle. 1. Mam wrażenie że jest czulsza od mojej LXS76MF2 (ze starej serii, z 2014r.). Drgania przenoszone są aż po koniec tej specyficznej rękojeści. Nie wiem co zrobili ludzie z StC, ale nawet materiał z którego wykonane są uchwyt kołowrotka i rękojeść nie są takie same. W starej serii były czarne, twarde. W nowej - SKSS jest grafitowy, rękojeść (xtreme skin) też i mam wrażenie tzw. soft touch - jest aksamitna w dotyku. Być może to coś co zmienili, być może po prostu kij jest NOWY i z czasem się "wyrobi". 2. Bardzo czuły szczyt - pokazuje pięknie opad, trącenia przynęty. Czucie główki od 10g +4" przy dobrych warunkach na twardym dnie idealne. 15, 20,25,30,35g + guma to już gada pięknie. Podbicie wzorowe, kij pozwala na agresywne prowadzenie koguta (najcięższy jakim rzucałem to było 25g). Pod woblerem nie próbowałem. Właściwości rzutowe - bardzo dobre przy średnim zakresie cieżaru (15g+), poniżej (10g) jest przyzwoicie, jednakże nie tak dobrze jak przy LXS76MF2. 3. Zacięcie ryby - bez problemu. Tnie z nadgarstka (podobnie jak LXS76MF2). Ugięcie, hol pod rybą wzorowe. Kij na pierwszy rzut oka i "macanie" wydaje się być sztywny, nawet za sztywny. Jednakże w akcji pokazuje klasę. Zupełnie jak o oczko słabszy LXS76MF2 zachowuje się jak zrobiony z gumy, przez chwilę nie miałem wrażenia że ryba mi spadnie. Reasumując: Jeśli ktoś szuka kija do gum i kogutów w przedziale 10-35g plus przynęta, to jest to propozycja naprawdę godna polecenia. Edytowane 27 Listopada 2017 przez WojtekCIN 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nalewator Opublikowano 27 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 http://stcroixrods.com/shop/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Derrek Opublikowano 27 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 (edytowane) http://stcroixrods.com/shop/ ktoś kupował kiedyś coś przez ich oficjalną stronę , bo chyba nie prowadzą sprzedaż wysyłkowej dalej niż USA i Kanada jak próbuje zakupić to jedynie mogę utworzyć rachunek na Adres Kanady lub USA. Edytowane 27 Listopada 2017 przez Derrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salmon63 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2017 Witam.Czy ktoś ma kijek na tym blanku: 5S66MLF-G Elite ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiwo Opublikowano 2 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2017 Witam. Proszę o opis różnicy w odczuciach przy łowieniu /opad/ pomiędzy LXS63MXF a LXS76MF, Proszę o opinię kolegów, którzy posługiwali się tymi wędziskami.Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peryskop Opublikowano 5 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2017 Hej czy ktoś z kolegów ma już może jakiegoś patyka z nowej serii LEGEND TOURNAMENT INSHORE ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekCIN Opublikowano 11 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2017 Pytanie o LXS70LF2- jakie realnie obsłuży gramatury, czy da radę poprowadzić wirówkę 0-1-2 i mały wobler? Myślę o niej pod okonie. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszche Opublikowano 12 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2017 Witam. Czy mogą koledzy doradzić na jakim blanku St. Coix warto budować kij do tzw. metody warszawskiej na sandacza? Rzeka ale miejsca pozanurtowe lub z minimalnym uciągiem. Przynęty to gumy 3'' i 5-7g. główka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Borissimo Opublikowano 12 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2017 Chociażby po to, aby nie strzeliła przy pierwszym energiczym wyrzucie 30 gramowej przynęty. [...]Opisanych Elitek nie posiadam , mam 260 12 lb do 21 g - z duszą na ramieniu dobrałbym do niej 1.0 ... Cześć Po ponad miesiącu testów mam już jakieś wrażenia z używania ES96HF2 z plecionkąUnitiki 0.8 plus ciężarki 30, 35, 40, lub 45gr + guma do 12cm.Dostałem dokładnie to czego oczekiwałem. Kij jest rewelacyjny. Pięknie pracuje, jest mega czuły, a wyrzut 45gr z linką 0.8 nie robi na wspomnianej plecionce wrażenia.Osiągi jakie dostałem przy takim zestawie (odległość wyrzutu) to kosmos w porównaniu do tego co miałem wcześniej. Dodatkowo przy tak cienkiej lince i sporym ołowiu - przy mocnych wiatrach (15kt w porywach do 20kt) z boku dalej można wyczuć dobrze branie przy szybkim nurcie szczecińskiej Odry na głebokościach 5-9m.Inni często sie pakowali, a mnie udawało si wyciągąć 40cm pistolety Jedynie co musze powiedzieć - nie miałem jeszcze na niej wymiara. Jak wspomniany zestaw zachowa się przy 1,5+kg rybie - życie pokaże i uczciwie napiszę Jednym słowem, na rybach brakuje mi już tylko szczęścia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 12 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2017 (edytowane) 1,5 kg to akurat nic . Kiedyś wybrałem się na wodę pozbawioną w mojej ocenie dużych ryb.A założę lekki zestaw - pomyślałem .Okazowy boleń zdemolował mi sprzęt , rozgiął w końcu agrawkę - zabrakło szczęścia. To taki szybki skrót z zabaw w finezyjne łowienie Myślałem , że mnie takie historie nie będą dotyczyć , a jednak. Edytowane 12 Grudnia 2017 przez Szymon82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi