Skocz do zawartości

Wędki St. Croix

Yunker

Rekomendowane odpowiedzi

Znam nawet więcej takich blanków , co więcej myślę , że nawet więcej niż 10 miałem lub nimi łowiłem , ale Ty wiesz lepiej ;)

Czyli nie dowiemy się czym taki Avid przewyższa pozostałe 10? :)

Nie wiem jakie Ty łowisz ryby skoro nie czujesz ich na tym kiju .

sardynki

Jezeli dla Was spinning to problem "lecenia kija na pysk" to proponuje łowienie na żywca!!

Ciężko o dobrze wyważonego kija w niskiej kwocie 1200zł.

Nie wiem o co ta walka... Mój kolega w ubiegłym roku złapał mojego sp742mh z podpiętym tp 4000pg i mówi do mnie, łowiąc nim, w ten deseń: wiesz co... dupy nie urywa. A sam miał nanoflex od DAM i shimano exelera. I ja tą różnicę poglądów szanuję :) A że avid ma swoje wady... każdy jakieś ma :D

Edit:

Odnalazłem post, na który wcześniej się powoływałem... Problem w tym, że nie dotyczy on avidów tylko triumphów, także przepraszam.

Edytowane przez MarcinW

Witam, koledzy powiedzcie mi, od ilu i do ilu ogarnia realnie Xtreme LXS70MLF? Szukam kijka pod ciezkie okonie i lekkie sandacze, chce łowić w zakresie 5-15g głowka plus guma 3 cale. Akcje to cudo ma fast, raczej celowałem w xfasta, ale myśle ze fast także podoła prawda? Szukam i szukam odpowiedniego kijka dla siebie, ale tyle tego jest ze już głowa boli  :lol: . Pozdro!

Witam, koledzy powiedzcie mi, od ilu i do ilu ogarnia realnie Xtreme LXS70MLF? Szukam kijka pod ciezkie okonie i lekkie sandacze, chce łowić w zakresie 5-15g głowka plus guma 3 cale. Akcje to cudo ma fast, raczej celowałem w xfasta, ale myśle ze fast także podoła prawda? Szukam i szukam odpowiedniego kijka dla siebie, ale tyle tego jest ze już głowa boli  :lol: . Pozdro!

Pomyśl nad LXS lub ES 610MLXF, pod sandacze lepsze od MLFa okonie też obleci - oczywiście jeśli mówimy o okoniach. Zarówno MLF jak i MLXF ogarną wspomniany przez Ciebie CW.

Czyli nie dowiemy się czym taki Avid przewyższa pozostałe 10? :)

sardynki

Ciężko o dobrze wyważonego kija w niskiej kwocie 1200zł.

Nie wiem o co ta walka... Mój kolega w ubiegłym roku złapał mojego sp742mh z podpiętym tp 4000pg i mówi do mnie, łowiąc nim, w ten deseń: wiesz co... dupy nie urywa. A sam miał nanoflex od DAM i shimano exelera. I ja tą różnicę poglądów szanuję :) A że avid ma swoje wady... każdy jakieś ma :D

Edit:

Odnalazłem post, na który wcześniej się powoływałem... Problem w tym, że nie dotyczy on avidów tylko triumphów, także przepraszam.

Shimano exeler nie istnieje, natomiast daiwa exceler już tak.

Pzdr

• Like 1

Miałem seryjną Xtremke 70MHF kawał kija.

Z dołu 10g+ 4" góra 30g+4" bez zadyszki.

Ogólnie mocny,pałowaty blank lepiej zrobić kija na 5C68MHF albo 5C70MHF pod cięższe łowienie.

Znacznie przyjemniejsze mają ugięcie i szczyt lepiej pracuje niż w wersji spiningowej.

Ja do takiego zakresu i ryb używam 5S70MLF-G, łowiłem też krótko w/w Extreme ale jeszcze w Recoilach i też dawała radę. Jeśli miałby to być kompromis okoniowo-sandaczowy zdecydowanie nie szedłbym w XFasta.

Ja do takiego zakresu i ryb używam 5S70MLF-G, łowiłem też krótko w/w Extreme ale jeszcze w Recoilach i też dawała radę. Jeśli miałby to być kompromis okoniowo-sandaczowy zdecydowanie nie szedłbym w XFasta.

Osobiście do tego typu wędkowania używam TBS610MLXF, być może to wolniejszy blank od SCV, ale spadów czy źle wciętych ryb nie odnotowalem... Zarówno okoni jak i sandaczy.

Edytowane przez cabage
  • Like 1

... przynęty o których piszesz powinna dać radę obsłużyć Mka , ale znając jej zachowanie braknie jej trochę mocy w czasie zacięcia i ewentualnego holu większej ryby w nurcie.

By to pogodzić proponuję iść w stronę mocniejszej wędki , ale troszkę ją wydłużyć do 9" ( wędka mocniejsza , ale jej wydłużenie złagodzi trochę sztywność)

Wtedy będzie wilk syty i ......  ;)

Dla mnie to po prostu kompromis . Też lubię mieć zapas mocy i posiadam 3SC86MHF2 , ale tak aby było komfortowo to na sandacza do wobków Elita 12 lb jest wg. mnie znakomita. No i to 12 lb to tak dla ''niepoznaki''- to jest mocna wędka.Mówię o boleniach , sandaczach ... na sumy oczywiście jest za słaba.

Edytowane przez Szymon82

Max dlugość jaka wchodzi w gre to 8'6 i tak będzie mi ciężko na początku bo ja w życiu dłuższej wedki nie miałem niż 213cm :) przy niżówce z powodzeniem ogarniam nocne rybki króciakiem 213cm ale kto wie co nowy sezon przyniesie więc trzeba powoli myśleć nad czymś dłuższym.

Tak z ciekawości sprawdziłem wyważenie swojego morskiego Avida 96mhf2 (fabryczny) i z przerażeniem stwierdziłem że nie leci na pysk. A już myślałem po wypowiedziach fachowców od St.Croix  że kupiłem lecący na pysk badziew ;)

To wg Ciebie jest dobre wyważenie kija? Postaw palec pod kijem na wysokości rantu szpuli i wtedy coś określaj ;) Chyba, ze podczas łowienia trzymasz kij w miejscu na blanku, gdzie na zdjęciu trzymasz palec? ;)

• Like 1

Wystarczy mocy. Ja AVS86MF2 łowiłem sandacze na woblery 7-13 cm bez problemu. Jednakże, MHF jest (moim zdaniem) odpowiedniejszy na nocne łowienie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Zgadzam się z kolegom w 100%, kupując dzisiaj kija - wybrałbym MHF.