Skocz do zawartości

Wędki St. Croix

Yunker

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystko zależy co chcesz tym łowić ??? 

Drugi bardzo ważny parametr to MOC .....

Jeśli , to ma być kijek uniwersalny za sandaczem , szczupakiem , boleniem ( całkowita masa przynęt nie będzie przekraczać 30 gr i ryby nie za duże ) - wystarczy MH ; ale jeśli wchodzi w grę sumek i sandacz ( główka 30gr +guma 4-5" i sumki 1,5m ) , to na pewno nie będzie za mocny ten H.

;)  :)

Edytowane przez miramar69

Którą wedeczke polecicie pod pstrąga,wobki 7cm obrotówka nr.3 .Mam avida 12lb.no i to za dużo na moje rybki.Chyba że 12lb.w niższym module.Rzeka 7-10m.szerokości.

PS76mlf czyli premier 2.30m 4-14 gr bedzie odpowiedni na takie warunki i przynęty.
  • Like 3

PS76mlf czyli premier 2.30m 4-14 gr bedzie odpowiedni na takie warunki i przynęty.

Łowiłem tym kijem i według mnie przy woblerach 7 cm i obrotówkach nr 3 będzie klękał. Pomiędzy PS76MF2 a PS76MLF2 jest duża różnica. PS76MF2 może zdecydowanie dużo więcej niż opis na kiju.

Mario ten PS76MLF2 jakie przynęty komfortowo ogarnia? Chodzi mi bardziej o minimalną wagę żeby było komfortowo...

Według mnie kij dobrze opisany. Od 5 gram powinno być już spoko. Max dla tego kija to 20 gram łącznej wagi przynęty. Kij nie jest typowym fastem. Do jigowania bym go nie używał, ale do woblerów i obrotówek owszem.

LWS70LXF czy LWS70MLF

Nie wiem który kij wybrać pod okonia. Okonie bede łowił na na gume 7, 8 cm główka 7 , 10 gr jakis kogut 12 gr drop shot z góry dziękuję za jakieś sugestie lub inne propozycje kijow w tym przedziele cenowym

Ja bym wziął MLF :)

Nie zostaje nic innego jak ppjechać i pomacać osobiście w sklepie

Jeżeli jest taka możliwość to bym w ogóle nie pytał tylko jechał i macał :) 

Różnie ludzie podchodzą do określeń akcji wędek, ich zastosowań i właściwości. Po co masz mieszać sobie w głowie, bierzesz do ręki i wiesz ;)

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Witajcie!

Planuje zakupić kija ze stajni St. Croix . Głównie główki i przynęty gumowe na odrze wiec do 20g. W roku lowie tyle samo czasu z Łodzi jak i z brzegu . (Może jakiś kompromis co do długości?).Chodzi mi o łowienie sandacza i szczupaka wiem ze do tych ryb powinny być nieco inne kije ale może uda się wybrac wędkę która będzie odpowiadała połowom tych 2 drapieżników. Mam możliwość kupić za 700zl Wild Rivera WRS90MHF2 którego sprzedawca oferuje jako kij na szczupaka, troc, bolenia i sandacza.... Zastanawiam się również nad kupnem Avida AVS90MHF2 do 28g chociaż Macałem w sklepie AVS90HF2 do 56 i prawie go kupiłem .

Lyha jak na Szczecin to kup sobie kija  do  28g .Ostatnio  woda u nas   praktycznie ledwo  co płynie łowi się głowkami  10/12g.

Jak chcesz  na łódkę i z  brzegu  to lepiej  kija 2,6m .Ja łowię z  brzegu   st.croix  86mf2 czyli jeszcze  lżej .