Gość MarcinW Opublikowano 27 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2018 (edytowane) Znam nawet więcej takich blanków , co więcej myślę , że nawet więcej niż 10 miałem lub nimi łowiłem , ale Ty wiesz lepiej Czyli nie dowiemy się czym taki Avid przewyższa pozostałe 10? Nie wiem jakie Ty łowisz ryby skoro nie czujesz ich na tym kiju .sardynki Jezeli dla Was spinning to problem "lecenia kija na pysk" to proponuje łowienie na żywca!!Ciężko o dobrze wyważonego kija w niskiej kwocie 1200zł. Nie wiem o co ta walka... Mój kolega w ubiegłym roku złapał mojego sp742mh z podpiętym tp 4000pg i mówi do mnie, łowiąc nim, w ten deseń: wiesz co... dupy nie urywa. A sam miał nanoflex od DAM i shimano exelera. I ja tą różnicę poglądów szanuję A że avid ma swoje wady... każdy jakieś ma Edit:Odnalazłem post, na który wcześniej się powoływałem... Problem w tym, że nie dotyczy on avidów tylko triumphów, także przepraszam. Edytowane 27 Grudnia 2018 przez MarcinW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler130 Opublikowano 1 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2019 Witam, koledzy powiedzcie mi, od ilu i do ilu ogarnia realnie Xtreme LXS70MLF? Szukam kijka pod ciezkie okonie i lekkie sandacze, chce łowić w zakresie 5-15g głowka plus guma 3 cale. Akcje to cudo ma fast, raczej celowałem w xfasta, ale myśle ze fast także podoła prawda? Szukam i szukam odpowiedniego kijka dla siebie, ale tyle tego jest ze już głowa boli . Pozdro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cabage Opublikowano 1 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2019 Witam, koledzy powiedzcie mi, od ilu i do ilu ogarnia realnie Xtreme LXS70MLF? Szukam kijka pod ciezkie okonie i lekkie sandacze, chce łowić w zakresie 5-15g głowka plus guma 3 cale. Akcje to cudo ma fast, raczej celowałem w xfasta, ale myśle ze fast także podoła prawda? Szukam i szukam odpowiedniego kijka dla siebie, ale tyle tego jest ze już głowa boli . Pozdro! Pomyśl nad LXS lub ES 610MLXF, pod sandacze lepsze od MLFa okonie też obleci - oczywiście jeśli mówimy o okoniach. Zarówno MLF jak i MLXF ogarną wspomniany przez Ciebie CW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 1 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2019 Czyli nie dowiemy się czym taki Avid przewyższa pozostałe 10? sardynki Ciężko o dobrze wyważonego kija w niskiej kwocie 1200zł. Nie wiem o co ta walka... Mój kolega w ubiegłym roku złapał mojego sp742mh z podpiętym tp 4000pg i mówi do mnie, łowiąc nim, w ten deseń: wiesz co... dupy nie urywa. A sam miał nanoflex od DAM i shimano exelera. I ja tą różnicę poglądów szanuję A że avid ma swoje wady... każdy jakieś ma Edit:Odnalazłem post, na który wcześniej się powoływałem... Problem w tym, że nie dotyczy on avidów tylko triumphów, także przepraszam.Shimano exeler nie istnieje, natomiast daiwa exceler już tak. Pzdr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MarcinW Opublikowano 1 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2019 Dzięki. Chodziło o exage 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slava Opublikowano 1 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2019 Cześć Koledzykrótkie pytanie w temacie poniższych blanków (po 2016):5S70LF-G5S70LF-B to te same blanki?gdzieś tam usłyszałem, że extremki "gną się głębiej", a Elitki z kolei są nieco szybsze - absurd czy prawda? Pozdrawiam,Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cabage Opublikowano 2 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2019 (edytowane) Ma ktoś może kijaszek ES70MHF lub ES71MHXF ? Ewentualnie ukręcone w pracowni. Interesuje mnie dolny i górny zakres rzutowy.PozdrawiamMarcin Edytowane 2 Stycznia 2019 przez cabage Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adriano Opublikowano 2 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2019 Miałem seryjną Xtremke 70MHF kawał kija.Z dołu 10g+ 4" góra 30g+4" bez zadyszki.Ogólnie mocny,pałowaty blank lepiej zrobić kija na 5C68MHF albo 5C70MHF pod cięższe łowienie.Znacznie przyjemniejsze mają ugięcie i szczyt lepiej pracuje niż w wersji spiningowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pingvinas Opublikowano 2 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2019 (edytowane) Mam na blanku 5C71MHXF jest opisany dobrze,powyżej już,traci czułość.Dla mnie na Wiśle traci komfort 22g +4 guma .Bardzo fajny kij,taki uniwersał.Ja nim łowie 14-22g +4 guma. Edytowane 2 Stycznia 2019 przez pingvinas 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elpojo Opublikowano 2 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2019 Witam, koledzy powiedzcie mi, od ilu i do ilu ogarnia realnie Xtreme LXS70MLF? Szukam kijka pod ciezkie okonie i lekkie sandacze, chce łowić w zakresie 5-15g głowka plus guma 3 cale. Akcje to cudo ma fast, raczej celowałem w xfasta, ale myśle ze fast także podoła prawda? Szukam i szukam odpowiedniego kijka dla siebie, ale tyle tego jest ze już głowa boli . Pozdro! Ja do takiego zakresu i ryb używam 5S70MLF-G, łowiłem też krótko w/w Extreme ale jeszcze w Recoilach i też dawała radę. Jeśli miałby to być kompromis okoniowo-sandaczowy zdecydowanie nie szedłbym w XFasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cabage Opublikowano 2 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2019 (edytowane) Ja do takiego zakresu i ryb używam 5S70MLF-G, łowiłem też krótko w/w Extreme ale jeszcze w Recoilach i też dawała radę. Jeśli miałby to być kompromis okoniowo-sandaczowy zdecydowanie nie szedłbym w XFasta.Osobiście do tego typu wędkowania używam TBS610MLXF, być może to wolniejszy blank od SCV, ale spadów czy źle wciętych ryb nie odnotowalem... Zarówno okoni jak i sandaczy. Edytowane 2 Stycznia 2019 przez cabage 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekCIN Opublikowano 2 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2019 Miałem seryjną LXS70MHF2, mam LXC70MHF2 i nie zgadzam się z tym, że LXS70MHF2 to kołek i pałka. Wersja spinningowa pięknie i głęboko pracuje. Wersja cast - jeszcze piękniej i jeszcze głębiej. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adriano Opublikowano 2 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2019 (edytowane) Wyraźnie napisałem o 1pc to całkiem inna bajka niż dwa kawałki. 5S70MHF-B to armata na duże ryby. Edytowane 2 Stycznia 2019 przez adriano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2019 Moze mi ktos odpowiedziec czy stc wild riwer 275cm 10,5-28g.Od ilu z dołu zaczyna naprawde rzucac.Chodzi mi od ilu gram woblerem łowiac zyłka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adriano Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2019 O krótkich blankach SCV 1pc wiem wszystko ale o dluższych 2pc praktycznie nic a poligon takiej wymaga. Środkowa Odra cel nocny sandacz,wobler 7-10cm,guma 4"-5-7g co bedzie lepsze? 5SC86MF25SC86MHF2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 7 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 Na sandaczowego woblera lepsza będzie 86MF2 a takie gumy obsłuży bardzo dobrze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekCIN Opublikowano 7 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 A ja myślę, że jednak wziąłbym MHF. Dołem to to samo co MF a w razie przyłowu z wąsami daje większe bezpieczeństwo. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adriano Opublikowano 7 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 (edytowane) Zastanawia mnie tylko czy w 86MF2 zostanie jeszcze troche mocy do zacięcia ryby w nurcie z wobkiem 10cm ? Edytowane 7 Stycznia 2019 przez adriano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekCIN Opublikowano 7 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 Wystarczy mocy. Ja AVS86MF2 łowiłem sandacze na woblery 7-13 cm bez problemu. Jednakże, MHF jest (moim zdaniem) odpowiedniejszy na nocne łowienie. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 7 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 ... przynęty o których piszesz powinna dać radę obsłużyć Mka , ale znając jej zachowanie braknie jej trochę mocy w czasie zacięcia i ewentualnego holu większej ryby w nurcie.By to pogodzić proponuję iść w stronę mocniejszej wędki , ale troszkę ją wydłużyć do 9" ( wędka mocniejsza , ale jej wydłużenie złagodzi trochę sztywność)Wtedy będzie wilk syty i ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 7 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 (edytowane) Dla mnie to po prostu kompromis . Też lubię mieć zapas mocy i posiadam 3SC86MHF2 , ale tak aby było komfortowo to na sandacza do wobków Elita 12 lb jest wg. mnie znakomita. No i to 12 lb to tak dla ''niepoznaki''- to jest mocna wędka.Mówię o boleniach , sandaczach ... na sumy oczywiście jest za słaba. Edytowane 7 Stycznia 2019 przez Szymon82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adriano Opublikowano 7 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 Max dlugość jaka wchodzi w gre to 8'6 i tak będzie mi ciężko na początku bo ja w życiu dłuższej wedki nie miałem niż 213cm przy niżówce z powodzeniem ogarniam nocne rybki króciakiem 213cm ale kto wie co nowy sezon przyniesie więc trzeba powoli myśleć nad czymś dłuższym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 7 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 Tak z ciekawości sprawdziłem wyważenie swojego morskiego Avida 96mhf2 (fabryczny) i z przerażeniem stwierdziłem że nie leci na pysk. A już myślałem po wypowiedziach fachowców od St.Croix że kupiłem lecący na pysk badziew To wg Ciebie jest dobre wyważenie kija? Postaw palec pod kijem na wysokości rantu szpuli i wtedy coś określaj Chyba, ze podczas łowienia trzymasz kij w miejscu na blanku, gdzie na zdjęciu trzymasz palec? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cabage Opublikowano 7 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 Wystarczy mocy. Ja AVS86MF2 łowiłem sandacze na woblery 7-13 cm bez problemu. Jednakże, MHF jest (moim zdaniem) odpowiedniejszy na nocne łowienie. Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkZgadzam się z kolegom w 100%, kupując dzisiaj kija - wybrałbym MHF. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DzikiBill Opublikowano 7 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 A co byście polecili na szczupaki , jezioro woda jakieś 3-4m głębokości ??lapanie z ręki z łódki przynęty głownie gumy około 25g w sumie i woblery 10-13 cm, może wahadlówki )))oczywiście nie za milion dolarów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi