Skocz do zawartości

Wędki St. Croix

Yunker

Rekomendowane odpowiedzi

Podpisuję się pod wypowiedzią Andrzeja, zander79

czucie przynęty 0,8gr raczej abstrakcyjne - chyba że na wodzie 1m, rzucając na dno betonowe przy bezwietrznej pogodzie i na plecionce cienkiej jak "sik" pająka

Tak realnie to widzę, że od 3-4gr plus kajtek 5cm i odpowiednim doborze innych elementów zestawu można mieć pełną kontrole nad przynętą

pozdrawiam

Edytowane przez 2703tomi

Bardzo cenię Twoje zdanie Patu, ale odnośnie 8lb dyskusja toczyła się o LF pod okonie. Jesli chodzi o zedy temat dotyczył LTIS70MLF 12lb. Ja na lekko lowie 10lb MLF Elite i z rybami 70+ problemów brak, wiekszych nie mialem niestety????

Tym bardziej saltwaterowy LTIS powinien dac radę...

Nie sądzę. Jak lubisz holować wypompowane do granic wytrzymalosci ryby to Twoja bajka. Gdzie tu logika C&R...

Łowię, czasami, z kolegami, którzy łowią tradycyjnie z grubą plecionką  napierd...ąc ciężarkami po dnie aż się dęby na brzegu trzęsą i kondycja ryb, które wypuszczamy jest podobna, czasami te lajtowe trzeba minutę dłużej potrzymać aby szok minął.

Ale jak tu zaciać wymiarowego sandacza avidem 8lb w mocnym nurcie ? Nie mówiąc o grubym sandaczu, może warto zmienić na mocniejszy kij i większe gumy bo tak łatwiej o grubego zeda

A dlaczego myślisz, że łowię 8lb w mocnych nurtach? Do tego mam inny sprzęt.

Dla niektórych mianem "gruby" sandacz określana jest już rybka 50cm  :whistling:  i pewnie stąd też wzięła się "tradycja" łowienia sandaczy na "lekko"

(czytaj kaleczenie narybku)  ;)

Nooo, panie, zazdraszczam łowienia samych smoków na sprzęt dostosowany do takowych. A poważnie to w moich wodach nie wiem jakiego zacinam bo stada dużych sztuk to już ze trzydzieści lat nie spotkałem.

Nie mówię o przyłowach, bo to normalne , lecz o świadomym nastawieniu się na takie rybki.

Osobiście , gdy trafiam na miejsce z takimi rybkami ( tymi małymi ) , to je opuszczam  i nie wędkuje tam dalej  ;) - taka prosta moja zasada ...

... szukam innego z tymi większymi  :) .

• Like 1

Patryk, 12lb mam i używam ale nie z powodu dużych sandaczy, bo podtrzymuję zdanie, że sandacz to słabowitek jest w rybim światku, tylko z powodu warunków na wodzie i/lub wielkości przynęt, które chcę zastosować.

Mariusz, jak wcześniej napisałem, nie ma u mnie miejsc gdzie są małe lub duże, zawsze są i takie i takie choć duży to zawsze prawdziwy rodzynek ale w cieście ;)

Ja też tak myślałem , ale tylko do pewnego czasu. Wiem po sobie , że to niełatwe i kosztuje sporo czasu oraz kombinowania ...

... poszukaj , a nie będziesz żałował  ;) ,  wystarczy 1 góra 2 wykorzystane brania na cały dzień i "micha" się Tobie ucieszy ...

Makowiec już sobie ładnie rośnie, chlebki się pieką, mam chwilkę to Ci odpowiem :)

Za sandaczami biegam po okolicznych wodach jakieś TRZYDZIEśCI  :P  lat i sporo się przez ten czas dowiedziałem o ich zwyczajach, miejscówkach, trasach wędrówek, upodobaniach... Naprawdę ciężko mi zastosować Twoje rady  lub kogoś innego, kogoś kto mieszka i łowi gdzieś daaaaaleko. No i tyle ;)

A sprzęt na który łowię to kompromis między tym co bym chciał, co lubię i tego co mogę...

Serdecznie pozdrawiam kolegów i życzę zdrowych, wesołych i spokojnych Świąt Wielkiej Nocy.

Edytowane przez FidoAngel
  • Like 4

Jesienna 80na na 12lb z brzegu w avidzie spuchł jak cienki bolek .

post-48064-0-78722100-1522574599_thumb.jpg

Przy okazji..którego premiera polecalibyście na pstrąga do twardych przynęt (wobki do max.typu exekutor 7cm) na większą rzekę?

Edytowane przez salmon1977
  • Like 1