Skocz do zawartości

Wędki St. Croix

Yunker

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Pytanie do użytkowników wędek ES68MXF i LXS68MXF.

Czy ktoś używał do sandaczy??

Jakie ogólne wrażenia??

Cześć. Posiadam obie wędki zrobione w pracowni tak samo uzbrojone.

ES68MXF Jest mocniejszą wędką, ma sztywniejszy dolnik przez co lepiej zacina sandacza. Dla mnie sandacze na niej nie spadają  i bez problemu można zaciąć nawet z dużej odleglości.

Czułość również jest lepsza chyba przez sztywniejszy szczyt. LXS68MXF schodzi niżej z ugięciem dolnik jest slabszy, przez co gubiłem wieksze sandacze, bo były nie zacięta dobrze z powodu braku mocy. Mowię o Sandaczach powyżej 3 kg. Posiadam jeszcze dwie elity z nowej serii i Lxs70 mhf. Uważam że ES 68MXF do 25g. jest najlepszą sandaczówką na łódkę

• Like 1

Proszę o informacje o kiju st croix eyecon ECS80MLF2.

Kolega strasznie się na niego napalił, ma służyć do połowu pstrąga w większości na przynęty twarde - wobler, wahadło, rzeki małe i średniej wielkości z mocnym uciągiem..

Choć osobiście twierdzę żeby poczekał i szukał coś z używek. Sam używam ws 76 mlf2 zamiennie z hmx s 76l-2-f i takie mu polecam.

Eyecona nawet nie miałem w ręku, stąd moje pytanie.

Wszelkie info mile widziane

Edytowane przez PiotrCz

Mógłby ktoś porównać avida 70ML z premierem tej samej mocy i długości ?

Premiera macałem, dość spolegliwy w części szczytowej, potem mocny dół, avidy są bardziej progresywne, lepiej będą trzymać okonie ?

Edytowane przez Bartas93

Nie chodziło mi o okonki, tylko okonie. Zresztą, sprzęt się dobiera do przynęt, a nie do jako takich ryb. ;) 

Poza tym jak czatuję w jakiś zielskach, z popperami na 40+ z przyłowami szczupaka, to nie podejdę do tematu z kijkiem 4-6lb.

Moje pytanie nie było o moc, ale o akcje/ugięcie blanku. ;)

• Like 1

Wiadomo, że każdy łowi inaczej więc wyrażę swoją opinię nt Avida 70MLF2. Miałem ten kij i służył mi glownie di sandacza na lekko z głowami 5-12 gr + guma. Ma bardzo mocny dolnik, taki którym bylem w stanie dźwignać kilkukilogramowa rybę murującą do dna. Na moje okonie 25-30cm wg mnie jest za mocny, chyba że mają lądować na klacie...

Edytowane przez elpojo
  • Like 3

Właśnie ja szukam narzędzia, żebym mógł siłowo coś holować, przy zaciśniętym hamulcu - jak taki okoń z popperem wejdzie w krzaki to po zawodach. Ma to być narzędzie dobrze amortyzujące właśnie z powodu braku pracy hamulca. Łowiłem je jak dotąd w ten sposób travelem phenixa, ale on dość dobrze nie wybierał, dlatego ratowałem się żyłką żeby uplastycznić zestaw. 

Czyli premier będzie bardziej spolegliwy, od avida ?

Pomiędzy ulf-em,a mlf-em jest lf do około 7 gr i mocy 8 Ib. Mam 198 w jednoskladzie

uzbrojony na lekko w torzite. Nie boi się okoni 40 ani miarowego sandałka czy szczupłego .

Pstrag 50+ tez mu niestraszny????

Potwierdzam.

Miałem firmowy model ES66LF. Do dzisiaj nie rozumem, dlaczego się go pozbyłem :doh: .

Nawiasem mówiąc, był to jedyny kijek STC, który mi "leżał" w 100%

post-45714-0-77970100-1520323611_thumb.jpg

• Like 1

Potwierdzam.

Miałem firmowy model ES66LF. Do dzisiaj nie rozumem, dlaczego się go pozbyłem :doh: .

Nawiasem mówiąc, był to jedyny kijek STC, który mi "leżał" w 100%

Ja miałem LES66LF , najczulszy i najlepszy kij jakim lowilem. Ja również nie wiem jak mogłem się go pozbyc Edytowane przez X.rut
  • Like 1

Witam,

Chcę kupić kij do łapania z łodzi klenio-jazio-belenio-brzan i silnie zastanawiam się co wybrać. Kij nie musi być krótki, wręcz nie powinien.

Będę łapał głównie woblerami - do powiedzmy 6 cm długości, czasami jakieś blaszki i gumki na główkach do maksymalnie 10 gram.

Chodzi mi po głowie ES86MF2 ale nie wiem czy nie będzie za szybki i za mocny do tego typu przynęt ? Czy nie lepiej iść dwie półki niżej i kupić Wild Rivera o tych parametrach. Moc niby ta sama ale jednak wędka zupełnie inna. Kiedyś, kiedyś łapałem starym Avidem w tej długości i mocy i ten był super do tego typu zastosowań - niestety jak cała reszta sprzętu w pewnym momencie poszedł w ludzi.

Witam,

Chcę kupić kij do łapania z łodzi klenio-jazio-belenio-brzan i silnie zastanawiam się co wybrać. Kij nie musi być krótki, wręcz nie powinien.

Będę łapał głównie woblerami - do powiedzmy 6 cm długości, czasami jakieś blaszki i gumki na główkach do maksymalnie 10 gram.

Chodzi mi po głowie ES86MF2 ale nie wiem czy nie będzie za szybki i za mocny do tego typu przynęt ? Czy nie lepiej iść dwie półki niżej i kupić Wild Rivera o tych parametrach. Moc niby ta sama ale jednak wędka zupełnie inna. Kiedyś, kiedyś łapałem starym Avidem w tej długości i mocy i ten był super do tego typu zastosowań - niestety jak cała reszta sprzętu w pewnym momencie poszedł w ludzi.

Wydaje mi się że to będzie złotym środkiem LTWS80MLF2

Edytowane przez cabage

Wydaje mi się że to będzie złotym środkiem LTWS80MLF2

Musiałbym go najpierw pomacać:) Mam ltws76mlxf2, próbowałem nim w ten sposób łapać ale mnie nie ujął, że tak powiem.

Prawda jest też taka, że ten o którym Ty piszesz to pewnie zupełnie inny kij niż ten mój