Żbiku Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2018 (edytowane) Pytanko o Avida 260 do 21g (AVS86MF2). Jaka gramature przynęt obsluzy? Podoła 20g Panic od Spinnermana przy boleniowaniu w nurcie Wisły? Ogarnie 4” Cannibala z główka 8-10g przy jeziorowym szczupakowaniu?A jak z dołem, ile minimum da radę łowić? Edytowane 27 Kwietnia 2018 przez Żbiku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cabage Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Pytanko o Avida 260 do 21g (AVS86MF2). Jaka gramature przynęt obsluzy? Podoła 20g Panic od Spinnermana przy boleniowaniu w nurcie Wisły? Ogarnie 4” Cannibala z główka 8-10g przy jeziorowym szczupakowaniu?A jak z dołem, ile minimum da radę łowić?Jeśli mówimy o najmniejszych przynętach to 5g + 9-cm guma ala kopyto/keitech do 15-16g + taka sama guma przy łowieniu na stojącej wodzie. Rzucałem na niego 22g-23g gramowymi kogutami ale to nie jego ulubiona technika połowu. Na szczupłego i sandacza do 15g+ guma ala keitech / kopyto max 10 cm podoła bez problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2018 (edytowane) A boleniowe bezsterowce 17-20g da radę posyłać na lince 1.2 na dobre odległości? Doliczmy nurt Wisły i ew konieczność zacięcia bolka z odległości. Edytowane 27 Kwietnia 2018 przez Żbiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cabage Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2018 A boleniowe bezsterowce 17-20g da radę posyłać na lince 1.2 na dobre odległości?Na to pytanie nie odpowiem , boleń to nie moja bajka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmiszk1 Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2018 A boleniowe bezsterowce 17-20g da radę posyłać na lince 1.2 na dobre odległości? Doliczmy nurt Wisły i ew konieczność zacięcia bolka z odległości.Celuj w 17lbLES/ES86MHF2 lub avida w tej mocy.Na odrze się sprawdzał przy cięższym boleniowaniu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2018 ... linka 1,2 ; AVID 3/4 oz - 2,6 m i bezsterowce 20 gr + nurt ... noooo ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2018 No co nie pasi oprócz grubaśnej plecionki? Na normalnej lince wszystko ok będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2018 ... sam sobie połowicznie odpowiedziałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Pytanko o Avida 260 do 21g (AVS86MF2). Jaka gramature przynęt obsluzy? Podoła 20g Panic od Spinnermana przy boleniowaniu w nurcie Wisły? Ogarnie 4” Cannibala z główka 8-10g przy jeziorowym szczupakowaniu?A jak z dołem, ile minimum da radę łowić?Jeziorowanie spokojnie ogarnie natomiast tego boleniowania w nurcie już bym nie był taki pewien. Swoją drogą zajebisty kij, wymieniłem na elitkę o identycznych parametrach i żałuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MarcinW Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Widzę, że wszyscy mamy podobne odczucia co do tego kijka. Jednak ja bym powiedział, że 14g + keitech to maks. co ogarnia i to o agresywnym podbiciu nie ma mowy - raczej cały impet idzie tylko w wygięcie szczytówki. Kij to kluska i ni jak nie można go do elitki przyrównać. Jak Avid to zdecydowanie to co poleca @pmiszk1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2018 (edytowane) Celuj w 17lbLES/ES86MHF2 lub avida w tej mocy.Na odrze się sprawdzał przy cięższym boleniowaniuPytanie co to znaczy cięższe boleniowanie? Uzywam najcięższych przynęt rzędu 18-20g, przeważnie 14-17g. Z linką faktycznie ciut mnie poniosło, teraz dopiero sprawdziłem jej parametry (Duel X-Wire), choć taka cieniutka mi się wydawała Niby opisane 12kg mocy, choć dla mnie realnie może z 8-9kg. Nie mniej, będzie linka zapewne 0.8-1.0 (co znajdę w czeluściach szafy) lub żyłka 0.23. Edytowane 27 Kwietnia 2018 przez Żbiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kupisz Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2018 (edytowane) Chodzę za boleniem na Warcie tzn będę od 1.05 chodził z es86mf2 już drugi sezon. Elyte kupiłem w zeszłym roku. Pod boleniowe przynęty 14 do 17g jest moim zdaniem w sam raz. Es96mf2 np. też mam i to juz jest luśnia i ciężko ładuje się przy wobku np. 14g. Z 86 lata prawie jak z 96. Jedyne co mi przeszkadza to przydługawy dolnik ale przynajmniej z twinkiem 4000 290g jest idealnie wyważona bo 96 już leci na twarz. Teraz myślę nad 76mf2... Edytowane 28 Kwietnia 2018 przez Kupisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RulleZ Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Czy ktoś może opisać swoje doświadczenia z PS76MLF2? Głównie pstrągowe? Inne również mile widziane można się nad nią zastanawiam i każda opinia mile widziana. Dziękuję z góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeDDyBoY Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Witam mam pytanko czy ktos mial do czynienia z kijkiem St.Croix Legend LST96Ml2 ??Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Chodzę za boleniem na Warcie tzn będę od 1.05 chodził z es86mf2 już drugi sezon. Elyte kupiłem w zeszłym roku. Pod boleniowe przynęty 14 do 17g jest moim zdaniem w sam raz. Es96mf2 np. też mam i to juz jest luśnia i ciężko ładuje się przy wobku np. 14g. Z 86 lata prawie jak z 96. Jedyne co mi przeszkadza to przydługawy dolnik ale przynajmniej z twinkiem 4000 290g jest idealnie wyważona bo 96 już leci na twarz. Teraz myślę nad 76mf2...Właśnie to mnie trochę zniechęca do zakupu seryjniaka StC, bo każdy jaki miałem leciał na pysk. A nie mam kołowrotków cięższych niż 270g, żeby ratować się wyważaniem ciężkim kreciolem (no chyba, ze założę Stellę 4000SW ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Chodzę za boleniem na Warcie tzn będę od 1.05 chodził z es86mf2 już drugi sezon. Elyte kupiłem w zeszłym roku. Pod boleniowe przynęty 14 do 17g jest moim zdaniem w sam raz. Es96mf2 np. też mam i to juz jest luśnia i ciężko ładuje się przy wobku np. 14g. Dziwne bo z moich doświadczeń dłuższe kije o tej samej gramaturze są bardziej lądujące. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cabage Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Szukam informacji na temat różnic następujących kijaszków: LBS68MXF i LBS710MXF. W opisach wacky style i shaky head,a jak to się ma w praktyce ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kupisz Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Dziwne bo z moich doświadczeń dłuższe kije o tej samej gramaturze są bardziej lądujące. Niestety w es86mf2 góra jest bardziej spolegliwa i lepiej ładuje pod kilkunastogramowymi wobkami. 86 i 96 ma ten sam tip ale np. średnica dołu jest wyraźnie większa w 96. Obie wędki mają bardzo sztywny dół. Takie odczucia moje. Napewno gorsze wyważenie 96 ma znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Co prawda posiadam starsze modele bo LES do 21 gram zarówno 86 jak i 90 i moje odczucia są kompletnie odwrotne. Z resztą tak samo jak w uncjowych LES 86 i 96. Dłuższy kij jest zawsze bardziej spolegliwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kupisz Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2018 (edytowane) Rękę dam sobie odciąć, że na es-kach jest odwrotnie. Używam ich też do gumek 4,5 calowych plus max 12 - 15g es86, 20g max es96 tj razem ok. 30g. Es86 jest szczuplejszy i np obsłuży mniejszą gramaturę przy jigowaniu. Moje odczucie jest takie że wobler lepiej leci z 86 i pod rybą głębiej się poddaje. Może jest tak, że trzeba mieć pierdyknięcie w łapie pod 96 poprostu. Edytowane 29 Kwietnia 2018 przez Kupisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bumech Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Witam Kolegów,szukam 1 -wszego dla siebie kija z St. Croix, który ma zastąpić zasłużonego robinsna diaflexa light spin 5-20 gr 240 cm,który ma bardzo ciepłe ugięcie i zawyżone cw w opisie (najlepiej współpracuje z główkami do 7-8 gr).ogólnie zarys mojego kija to:szczupak i sandacz na lekko, czyli woblery 5-9 cm, główki 3gr - 7 gr + 3'' 4'' kajtek,kilka woblerów twitch 5-7 cm, które mam, też ma obsłużyć....także okazyjnie!!! kleń na woblery 3-7 cm,choć typową kleniówkę mam na blanku muchowym (ale ona przeznaczona jest na bardzo ultra lekki łowienie )długość maks. 230 cm, budżet ok. 2000 złProszę o poradę jaki kij spełni moje wymagania, gdyż nie orientuję się w St. Croix.... a nie mam możliwości pomacania kija...Ewentualnie myślałem aby nabyć sam blank i zlecić wykonanie kija (ze względu na niższą wagę końcową? )no ale to także muszę wiedzieć jaki blank....kołowrotek do zestawu wielkość 2500, waga 220 grdziękuje i proszę o opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekCIN Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Kolego, ES76MF2, LXS76MF2. Obsłuży spokojnie to co wymieniłeś, a jak będziesz miał ochotę założyć 20g (ES) lub 25g (LXS) i pomachać 4" Kajtkiem to też ze spokojem to ogarnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Ewentualnie myślałem aby nabyć sam blank i zlecić wykonanie kija (ze względu na niższą wagę końcową? )Wykonanie zlecasz aby osiągnąć to co chcesz , nie ma sztywnych zasad . Moje customy są nawet cięższe od seryjnych , ale ja z innej szkoły jestem . Nie podniecam się gramami tylko liczy się uzbrojenie i wyważenie a nie inne pierdoły. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekCIN Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Od razu i ja mam pytanie. Mam w domu LES86MHF2. Jaka jest różnica pomiędzy starą serią a nową ES86MHF2 poza oczywistymi szczegółami typu TVS i Torzite? Chodzi mi o pracę, ugięcie, jakość materiału. Dzięki! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2018 ESy są trochę szybsze , najwyraźniej tą różnice widać na wędkach dłuższych tak od 270cm w górę , materiał chyba ten sam , ugięcie szczytowe / progresywne.Wędki / blanki bardziej stabilne po wymachu , szybciej "gasną". Swoje odczucia opieram na blankach 290, 270 , 260 cm. Wcześniejsza seria LES bardziej "nie doszacowana" w porównaniu z ES . ... więcej grzechów nie ......... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi