Skocz do zawartości

Wędki St. Croix

Yunker

Rekomendowane odpowiedzi

Pomyśl nad ES86MF2 lub ES90MF2, bo to takie uniwersały i jak będziesz łowił w tym przedziale to sprawdzą się świetnie. Aktualnie mam 90MLF2 10lb i 20g ogarnia bez problemu. Nowe są na torzitach i chyba ładniejsze, ale to akurat subiektywna opinia.

Pozdrawiam

Tomek

To są właśnie subiektywne odczucia.Dla mnie 5SC86MF2 to max , 20 g z gumką , dla mnie strach rzucać by było tym kijem przynętami na 25 g główkach.

a jak jakościowo korek na tych elitkach ES86MHF2, ES90MHF2?  kilka osób radzi mi abym sobie ukręcił taki kij w pracowni, niewiele drożej wyjdzie a jakościowo duzo lepszy korek ?!

Niewiele drożej ? Ukręcenie wyjdzie nawet taniej .Sklepowe ceny tych nowych Elitek to paranoja. Zresztą te M czy MH nie potrzebują Torzitów , SIC-i to będzie już wypas . Blanki są dynamiczne i sztywne , nawet Alconity ogarną temat , to nie witki co gną się pod byle ciężarem.

Edytowane przez Szymon82
  • Like 3

Ta Elitka MHF2 nie jest za delikatna, na rzeki też jak znalazł ;)  , ale kiedyś miałem podobny dylemat i do średnio ciężkiego spinningu zbudowałem sobie kij na tym blanku Avida , który wymieniłeś .Wystarczająco szybki o nieco głębszym ugięciu .Szczupak , sandacz , boleń , wobler , blacha , guma - bez różnicy dla tej wędki.

dużo dobrych opini słyszałem o blankach avida, ale całkowicie nie leżą mi w rękch w fabrycznym uzbrojeniu, jeśli zdecyduje sie na avida to rękojesc będzie identyczna jak w legend elite  :wub:  a przelotki fuji KR, sic po całości a może nawet Torzite  :)

• Like 1

To są właśnie subiektywne odczucia.Dla mnie 5SC86MF2 to max , 20 g z gumką , dla mnie strach rzucać by było tym kijem przynętami na 25 g główkach.

Niewiele drożej ? Ukręcenie wyjdzie nawet taniej .Sklepowe ceny tych nowych Elitek to paranoja. Zresztą te M czy MH nie potrzebują Torzitów , SIC-i to będzie już wypas . Blanki są dynamiczne i sztywne , nawet Alconity ogarną temat , to nie witki co gną się pod byle ciężarem.

Autor tego tematu stwierdził, że ES90MHF2 na pełnej mocy rzutowej miota 40g. Więc @Szymon82 chyba trochę przesadzasz mówiąc, że dla ES86MF2 max to 20g z gumą...?

Miałem ES90MF2 i mocy jej nie brakowało, 20g + guma szło jak z katapulty. Sprzedałem ponieważ dla moich potrzeb była za mocna, zostawiłem sobie ES90MLF2

• Like 1

... szkoda mi ludzi , którzy wypisują bzdury o tym , że ELITKą czy DAVIDem do 21gr w długości 2,6 / 2,75 / 2,9 m spoko się rzuca , podbija , zacina - przy użyciu przynęt  20-35 gr

To właśnie jest niezrozumienie zasad właściwego dobierania sprzętu  :rolleyes: .

Edytowane przez miramar69
  • Like 2

... szkoda mi ludzi , którzy wypisują bzdury o tym , że ELITKą czy DAVIDem do 21gr w długości 2,6 / 2,75 / 2,9 m spoko się rzuca , podbija , zacina - przy użyciu przynęt  20-35 gr

To właśnie jest niezrozumienie zasad właściwego dobierania sprzętu  :rolleyes: .

Nie wiem czy to było do mnie, ale chyba nigdzie nie mówiłem o 35g dla ES MF...? 

a ja nie rozumiem ludzi, którzy twierdzą że max wyrzutu dla Avid opisanego 7-21g jest 21g.

• Like 2

To moje : ...... ELITKą czy DAVIDem do 21gr w długości 2,6 / 2,75 / 2,9 m spoko się rzuca , podbija , zacina - przy użyciu przynęt  20-35 gr

To twoje: .....max wyrzutu dla Avid opisanego 7-21g jest 21g.

​Teraz widzisz rozbieżność  ???  ;) 

Dokładniej  ;)  :) : rzucić można tym AVIDem czy ELITKą dużo więcej niż 21 gr , ale łowić komfortowo (rzucić, podbić/poprowadzić, skutecznie zaciąć ,itd...) chyba nie przekroczysz tej magicznej liczby 21. Dodatkowo im dłuższy tym bardziej spolegliwy i wolniejszy  ;) .

• Like 1

witam 

który model będzie lepszy na dużą rzeką do łowienia szczupaków, sandaczy i jak przyłów okonie bolenie głównie na przynety gumowe na główkach od 5 gram do 25gram, sporadycznie woblery do 9cm, myślę o ES86MHF2 czy lepiej brać ES90MHF2?  i którą serie polecacie stare modele LES czy nową ES ? 

Chyba to zaczęło się od tego wpisu. Znając życie ciężko pogodzić taką rozpiętość cw w jednej wędce. Z własnego doświadczenia domyślam się, że kolega w większości będzie łowić 10-20g i dlatego poleciłem ES86MF2. Moim zdaniem model MHF będzie zbyt mocny i nie będzie tyle frajdy z holu ryby. W dodatku jeśli jako przyłów mają być okonie i bolenie, to wersja MF będzie lepszym wyborem. 

Jeszcze kwestia długości kija ma znaczenie, model 2,6m MF2 wydaje mi się mocniejszy od dłuższej wersji 2,9m, ale mogę się mylić.

To tylko moje subiektywne zdanie, ja też sporadycznie łowię na dużych rzekach.

Pozdrawiam

Tomek

Edytowane przez xeniowy

Zgada się , że wersje MF2 (21gr) są bardziej uniwersalne jeśli chodzi o łowienie do powiedzmy 5-20gr. Spokojnie da się nimi łowić większe okonie lub klenie, jazie, szczupaki, bolenie, pstrągi.

Jednak gdy ktoś wędkuje więcej i częściej w przedziale 10-25+ gr lepiej wybrać mocniejszą wersję MHF2 (28gr)

I to co napisałem wyżej: im krótszy kijek tym sztywniejszy i można go bardziej (bez przesady) przeciążyć ;  im dłuższy tym bardziej spolegliwy i miększy , wolniejszy - choć te różnice zacierają się w przypadku ELITKI ( ta ma mniejsze różnice w zachowaniu w stosunku do swojej długości)

Mariusz dla ścisłości edytowałeś post i dopisałeś o zależności długości do mocy. Natomiast z tego wynika to, że model ES86MF2 ma wiele wspólnego z ES96MHF2 i warto przed podjęciem decyzji pomachać nawet na sucho poszczególnymi wędkami w sklepie. 

Nie będzie to co prawda odzwierciedleniem testu nad wodą, ale zawsze da nam jakieś wyobrażenie o realnej akcji i mocy kijka.

Pozdrawiam

Tomek

Miałem na myśli ,że w zakresie danego modelu ( czyli ES MF2 lub ES MHF2) są takie różnice ; ale nie , że ES86MF2 to to samo co ES96MHF2 lub ES10,6MHF2

Takiej teorii nie miałem zamiaru wysnuć , choć w dobrym kierunku poszedłeś - tylko za bardzo po bandzie.

Nie mówię że to to samo, natomiast że mają ze sobą wiele wspólnego. To dwa różne pojęcia. W każdym razie obaj wiemy o co mi chodzi. Z drugiej strony gdybym nie miał "kilku" modeli elitek począwszy od 6,8" do 9,6" to bym się nie odzywał w tym temacie. 

A... i jeszcze dodam że żadnej nie udało mi się złamać mimo przeciążania  ;)

Pozdrawiam

Tomek

Zgada się , że wersje MF2 (21gr) są bardziej uniwersalne jeśli chodzi o łowienie do powiedzmy 5-20gr. Spokojnie da się nimi łowić większe okonie lub klenie, jazie, szczupaki, bolenie, pstrągi.

Jednak gdy ktoś wędkuje więcej i częściej w przedziale 10-25+ gr lepiej wybrać mocniejszą wersję MHF2 (28gr)

I to co napisałem wyżej: im krótszy kijek tym sztywniejszy i można go bardziej (bez przesady) przeciążyć ;  im dłuższy tym bardziej spolegliwy i miększy , wolniejszy - choć te różnice zacierają się w przypadku ELITKI ( ta ma mniejsze różnice w zachowaniu w stosunku do swojej długości)

a pamiętasz dlaczego króciaka można bardziej przeciążać? Podpowiem, bo króciaki 3/8 - 3/4 mają 14lb a dłuższe 3/8 - 3/4 mają moc 12lb. To te dwa funty zmieniają odczucia i pewnie byśmy sobie z tego zdawali sprawę, że tak musi, być gdybyśmy czytali katalogi. Poważne katalogi a nie magiczne bo tam potrafią prawdziwe czary być ;) i na takie szkoda czasu.

No i jeśli avida 9,6  3/8 - 3/4 jakoś, na siłę, można nazwać "uniwersalnym" to już króciaka 3/8 - 3/4 nie można bo to kogutowa pała nie mająca nic z finezji i uniwersalności.

Edytowane przez FidoAngel
  • Like 1