Skocz do zawartości

Wędki St. Croix

Yunker

Rekomendowane odpowiedzi

Dokładnie miałem 2 avidy i poszły do żyda. Mojo ze mną drugi sezon i dużo lepiej mi leży. :)

A to już co kto lubi . Dla mnie blanki ok , ale rękojęści standardowo za krótkie no i szkoda , że nie mogli dać tutaj lżejszych przelotek.Zbrojenie nadal trąci myszką.

W Mojo 4 ostatnie przelotki są malutkie jak ostatnia szczytowa. Nie pamiętam jak to wygląda w Avidzie może ktoś podpowie. Poza tym kigany 3d chyba lżejsze od alconite w koncu aluminium jest 4 razy lżejsze od stali nierdzewnej.

2 cm krótszy Avid medium fast jest cięższy o 8 gramów według katalogu od dłuższego Mojo.

Edytowane przez hvast87

Te Kigany na Mojo to stalówki, oksydowane aluminium ring. Odpowiednik Alu-oxy Fuji , do Alconite im daleko.

Nie pamiętam jak to wygląda w Avidzie może ktoś podpowie.

Startowe 30 , schodki z rozmiarów , większość wędek na ten sam schemat . Po staremu bo po co zmieniać .

Zdaję sobie sprawę , że w St.Croix nie pracują idioci i może to być przemyślane na zasadzie - nie przedobrzyć w niższych seriach ;) .

Edytowane przez Szymon82
  • Like 1

Czyli niższa waga to nie zasługa przelotek a mniejszej ilości korka. Sugerowałem się opisem na stronie stcroix ale po próbie z magnesem masz całkowitą rację. :) Ewentualnie może jest to zwykła stal która jest dwukrotnie lżejsza od nierdzewnej.

Z moich obserwacji Mojo szybciej gaśnie więc coś w zbrojeniu musieli pozmieniać i nie jest źle. Zresztą wszystko zależy jeszcze czym kto lubi łowić. Fetyszystą od zbrojenia póki co nie jestem, ważne że lata jak powinno i przyjemnie się wędkuje. ;)

Fetyszystą od zbrojenia póki co nie jestem, ważne że lata jak powinno i przyjemnie się wędkuje. ;)

Tego nie kwestionuję , ryby pewnie też łowi :)

O lżejszych przelotkach myślałem bardziej pod względem systemu KR , ale to tylko moja opinia i pomysł.Skoro Mikado i inne marki w kijach za 300 zł potrafią to nieźle rozwiązać ...

Edytowane przez Szymon82

Panowie.. Zbrojenie StC wcale nie jest archaiczne ani staromodne. Nie wszędzie, tak jak u nas,  plecionka zdominowała powszechne myślenie. To jest forma bliska New Concept - sposób zbrojenia doskonały zarówno do żyłki i plecionek. Tak samo zbroi Loomis i Lamiglas..  :)

Biorę pod uwagę różne opcje choć o Batsonie szczerze nie myślałem, bardziej celowałem w Phenixa Karabele FX903-2 i jak na razie to chyba najlepsza opcja.

Tak mi się wydawało że ta opcja będzie lepsza :)

Wujek z Phenixa pod brzanę , klenia i bolka na lekko polecam SP962 UL.Jeśli woda o w miarę nieekstremalnym uciągu a brzany nie na rekord Polski to nawet SP962 XUL da radę.Blanki mega szybkie ale pod rybą progresywnie pracujące. 

Arek u Niemców łowił brzany UL-em pod 90cm.

• Like 4

Szukaj kija o oznaczeniu 76MLF2/ 76MF2, 80MF2 lub 80MLF2. Oczywiście w swoim budżecie.

Poważnie kij MLF do 14 gramów i guma 13 cm ważąca 20g + 12g ołowiu?

Znajdzie się coś w stajni St.Croix, o długości 2.3-2.4m, co obsłuży gumy 10-13cm na główkach 5-12 gram?

Bez zastanowienia bralbym MHFa. Wszystko zależy od zasobności portfela.

Gość White--fish

Poważnie kij MLF do 14 gramów i guma 13 cm ważąca 20g + 12g ołowiu?

Bez zastanowienia bralbym MHFa. Wszystko zależy od zasobności portfela.

Tylko MHF nie występują chyba w tej dlugosci co szukam?

• Like 2

Witam. Proszę mi powiedzieć czy wędka st croix avid AVS90HF2 14-56 nada się do łowienia w rzece Warcie, przynęty to głównie blachy wahadłowe i gumy do 30g.Czy nie będzie to za mocny kij na tego typu przynety?

Będzie za mocny. Popatrz sobie na MHF'a jakiegoś ;)