Skocz do zawartości

Wędki St. Croix

Yunker

Rekomendowane odpowiedzi

Wild River to moim zdaniem ideał na pstrągi. Mój wybór 8'6" do 3/4 uncji.

Właśnie dotarł do mnie kupiony na forum WRS86MF z przeznaczeniem na lekkie rzeczne łowienie. W tym tygodniu pojedzie ze mną na Olzę , na polsko-czeskie pstrągi [emoji4]

Wysłane z mojego SM-N915FY przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Właśnie dotarł do mnie kupiony na forum WRS86MF z przeznaczeniem na lekkie rzeczne łowienie. W tym tygodniu pojedzie ze mną na Olzę , na polsko-czeskie pstrągi [emoji4]

Wysłane z mojego SM-N915FY przy użyciu Tapatalka

Jakich używasz przynęt?
  • Like 1

Pytanie do użytkowników Avid-a AVS70MLF2, czy sprawdzi się pod okonia z możliwością przyłowu, zdarzają się szczupaki 50-60. Przynęty 5-7g sporadycznie 10g + guma do 3". Łowie głównie na jeziorach głębokość do 5m.

Miałem starszy model AS (chyba w ubiegłym roku) i z powodzeniem łowiłem nim sandacze na koguty i gumy . Dawał radę podbijać do 16g z 3-4m głębokości bez problemów. Typowo pod okonie może być trochę zbyt mocny, chyba że mowa o okoniach 30+. Z drugiej strony na głębszej wodzie sprawdzi się pewnie dobrze jako kij pod okonia. Kilka razy zabrałem go na pstrągi i spisywał się dobrze.

Taka dziś paczuszka przyszła na sklep :) kilka nowości 2018

Dwuczęściowe MojoBassy

Kleniowy Mojo Bass

I nowy Tournament Walleye 70LXF

croixynowe.jpg

znajdę chwilę to postaram się coś tam po swojemu opisać :)

Edytowane przez Marcyś
  • Like 4

Pytanie o Avida.

Avid, model 90MHF2, 17 lbs, w starszej wersji opisany jest jako kij do 1 1/4 uncji w nowszej do 1 uncji.

Czy jest duża różnica między nimi i czy rzeczywiście nowszy model jest słabszy od poprzednika?

I jeszcze jedno.

Jaki zakres przynęt obsłuży jedna  i druga wersja?

Andrzej

Edytowane przez Durzy

1 1/4 ma bardziej spolegliwą szczytówke moim zdaniem..raczej w obydwu trzeba przestrzegać deklarowanego c.w.Używałem go do sandaczowania max 30 g ale bardzej na troć i jako lajt trociowy spisuje sie extra. Nie mialem inshora ale z tego co słyszałem o nich to szczytówka czuła poddajaca sie, niezbyt szybka a w dole moc i podobnie jest z tym avidem..u mnie o 5cm krótszy od orginału i wcale nie stracił na walorach.

Panowie,

zastanawiałem się, czy założyć nowy wątek, ale chyba nie ma co śmiecić. 

Proszę Was o opinie, szczególnie osób łowiących kijami st.croix LES 70LF lub ES 70 LF

Pytanie moje jest takie, czy między tymi dwiema elitkami jest jakaś przepaść? (nie myślę o cenie)

Mam okazję zakupić LES, ale zastanawiam się, czy nie dorzucić jezszce tych 4 stówek i kupic najnowszą ES.

Proszę o jakieś zdanie w tej sprawie. Czy w czuciu przynęty/ pracy wędki jest jakaś znacząca różnica, czy nie ma potrzeby dopłacać dodatkowej kasy?

jak coś można pisać na priv.

Mam oba kije. Jak coś pytaj, jeżeli jeszcze masz dylemat.

Witam

Jaka minimalna i maksymalna waga głowki plus gumy ?

Do jakiej wielkosci gum?

I na jakiej max. (Umownie) głębokości można łowić komfortowo?

Seria extreme.

1) 70 mhf 2

2) 70 mlf 2

MHF kij opisany do 21g. ale spokojnie rzucisz kogutem 35g. 

zależy do czego ma być ten kij?

MLF opisany do 11 g. max główka 12 g. i guma 8 cm . może i rzucisz wiecej, ale juz nie bedzie takiego komfortu w łowieniu. 

Glownie sandacz.

Kogutem 35 gr. To wiem. Ale czy dynamiczny rzut?Czy już kontrolowany tym 35g?

Pytam o gumy .

Np. od 12 g plus kajtek 4 cale do 35g plus kajtek 5 cali. Bądź guma ale z brzuszkiem 6 cali i główka 10 ,15 gram?

Pytam w jakiej wielkości i wadze przynęty będę miał optymalny komfort. Dynamiczne rzuty i pełna kontrola nad przynęta.

MLF opisany do 11 g. max główka 12 g. i guma 8 cm . może i rzucisz wiecej, ale juz nie bedzie takiego komfortu w łowieniu.

witam 

który model będzie lepszy na dużą rzeką do łowienia szczupaków, sandaczy i jak przyłów okonie bolenie głównie na przynety gumowe na główkach od 5 gram do 25gram, sporadycznie woblery do 9cm, myślę o ES86MHF2 czy lepiej brać ES90MHF2?  i którą serie polecacie stare modele LES czy nową ES ? 

Pomyśl nad ES86MF2 lub ES90MF2, bo to takie uniwersały i jak będziesz łowił w tym przedziale to sprawdzą się świetnie. Aktualnie mam 90MLF2 10lb i 20g ogarnia bez problemu. Nowe są na torzitach i chyba ładniejsze, ale to akurat subiektywna opinia.

Pozdrawiam

Tomek

Glownie sandacz.

Kogutem 35 gr. To wiem. Ale czy dynamiczny rzut?Czy już kontrolowany tym 35g?

Pytam o gumy .

Np. od 12 g plus kajtek 4 cale do 35g plus kajtek 5 cali. Bądź guma ale z brzuszkiem 6 cali i główka 10 ,15 gram?

Pytam w jakiej wielkości i wadze przynęty będę miał optymalny komfort. Dynamiczne rzuty i pełna kontrola nad przynęta.

Ja rzucam b.dynamicznie i wedlug mnie przy takim rzucie kogut do 35g.Kajtek 5 plus 30g. Z dolu 10g plus kajtek 4 ale troche slabo kij sie laduje.Lowilem lzejszymi przynetami do 8m, ciezszymi do 18m i bylo ok.Plecionka 1i 1,2PE