Skocz do zawartości

Wędki St. Croix

Yunker

Rekomendowane odpowiedzi

Wreszcie ludzie zaczynają się otwierać na temat dłuższych kijków w czasie jerkowania i nie tylko.

Dawno TO mówiłem , że "pogrzebacze" np: 190cm są dobre do palenia w piecu  :D  ;)

też od ostatniego zakupu 244cm przerzucam się na długie blanki lepszy komfort przy rzucie i kontrola przynęty

Pełna zgoda jeśli chodzi o kijki do gum czy też szybowania banditami.

Do expressu jerkowego długi ciężki kijek niestety się nie sprawdzi. Musi być sztywny króciak 1,80 - 2,0 metry. Niestety.

Możliwe,  że tak, tylko Ja tak nie łowię bo nie lubię. Łowienie szczupaków w tempie boleni nie jest dla mnie  :)  ;) . Lubię za to spokojnie i po malutku bawić się jerkamiu .

Tylko czasem to nie działa . Tylko express a kilka dni łowienia busterami 75 gramów przy ciężkim kijku zabija nadgarstek.

Pytam ogólnie, bo dla mnie to nonsens. Bo przecież i tak wiem, że mam podróbkę nawet mimo tego, że obcy myśłą, iż jest inaczej. A co mi po opinii obcych, którzy nie są w stanie odróżnić...? A Znajomi mnie przecież znają i wiedzą czy stać mnie na kij za tysiąc czy dwa...

• 2 tygodnie później...

dzisiaj złamałem wędkę na potoki (Dragon) i rozglądam za czym nowym,

mam duży sentyment do St. Croix, z uwagi na mojego castowego avida, który służy mi już prawie od dekady,

dlatego proszę o doradzenie na co warto zwrócić uwagę z St. Croix do łowienia potoków, 

łowiska - male, płytkie, zarośnięte i zakrzaczone rzeczki

wędka - 2 skład 

dł. 2.00-2.40

linki - żyłka 0.22+

przynęty - 4-10 g (wobki, wirówki, wahadełka)

z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi i przepraszam za odgrzewanie tematu (bo pewnie już podobne pytania padały)  

Jak najbardziej choć może dla niektórych być zbyt szczytowy.

Trout TSS70LXF2 albo Premier PS76MLF2 by tu pasowały.

Ugięcie Trouta:

http://jerkbait.pl/topic/32466-jerkbaitowa-baza-ugięć/?p=2252897

AVS76MLXF2

http://jerkbait.pl/topic/32466-jerkbaitowa-baza-ugięć/?p=2235907

PS76MLF2

http://jerkbait.pl/topic/32466-jerkbaitowa-baza-ugięć/?p=2287767

EDIT. doczytałem że Danek pisze o poprzedniej serii. Sorki

Edytowane przez Marcyś
  • Like 2

Ugięcie Avida ze starszej serii AS76MLXF ma niewiele wspólnego z nową AVS. Starsza nie była tak szczytowa i miała płynniejsze ugięcie. Łowiłem nią pstrągi i spisywała się super. To dobry typ - mówię o monoblanku bo takowy posiadałem. Oczywiście kijek w dwóch kawałkach może się różnić.

Pozdrawiam

Tomek

• Like 1