Hvast Opublikowano 20 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2018 Z mojej strony na razie THE END ....... to ponoć wolny kraj i każdy ponoć możne robić co chce ...... ; powodzenia podczas długich nocnych rozmyślań nad tematem ...... w razie czego https://www.youtube.com/watch?v=dhy31DhKrpAŚmieci też do lasu wyrzucasz bo to wolny kraj? Nie twierdzę że St. Croix respektuje gwarancje po późniejszej rejestracji ale robi to z własnej dobrej woli. Swego czasu Microsoft wysyłał nowe pady od Xboxa 360 jak ktoś zadzwonił i powiedział że się popsuł. Ruszyła polaczkowa akcja "przygarnij pada" a amerykanie nie spodziewali się że można tak oszukiwać i w końcu zakończyli taka możliwość. Cytat z oficjalnej strony:"St. Croix respects your privacy and does not rent, share or sell your email address or other gathered information with anyone. The warranty registration must be completed within 30 days of purchase to activate your warranty. " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 20 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2018 ... po co mieszać śmieci do tego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flexx Opublikowano 20 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2018 Zapytam i tu: jaki jest górny zakres rzutowy LES90MHF2? Podoła mocnym wymachom przynety 28g na trotkach czy belonach z brzegu? Porównywałem AVS86MF2 do LES86MF2 i Elitka ma delikatniejszy szczyt i wydawała mi się ciutkę delikatniejsza (a właściwie Avid bardziej pancerny). Czy w przypadku uncjówki będzie podobnie? Pytanie tylko, jak często będziesz stosował na trotki, a zwłaszcza na belony przynęty o wadze 28 g? Standardowa waga tego typu przynęt w naszych warunkach to najczęściej 18-22g, czasami 25-26g. Ja z kolei rozważam sprawienie sobie na następny sezon na trotki z plaży kija na blanku 5SC96MF2-G, do przynęt właśnie 18-22 g. Zastanawiam się, czy te ograniczenia górnego c.w., które opisał Kuba w cytowanej wypowiedzi co do Elitki 17lb 2,7m można odnieść również odpowiednio do Elitki 12lb 2,9m? Tzn. że 21-22g może okazać się dla tego ostatniego blanku odrobinę za dużo przy wyrzucie z maksymalną siłą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 20 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2018 Jeżeli , to będzie przynęta o skupionej masie (nap. wąska blaszka o przesuniętym środku ciężkości do tyły lub coś bardzo podobnego) da radę tym machnąć lecz pamiętać cały czas należy , że to na granicy . Natomiast jeżeli będzie to jakiś "nielot" , trzeba uważać przy tych siłowych wymachach , by kija nie "złożyć" w pół.Dopomoże osiągnąć cel cienka plecionka i dobry kołowrotek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flexx Opublikowano 20 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2018 Oczywiście wąska, lotna blaszka o skupionym ciężarze, cienka pletka i dobry młynek. Do tego setki rzutów dziennie, maksymalnie dalekich. Może jednak Avid 12lb sprawdziłby się w takich warunkach lepiej do przynęt 18-22g? Chodzi mi po głowie te 12lb mocy na plażę, bo jednak srebrne torpedy 70 plus nie trafiają się w polskich warunkach na co dzień. Przynajmniej mnie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 20 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2018 (edytowane) Dokładnie chodzi o to , że AVID i to w długości 2,9m to długi kijek. Przy odpowiednio dobranej przynęcie potrafi się ładnie naładować i praktycznie bez użycia większej siły posłać na cienkiej plecionce i dobrym kołowrotku bardzo daleko lotną przynętę bez uszczerbku dla blanku. Co do samego łowienia i holu da radę nawet i sporym rybkom. Niestety ten blank przy grubszej plecionce i typowo nielotnych przynętach trzeba siłowo zmusić do dalszego rzucania i tu istnieje niebezpieczeństwo "poskładania" go w pół gdy dodatkowo pracuje na granicy udźwigu. Edytowane 20 Maja 2018 przez miramar69 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flexx Opublikowano 20 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2018 Nielotne przynęty przy plażowym łowieniu nie wchodzą w grę, gruba plecionka jest zbędna. Chodzi właśnie o tę "granicę udźwigu".A konkretnie o to, czy w przypadku Avida 12lb 2,9m jest ona dalej przesunięta niż w przypadku Elitki o analogicznych parametrach?I jak daleko sięga, tzn. czy obejmuje lotne 20-22g o skupionej masie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 20 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2018 (edytowane) Krzysiek pierwsze zdanie .Blanki AVIDA nie są tak sztywne i "suche" jak ELITKI. Dzięki temu lepiej znoszą przeciążenia ( ale z "głową")Da radę.Jeżeli coś " samo lata " bez użycia max siły - to spokojnie ; ale jak zauważysz , że trzeba użyć dużej mocy aby osiągnąć tą samą odległość przy użyciu innej przynęty (mimo tej samej jej wagi) - odpuść tą przynętę oraz siłowe machanie i uważaj .Mówimy cały czas o gramaturze na pograniczu udźwigu. Proste doświadczenie:Stajesz nad wodą (masz ten sam kijek , tą samą plecionkę i kołowrotek)- przywieszasz 20gr oliwkę , bez wielkiego rozmachu i użycia siły potrafisz machnąć 100male- gdy jest to 20gr guma ???? ... przy użyciu tej samej siły rzucisz może 1/4 tej odległości. Trochę przejaskrawiłem specjalnie , ale to starałem się przekazać Edytowane 20 Maja 2018 przez miramar69 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczupły Krzysiek Opublikowano 22 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2018 (edytowane) Pytania o AVS70MF21. Czy ogarnie 21g Slidera2. Czy ogarnie 3g główkę z lekką, 5g gumką. Edytowane 22 Maja 2018 przez szczupły Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 22 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2018 ... trochę za duży rozrzut z tymi przynętami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczupły Krzysiek Opublikowano 22 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2018 ... trochę za duży rozrzut z tymi przynętami Widzisz... Miałem kija który to super łączył i sprzedałem. Nowych takich już nie robią więc szukam i szukam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 22 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2018 (edytowane) Powiem tak : ogarnąć to ON jakoś by ogarną , tylko czy będziesz miał komfort w łowieniu ??? na tych skrajnych CW - (gumka 5gr - slider 21gr).O dolną granicę się nie boję , gorzej z szarpaniem i mocnym rzucaniem slidera/jerka 20+ gr. Ja tak NIM nie łowiłem, niech się może jeszcze wypowiedzą , Ci którzy tego próbowali na tym kijku. Edytowane 22 Maja 2018 przez miramar69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salmon1977 Opublikowano 22 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2018 (edytowane) Oczywiście wąska, lotna blaszka o skupionym ciężarze, cienka pletka i dobry młynek. Do tego setki rzutów dziennie, maksymalnie dalekich. Może jednak Avid 12lb sprawdziłby się w takich warunkach lepiej do przynęt 18-22g? Chodzi mi po głowie te 12lb mocy na plażę, bo jednak srebrne torpedy 70 plus nie trafiają się w polskich warunkach na co dzień. Przynajmniej mnie Krzysiu ,przełowiłem półtora sezonu avidem 12lb.snaps 25g lata po choryzont sporadycznie 30g.Idealnie pracuje przy 18-20g.ale to troche dla niego za dużo.Nstomiast pięknie trzyma rybę i moc w dolniku wystarczająca do spompowania walecznej siedemdziesiątki.Natomiast mając z dwa razy na plaże elite 9' 1oz.stwierdzam że jest "pała "na grubd ryby w rzece.Polecam tego pierwszego.(używam go również na pstrągi z żyłką ,sandacz na lekko,boleń) Edytowane 22 Maja 2018 przez salmon1977 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flexx Opublikowano 22 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2018 Faktycznie Grzesiu, przecież łowisz Avidem. Dzięki za Twoją wypowiedź Rozumiem, że dla Avida 12lb za duży ciężar to 25-30g a nie 18-20g? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salmon1977 Opublikowano 22 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2018 25g powiedziałbym optimum 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flexx Opublikowano 22 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2018 U mnie zazwyczaj 18-22 g lotnej blachy, więc wpasowałbym się akurat. Ta druga fotka powyżej to już z tegorocznego maja ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hvast Opublikowano 23 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2018 Pytania o AVS70MF21. Czy ogarnie 21g Slidera2. Czy ogarnie 3g główkę z lekką, 5g gumką.Łowię MJS71MF i sporadycznie zakładam slidera Salmo 21g. Trzeba rzucać z wyczuciem ale da się. Ten sam materiał czyli SCIII ale w mojo bardziej filigranowy szczyt w porównaniu z avidem więc tym bardziej nie powinno być problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elpojo Opublikowano 23 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2018 Powiem tak : ogarnąć to ON jakoś by ogarną , tylko czy będziesz miał komfort w łowieniu ??? na tych skrajnych CW - (gumka 5gr - slider 21gr).O dolną granicę się nie boję , gorzej z szarpaniem i mocnym rzucaniem slidera/jerka 20+ gr. Ja tak NIM nie łowiłem, niech się może jeszcze wypowiedzą , Ci którzy tego próbowali na tym kijku. Reguralnie, powtarzalnie i z premedytacją łowiłem tym kijem Sliderem 7S i zdawał egzamin, do większych jerków dla mnie cast.Dołem można 7 gr + 3" ale jak dla mnie ideał zaczynał się od główki 10-gramowej ze wspomnianą gumą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczupły Krzysiek Opublikowano 24 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2018 Reguralnie, powtarzalnie i z premedytacją łowiłem tym kijem Sliderem 7S i zdawał egzamin, do większych jerków dla mnie cast.Dołem można 7 gr + 3" ale jak dla mnie ideał zaczynał się od główki 10-gramowej ze wspomnianą gumą... Dzieki Moj problem jest jednak taki, że Sliser2to yak od święta a na codzien raczej niskie gramatury... Poniżej tych 7g sobie nie radzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 24 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2018 Krzysiu ,przełowiłem półtora sezonu avidem 12lb.snaps 25g lata po choryzont sporadycznie 30g.Idealnie pracuje przy 18-20g.ale to troche dla niego za dużo.Nstomiast pięknie trzyma rybę i moc w dolniku wystarczająca do spompowania walecznej siedemdziesiątki.Natomiast mając z dwa razy na plaże elite 9' 1oz.stwierdzam że jest "pała "na grubd ryby w rzece.Polecam tego pierwszego.(używam go również na pstrągi z żyłką ,sandacz na lekko,boleń) 20180409_184405.jpg 20171001_142456.jpgDokładnie taki zestaw teraz mam: AVS86MF2 do łowienia boleni na Wiśle i LES90MHF2 na plaże na trotki i belony 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 24 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2018 (edytowane) Trzeba też mieć na uwadze że moc kija dobiera się od miejsca gdzie łowimy. Boleń to całkiem silna ryba, mam na myśli ryby przynajmniej 65cm. Ja czesto holuje te ryby w silnym nurcie , ciągnąc je pod prąd. Cała zabawa się zaczyna jak mamy rybę podebrać. Nieraz miałem problem z dużymi rybami które w nieskończoność nie chciały podpłynąć do podbieraka. Z kijem do 21g można w ten sposób zajeździć rybę na śmierć. Ja łowię avidem do 28g i przy tej mocy mam nad nimi względną kontrolę, a i tak zanim ryba wjedzie do podbieraka to trochę to zajmuje. Do tego plecionka 12kg wytrzymałości i na razie działa. Żyłkę już sobie odpuściłem bo przy jej rozciągliwości hol również bardzo się przedłużał. Jak ktoś łowi te ryby z brzegu, główek i hol jest względnie bezpieczny w słabym nurcie to może i holować kijem do 15g, odkręcony hamulczyk i jazda przez 10min . W Patagonii trocie jeziorowe łowiłem kijem do 40g wyrzutu używając blach 18-25g, do tego plecionka 16kg. Kija 21g to używałem na pstrągi. Może wstawię kiedyś film jak wyglądał hol pstrąga 65cm w jeziorze na tym kiju. Wydelikacanie sprzętu może i jest przyjemne dla wędkarza bo wszystko czujemy, tylko problem się zaczyna jak zatniemy coś dużego, a jak dodatkowo w trudnym miejscu to już w ogóle. Plecioneczki do 5kg wytrzymałości lub żyłki 0,18 bo boleń to przecierz ostrożna ryba i potem jest płacz i zgrzytanie zębami. Edytowane 24 Maja 2018 przez wujek 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 24 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2018 Widzę , że mam sprzymierzeńca co do "WYLAJCENIA" wszystkiego i na wszystko . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 24 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2018 Widzę , że mam sprzymierzeńca co do "WYLAJCENIA" wszystkiego i na wszystko . Trzeba też mieć na uwadze że moc kija dobiera się od miejsca gdzie łowimy. Boleń to całkiem silna ryba, mam na myśli ryby przynajmniej 65cm. Ja czesto holuje te ryby w silnym nurcie , ciągnąc je pod prąd. Cała zabawa się zaczyna jak mamy rybę podebrać. Nieraz miałem problem z dużymi rybami które w nieskończoność nie chciały podpłynąć do podbieraka. Z kijem do 21g można w ten sposób zajeździć rybę na śmierć. Ja łowię avidem do 28g i przy tej mocy mam nad nimi względną kontrolę, a i tak zanim ryba wjedzie do podbieraka to trochę to zajmuje. Do tego plecionka 12kg wytrzymałości i na razie działa. Żyłkę już sobie odpuściłem bo przy jej rozciągliwości hol również bardzo się przedłużał. Jak ktoś łowi te ryby z brzegu, główek i hol jest względnie bezpieczny w słabym nurcie to może i holować kijem do 15g, odkręcony hamulczyk i jazda przez 10min . W Patagonii trocie jeziorowe łowiłem kijem do 40g wyrzutu używając blach 18-25g, do tego plecionka 16kg. Kija 21g to używałem na pstrągi. Może wstawię kiedyś film jak wyglądał hol pstrąga 65cm w jeziorze na tym kiju. Wydelikacanie sprzętu może i jest przyjemne dla wędkarza bo wszystko czujemy, tylko problem się zaczyna jak zatniemy coś dużego, a jak dodatkowo w trudnym miejscu to już w ogóle. Plecioneczki do 5kg wytrzymałości lub żyłki 0,18 bo boleń to przecierz ostrożna ryba i potem jest płacz i zgrzytanie zębami. Albo czesto "COS" poczuc i miec frajde z holu tego co na co dzien sie moze udac zlowic...albo celowanie w srodek tarczy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 24 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2018 (edytowane) Celuje zawsze w środek , bez tendencji przeginania w jedną lub drugą stronę ... lecz lubię mieć pewność - nauczony kilkudziesięciu letnią praktyką Edytowane 24 Maja 2018 przez miramar69 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekCIN Opublikowano 29 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2018 No to jest na dwóch Znowu jest u mnie i nawet dziś złowił bolka 50-taka [emoji16] Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi