rafal_LBN Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2018 (edytowane) Witam Szanownych Kolegów.Nieśmiało udzielam się w temcie spinningowym, bo zauroczenie muchówką, spowodowało około 5- letnią przerwę. W ramach uzupełniania arsenału dziś kupiłem wędzisko spinningowe St. Croix Legend Elite, 2- składowe w wersji L (c.w. do 7 g), długości 6’6” czyli 198 cm. Wędzisko nowe, ale w starszej wersji - z oznaczeń kodowych wynika, że wyprodukowane w czerwcu 2013 r. To mój pierwszy kijek St.Croix i przyznać muszę, że jestem pod wrażeniem wykonania. Fajna szczytowa akcja, czuć w niej moc pomimo lekkości. Oczywiście nad wodą z nią jeszcze nie byłem. Ma pracować z kołowrotkiem o wadze 205 g. i mam drobną wątpliwość co do wyważenia, ale z drugiej strony nie demonizuję tej kwestii, skoro cały zestaw będzie ważyć około 300 g. Miałem ogromną pokusę kupna jednoskładu, nieco dłuższego, ale wędzisko z założenia ma ze mną podróżować na dłuższych dystansach więc musiałem to zracjonalizować i odpuściłem. Z recenzji przyjaciół po kiju, użytkujących te wędki wynika, że ponoć rewelacja do lekkiego spina. Zobaczę i podzielę się odczuciami. Bardzo duże wrażenie zrobiło też na mnie wędzisko St.Croix Legeng Xtreme i poważnie myśle o nim w kontekście c.w. do 18 g. Wiem, że specyficzny „plastikowy” uchwyt nie każdemu może odpowiadać, ale mnie nie przeszkadza, a w porównaniu z korkiem ma szereg zalet. Czy ktoś użytkuje i może coś więcej o nim powiedzieć ? Serdeczności. Robert.mam seryjny Legend Xtreme LXS70MLF do 11g oraz robiony w pracowni LXS70LF do 7 g jak masz jakieś pytania to wal śmiało, co do uchwytu to kwestia gustu mi seryjny pasuje, łatwy w pielęgnacji choć jest trochę ciężki i przy zbrojeniu kija w pracowni można nawet kilkanaście gram zgubić Edytowane 9 Kwietnia 2018 przez rafal_LBN 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matiz992 Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Przyszła potrzeba - sankroj pod bolenie z pływadła, raczej seryjny.Rzeka Odra, przynęty raczej standardowo wobki/żelastwo 8-25g + gumy RH do 29g wagi.Długość kijka raczej nie więcej niż 2,3m i mile widziany 2 skład, chociaż jednoczęściówka też mi nie straszna. W mojej głowie:- AVS70MHF- MJS71MHF2- TRS76MHF Oczywiście jeżeli ktoś z kolegów łowi podobnie, innym kijem to z chęcią wysłucham opinii.Trochę obawiam się Avida, czy nie będzie zbyt "sandaczowym" kijem.Ten Mojo to chyba nowość? Bo nie widziałem ich wcześniej w wersjach 2 składowych, może ktoś miał w ręce?.Triumphy mi znane, lubiane i najbardziej ku nim się skłaniam. Tylko obawiam się, czy te 29g nie będzie za dużo w nurcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotwitz Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Avid Inshore 7'6" 17lb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Czy model AXS70MF2 to dobra propozycja na łódkowy uniwersał pod szczupaka i okonia? Gumy 7-12 cm na 5-10 gramach do tego sporadycznie obrotówka w rozmiarze 2-4. Niby Avid x szybszy od zwykłego Avida tylko zastanawia mnie trochę ta spolegliwa szczytówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cabage Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2018 (edytowane) Avid x to zdecydowanie bardziej sandaczowy kij. Do opadu będzie lepszy od klasycznego avida. Uważam że na okonie trochę będzie za mocny, chyba że masz ryby przynajmniej 35 cm + Edytowane 16 Kwietnia 2018 przez cabage Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elpojo Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2018 AXS70MF2Wg moich doświadczeń to główka 10-20gr plus guma 7-10cm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2018 To może AVS70MF2 w takim razie będzie lepszym wyjściem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elpojo Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Ten zakres przynęt bliższy jest AXS70MLF2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Ten zakres przynęt bliższy jest AXS70MLF2Tego już posiadam i moim zdaniem co najwyżej obsłuży dolny zakres przynęt które wymieniłem. Taki model do 15 gram byłby idealny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cabage Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2018 AXS70MLF max do 15 g z smukłą gumka 4" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vako Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Nowiuśka stronka, dziś z mejla:https://stcroixrods.com/collections/rods?page=1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario41 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Przyszła potrzeba - sankroj pod bolenie z pływadła, raczej seryjny.Rzeka Odra, przynęty raczej standardowo wobki/żelastwo 8-25g + gumy RH do 29g wagi.Długość kijka raczej nie więcej niż 2,3m i mile widziany 2 skład, chociaż jednoczęściówka też mi nie straszna. W mojej głowie:- AVS70MHF- MJS71MHF2- TRS76MHF Oczywiście jeżeli ktoś z kolegów łowi podobnie, innym kijem to z chęcią wysłucham opinii.Trochę obawiam się Avida, czy nie będzie zbyt "sandaczowym" kijem.Ten Mojo to chyba nowość? Bo nie widziałem ich wcześniej w wersjach 2 składowych, może ktoś miał w ręce?.Triumphy mi znane, lubiane i najbardziej ku nim się skłaniam. Tylko obawiam się, czy te 29g nie będzie za dużo w nurcie. Miałem TRS76mhf2. Na pewno te 28 gr nie bedzie za dużo w nurcie. Fajny kijek i spełni Twoje wymagania bez problemu. Akcję ma zdecydowanie cieplejszą niż Avidy i nowe MJS. Fajnie będzie trzymał rybę i przyjemność z holu fajna. Rozważ jeszcze PS76MF2. Jest mega uniwersalny i trochę szybszy od TRS. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bywalec84 Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2018 łowi ktoś może okonie wędką st croix PFS69ULF? Może jakieś informacje posiadacie jak się zachowuje? czy faktycznie jest szybki i czy jest czuły pod skubanie okoni?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bywalec84 Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2018 dodam że to seria panfish a model PFS69ULF:) ale pewnie wszyscy widzą o jaki chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Fajny kijek ale nie jest szybki tak jak większość nas uważa Podobnie jak lekkie Avidy fasty np AVS66ULF według odczuć większości wędkarzy do fastów nie należy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bywalec84 Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2018 a ten panfish w porównaniu do dragon nano lite TX 80C 1-10 gr jak by wychodził?? Tego dragon nano lite macałem i to jest bardziej moderate-fast więc zastanawiam się czy ten panfish jest szybszy?? bo szukam czegoś szybszego....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Nie miałem w łapach Dragona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigbite Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Ja nabyłem panfisha 6,4 na suche zajebiscie się prezentuje zobaczymy jak nad woda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2018 (edytowane) Nie miałem w łapach Dragona Nie martwwiaj tak bardzo, nie martwiaj się 66ULF według odczuć większości wędkarzy do fastów nie należy Miałem w wykonaniu pracownianym i tu już był fastem. Edytowane 20 Kwietnia 2018 przez FidoAngel 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skilos Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Koledzy czy ES76MF2 nada sie 50/50 łódka/brzeg (Odra)?, czy może krótszy ES70MF2 tez da rade ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekCIN Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Mam odpowiednik tyle z serii Xtreme i nadaje się zarówno na łódkę jak i z brzegu. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Zachwyciłem się dziś wędziskiem St. Croix Legend Elite 6’6” c.w. do 7 g. To był jego debiut nad wodą i mam nadzieję, że złowienie przeze mnie życiowego okonia (nie mierzony, ale zdecydowanie 35+) na ową okoniówkę jest dobrym znakiem. Były i dwie znacznie większe ryby i tu także pozytywne zaskoczenie - ogromna moc blanku, łatwość i sprawność holu. Znakomite parametry rzutowe przynętami około 3-4 g., a nawet lekkim woblerem, przy pozornej „pałowatości” tak krótkiego blanku bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobieraj Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Witam ! Poszukuję informacji na temat kijka St. Croix Mojo Bass ( dokładniej interesuje mnie model 11-21 ) Jak myślicie uciągnie jerki w granicach 30-35g ? Wszelkie informacje mile widziane, poniżej link do wędki.http://www.corona-fishing.pl/Katalog,produktow/St._Croix/St._Croix_Mojo_Bass/St.Croix_Mojo_Bass_Spinning/4,82,212 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Czy Avid z nowej serii AXS70MF2 komfortowo poprowadzi obrotówki przykładowo Meppsa w rozmiarze 3 i 4? W ogóle nadaje się ten kij pod tego typu przynęty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Czy Avid z nowej serii AXS70MF2 komfortowo poprowadzi obrotówki przykładowo Meppsa w rozmiarze 3 i 4? W ogóle nadaje się ten kij pod tego typu przynęty?Okazjonalnie pewnie tak, ale raczej stworzony głównie pod gumy. Pod wobki/błystki to by prędzej celował w AVS a nie AXS i do Meppssa 3 albo 4 to może bardziej MLFa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi