Skocz do zawartości

Wędki St. Croix

Yunker

Rekomendowane odpowiedzi

Mam szybkie pytanie, wędek STC nie ogarniam zupełnie a od patrzenia na symbole kreci mi się w głowie, Japońskie krzaczki już są bardziej przyjazne :)

Gdzie mogę kupić blank na którym zbudowana jest wędka LES96MLF2, czy blank ma takie samo oznaczenie? szukam i mi nie idze.... Ew krótszy model 2,7 o tych parametrach. Zakup gotowca nie wchodzi w grę, strasznie mi się nie podobają rękojeść, przelotki itp.

Edytowane przez gajosik

Gdzie mogę kupić blank na którym zbudowana jest wędka LES96MLF2, czy blank ma takie samo oznaczenie? szukam i mi nie idze.... Ew krótszy model 2,7 o tych parametrach. Zakup gotowca nie wchodzi w grę, strasznie mi się nie podobają rękojeść, przelotki itp.

Obejrzyj sobie nowa wersje tego modelu o oznaczeniu ES. Elementy o których piszesz zostały w niej niejako poprawione.
  • Like 1

Jako ze wczoraj miałem „dzieńzdupynaryby”, nie mając pomysłu gdzie jechać i na co polować, wybrałem się nad Wiśle w poszukiwaniu boleni. Z racji wyżej wspomnianego dnia, nic nie szło, ryb nie widziałem, chęci na łażenie i skradanie się jakoś brak ale za to przetestowałem rzutowo AVS86MF2, szczególnie w górnym zakresie.

I tak, 23-24g lata z niego bardzo dobrze choć wg mnie już tak na granicy boleniowego „wymachu”. Najbardziej optymalny wg mnie maksymalny ciężar łączny to 22g.

Dół - blaszka 1 tak sobie, 2 już leci bardzo fajnie. Główka 5g (lżejszych nie miałem) i gumka 3” ES tez bardzo przyzwoicie.

Tak wiec wg mnie komfortowo 8-22g.

Edytowane przez Żbiku
  • Like 1

Jako ze wczoraj miałem „dzieńzdupynaryby”, nie mając pomysłu gdzie jechać i na co polować, wybrałem się nad Wiśle w poszukiwaniu boleni. Z racji wyżej wspomnianego dnia, nic nie szło, ryb nie widziałem, chęci na łażenie i skradanie się jakoś brak ale za to przetestowałem rzutowo AVS86MF2, szczególnie w górnym zakresie.

I tak, 23-24g lata z niego bardzo dobrze choć wg mnie już tak na granicy boleniowego „wymachu”. Najbardziej optymalny wg mnie maksymalny ciężar łączny to 22g.

Dół - blaszka 1 tak sobie, 2 już leci bardzo fajnie. Główka 5g (lżejszych nie miałem) i gumka 3” ES tez bardzo przyzwoicie.

Tak wiec wg mnie komfortowo 8-22g.

Biorąc pod uwagę Twoje miejsce zamieszkania i brak pomysłu na inne łowienie, ciekawą opcją do przetestowania tego blanku byłaby plaża i belony. Wprawdzie długość kijka nie jest optymalna do tego rodzaju warunków, ale belony pokazują się już blisko brzegu, przy czym w początkowej fazie holu potrafią niekiedy przyzwoicie przygiąć blank.

Jak kij jest prawidłowo uzbrojony to długość blanku nie ma znaczenia na odległości rzutowe. Mam na myśli różnice do 20-30cm. Łowię kijem 260cm i łowiłem takimi 305 i nie ma sensu męczyć ręki. Myślę że 260 spokojnie wystarczy na belonę :). Tym bardziej że nie są to jakieś wymagające ryby, jak są to biorą.

• Like 1

Zapytam i tu: jaki jest górny zakres rzutowy LES90MHF2? Podoła mocnym wymachom przynety 28g na trotkach czy belonach z brzegu?

Porównywałem AVS86MF2 do LES86MF2 i Elitka ma delikatniejszy szczyt i wydawała mi się ciutkę delikatniejsza (a właściwie Avid bardziej pancerny). Czy w przypadku uncjówki będzie podobnie?

• Like 1

Będzie  podobnie  jak   tak jak  zauważyłeś  przy  mocy  M    te  28 gramów  w  przypadku LES 90MHF2  dasz  radę  tylko  proponuję  nie  przekraczać  przy dynamicznym wyrzucie  tej wartości  i  zwiększyć nieco  zwis

nie rzucać  z  krótkiego  - w prowadzeniu  wąskich  blach  w tej  gramaturze  powinno  być  w  komforcie  nie stawiają  dużego  oporu  w  wodzie  , alternatywą  może  być  ten pow. 9"  Matagi  Super  sea  bas 20lb/28 g  zt ego  co  pamiętam  miałeś 

takiego  8"6"   jednak  nie  długo  , a ten  zagościł  u  mnie  na  dłużej  ..Ten krótszy  max  22/24  all in  w tym wąska  blacha   ten pow. 9"  powinien  dać  radę  28 g   w  w/w  przynętach ....

pozdrawiam

Maciej

jaki kijek z St croix polecilibyście na przynęty do maks 8 gr i kajtek 3?

będzie to mój pierwszy st sroix, musi być 2 skład, ma być na szczupaki oraz sandacze na lekko

ma obsłużyć i gumy i woblery.

90 % na wodzie stojącej

jeśli sandacze i takie gramatury to tylko Tournament ze starszej serii na blank 4s70Lf

Chłopaki,

Wy tak na serio?

Sandacze i szczupaki na 8lb???

Mam ten kij 4sc70lf i powiem szczerze, że jak chodzi o hol to poradzi sobie z męczoną rybą nawet metr tyle że zaciąć sandacza godnego uwagi to już nie ma szans.

Nie mniej jednak kij jest świetny przede wszystkim do dropsa, oksy po 20 cm trzyma dobrze, 40 to frajda z holu na tym kijku i do tego bym to polecił.

• Like 3

Chłopaki,

Wy tak na serio?

Sandacze i szczupaki na 8lb???

Mam ten kij 4sc70lf i powiem szczerze, że jak chodzi o hol to poradzi sobie z męczoną rybą nawet metr tyle że zaciąć sandacza godnego uwagi to już nie ma szans.

Nie mniej jednak kij jest świetny przede wszystkim do dropsa, oksy po 20 cm trzyma dobrze, 40 to frajda z holu na tym kijku i do tego bym to polecił.

Kolega do takiego łowienia chce stosować: "(...) kijek z St croix na przynęty do maks 8 gr i kajtek 3" czyli rozumiem że w ten sposób określono górny ciężar wyrzutowy.

Rejestrował ktoś z Was koledzy st.croixa ostatnio na tej ich nowej stronie. Pytam bo rejestrowałem ostatnio raz i po tygodniu drugi raz tę samą wędkę ale nie dostałem maila zwrotnego potwierdzającego rejestrację - kiedyś na starej witrynie po rejestracji przysyłali maila z wprowadzonymi podczas rejestracji danymi. Teraz po kliknięciu buttona potwierdzającego wprowadzone dane jest tylko tekst w stylu "your rod was succesfully registered" czy jakoś tak, a maila potwierdzającego jak nie było tak nima?