Skocz do zawartości

Wędki St. Croix

Yunker

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich, mam pytanie czy avid 6'9 mlxf nada sie na sandacza na lekko? Będę lowil w jeziorze do 8m głębokości z lodki. Przynety jakie będę stosowal to przeważnie 10g główka + gumki, mandule, koguty do 15g. Dzięki i pozdrawiam

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Mam Avida 70MLF w 2 kawałkach.

Potrzebuje czegoś w MLFie z mocniejszym dolnikiem. W avidzie czasami mam problem z wcinaniem sandaczy. Wędki używam do okoni a często siadaja mi sandacze.

Mówię o celowym łowieniu, nie o przypadkach,ten avid to patyczek na garbusy

no pod garbusy ale takie większe jak juz :D tak jak koledzy piszą z nowych kijków w klasie mlf pod sandacza to od tournamenta w górę a najlepiej poszukaj używki Xtreme MLF, kupisz spokojnie w cenie nowego tournamenta i będziesz wcinał sandacze a i okonie spokojnie będzie holować bez spadów

• Like 3

Witam!

Rozglądam się za wędka na sandacze na lekko . Aktualnie lowie microflexem 2-10g i 7g+ 3” kajtek to max uważam . A chciałbym polowic w nurcie na głębszej wodzie tak max 12g . Jakie wędzisko polecicie ? Myślałem o triumphie albo premierze 2.13 długość będzie ok. MLF?

Witam!

Rozglądam się za wędka na sandacze na lekko . Aktualnie lowie microflexem 2-10g i 7g+ 3” kajtek to max uważam . A chciałbym polowic w nurcie na głębszej wodzie tak max 12g . Jakie wędzisko polecicie ? Myślałem o triumphie albo premierze 2.13 długość będzie ok. MLF?

Weź kolego do ręki i pomachaj MJS610MLXF - może nie idealny w nurt ale do sandacza na "lekko" się nada w 100%. Ewentualnie MJS71MF lub MJS68MXF.  Ostatnie dwa będą mocniejsze od 7-20g.

Nie napisałeś co rozumiesz przez głębszą wodę, bo jeśli 4m i głębiej zdecydowanie brałbym któregoś z mocniejszych .

Edytowane przez cabage
  • Like 2

Posiadam mojo 71 MF.

Jak dla mnie za sztywny kij na moje delikatne łowienie. Na kanale mam 1,5m- do 4,5 w nurcie. Łowię główkami 3-5g a w nurcie 7g. Chciał bym pomachać w uciągu troszkę ciężej(10g-sporadycznie 12) jednak nie za cenę przesztywnienia kija. Na microflexie trochę wymiarów zaliczyłem 50-taki głównie (mam go 2 tygodnie) i żadnego spadu więc nie uważam aby był zły na zanderki. Co polecicie na tak lekki opad?

Dzisiaj macalem 3 wędki Avida i przypasował mi model AVS76MLXF2 . Podpiąłem kołowrotek z linka i ciężarek 14 g dawał radę jednak szczytówka troszkę się lala . Natomiast 10g bez problemu , chyba go wezmę co myślicie o tym kiju.

Musisz wziąć pod uwagę przewidywaną głębokość/nurt łowiska, bo to zmienia opór, jaki stawia przynęta w wodzie.

Edytowane przez popper

Dzisiaj macalem 3 wędki Avida i przypasował mi model AVS76MLXF2 . Podpiąłem kołowrotek z linka i ciężarek 14 g dawał radę jednak szczytówka troszkę się lala . Natomiast 10g bez problemu , chyba go wezmę co myślicie o tym kiju.

Ja bym brał tego kija, ale z serii Mojo MJS76mlxf lub 610mlxf ( ta 610 mlxf lepsza będzie pod sandacza). Ta sama klasa węgla a zaoszczędzone kilka stówek. Nie wiem czasem czy nie będę różnić się jedynie zbrojeniem a blanki będą miały te same. Ale to takie moje przypuszczenia...

Co do pancerności nie zgodzę się.......

A można się dowiedzieć czegoś więcej ?

Nie to , że jestem Avidami zaślepiony bo nie samym St.Croix żyję i dwa moje ostatnie kije to zupełnie inne marki , ale Avid jako sam blank jest wyżej od Mojo . Cena nie bierze się z kapelusza .

jak Avid o tej samej gramaturze  podniesie 5 kg z ziemi tak jak facet  to zademonstrował na filmiku  z  mojo, to wtedy się zgodzę...a cena  bierze się z z tego że mojo jest zrobiony w fabryce ST Kroix Meksyku  i nie ma mgicznych liter na blanku made in USA oraz ma niższej klasy przelotki......wszycho w temacie........

• Like 1

a cena  bierze się z z tego że mojo jest zrobiony w fabryce ST Kroix Meksyku  i nie ma mgicznych liter na blanku made in USA oraz ma niższej klasy przelotki......wszycho w temacie........

No i pal licho odmienne konstrukcje , mniej lub więcej maty grafitowej - liczy się SC III na blanku i filmik z YT  :) Ehh , nie psujcie sobie zabawy :)

Edytowane przez Szymon82
  • Like 2

• 2 tygodnie później...

Co polecacie z St. Croix na dorsza? W lato łowię płytko do 30m . Będę latał za śledziem i dorszem wszystko z małej łódki. Lecz parę razy w roku planuję wybrać się na dorsze na kuter.Da radę obskoczyć to 1 kijem? Macałem dzisiaj Mojo Jig 100-225g(odpada, to sztywna pała )model MJJC66MHMF.

Spodobał mi się Mojo Inshore (MIS70HF )  i pilker 120g nie robi na nim wrażenia.