Skocz do zawartości

Wędki St. Croix

Yunker

Rekomendowane odpowiedzi

Wcale nie rzucam takim zagadkami :)

Nie wiem o ci chodzi o jakie firmy ...

Ale jak coś wiesz to opowiedz .

Co do firmy St Croix jak każdy wie firma zajmuje się produkcją blanków i kijów w swoim rodzinnym kraju .. oczywiście firma ma jeszcze taśmę produkcyjną w meksyku ale tam powstają tańsze modele kijów takie jak premier,  triumphy .

Co do produkcji kiedy karzesz pracownikowi robić kije nie mówisz mu gdzie te kije będą wysyłane pracownik ma swoje limity i ma je wykonać , ilość etapów za nim kij jest kompletny jest wiele  od formowanie włókna w blank  po testowanie kija .. na każdym etapie jest inny pracownik ... Żaden nie wie gdzie ten kij będzie wysłany.. Kierownik  nie lata za każdym kijem na każdym etapie i mówi  do pracownika "możesz wyluzować ten kij i tak idzie na eksport!!" .

Pracownik ma być wydajny na tym zależy szefom , oczywiście jakość też musi być zachowana  przy pewnych ich standardach które oni mają z góry ustalone .

Edytowane przez Derrek

Premier jest made USA, Panfish, Mojo, Triumph, Bass X, Eyecon są z Meksyku.

Nieważne 

Chce zwrócić uwagę że jest tyle etapów w produkcji jednego kija że producent nie jest wstanie produkować gorszych i lepszych kijów specjalnie na dany rynek   i tak ich sortować żeby wysłać  gorsze za ocean a te lepsze zostawić dla siebie  ...

Edytowane przez Derrek

Nieważne

Chce zwrócić uwagę że jest tyle etapów w produkcji jednego kija że producent nie jest wstanie produkować gorszych i lepszych kijów specjalnie na dany rynek i tak ich sortować żeby wysłać gorsze za ocean a te lepsze zostawić dla siebie ...

To akurat bylby w stanie robic natomiast nie uwierze, ze tak robi

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Moglby sortowac i wysylac na mniej istotne rynki wedki gorzej uzbrojone.

Ale nie wierze, ze to robi

Jak myślisz ile dziennie wędek musi wykonać fabryka St croix żeby sprostać zapotrzebowanie na swoim rynku i w nnych krajach ??

Myślę że tak dużo  że oni na 100% nie są wstanie  sprawdzić każdej wykonanej wędki przez pracowników , wędki są sprawdzane co 100 lub kilkaset  w danej partii .

• Like 1

Jak myślisz ile dziennie wędek musi wykonać fabryka St croix żeby sprostać zapotrzebowanie na swoim rynku i w nnych krajach ??

Myślę że tak dużo że oni na 100% nie są wstanie sprawdzić każdej wykonanej wędki przez pracowników , wędki są sprawdzane co 100 lub kilkaset w danej partii .

To kompletnie nie ma zadnego znaczenia ile wedek produkują dziennie. W przypadku takiej produkcji dzial jakosci kontoluje kazdy produkt finalny - a przynajmniej pownien i wierze, ze tak jest.

W 2017 roku mieli 56 mln $ sprzedazy. Zakladajac, ze wedka kosztuje 150 $ to jest kolo 1000 wedek dziennie we wszystkich fabrykach lacznie. Uwazasz, ze to jest ilosc nie do skontrolowania ??

A myslisz, ze wedki do pokrowcow to pakuje jakis bezduszny robot, ktory nie sprawdza co pakuje i jak pakuje ?

Nie ma co piac z zachwytu.Lubie St.Croix,szczegolnie te zbrojone na zamowienie.Fabryczne nie sa dla mnie warte tych pieniedzy.Np.Avid,prostacko uzbrojony,pekajacy lakier na przelotkach,nie tylko w tym modelu.Najwyzsze modele tez nie urywaja dupy w kwesti aranzacji rekojesci-zwykla prostota,nuda.

• Like 1

Nie ma co piac z zachwytu.Lubie St.Croix,szczegolnie te zbrojone na zamowienie.Fabryczne nie sa dla mnie warte tych pieniedzy.Np.Avid,prostacko uzbrojony,pekajacy lakier na przelotkach,nie tylko w tym modelu.Najwyzsze modele tez nie urywaja dupy w kwesti aranzacji rekojesci-zwykla prostota,nuda.

Na szczescie Twoje i St Croix, zyjesz w wolnym kraju i nikt Cie nie zmusza do kupowania ich wedek.

Ty bez nich przezyjesz oni bez Ciebie rownież.

• Like 3

To kompletnie nie ma zadnego znaczenia ile wedek produkują dziennie. W przypadku takiej produkcji dzial jakosci kontoluje kazdy produkt finalny - a przynajmniej pownien i wierze, ze tak jest.

W 2017 roku mieli 56 mln $ sprzedazy. Zakladajac, ze wedka kosztuje 150 $ to jest kolo 1000 wedek dziennie we wszystkich fabrykach lacznie. Uwazasz, ze to jest ilosc nie do skontrolowania ??

A myslisz, ze wedki do pokrowcow to pakuje jakis bezduszny robot, ktory nie sprawdza co pakuje i jak pakuje ?

Jakie pokrowce ??

Te wędki nie są pakowane w pokrowce tylko foliowane ... a nawet przy foliowaniu nikt nie będzie przez co najmniej 15 minut patrzył na wędkę  tylko wsadź w folie i do zgrzewarki .

Tylko jakaś jedna seria miała  dodany pokrowiec jako akcesorium z Kevlaru . .

Edytowane przez Derrek

Jakie pokrowce ??

Te wędki nie są pakowane w pokrowce tylko foliowane ... a nawet przy foliowaniu nikt nie będzie przez co najmniej 15 minut patrzył na wędkę  tylko wsadź w folie i do zgrzewarki .

Tylko jakaś jedna seria miała  dodany pokrowiec jako akcesorium z Kevlaru . .

Pokrowce są a przynajmniej były dodawane do Elitek. Z tego co zaobserwowałem i słyszałem łatwiej o złamanie wędki przy jego używaniu.

Jako, że o gustach i guscikach się NIE DYSKUTUJE, to się wypowiem :) w ST lubię właśnie za to "nie ukrywaniu dupy i prostotę" po co komplikować jak coś jest dobre i proste. Jak patrzę na niektóre wędki znajomych spotkanych nad wodą lub na targach oraz obserwując trendy że ma być lekko i "ładnie" to się zastanawiam dla kogo są te wędki? Lifestyle only? Co do tego czy są warte tych pieniędzy to tu się nie wypowiadam bo o pieniądzach się nie dyskutuje.

Mam WRS86MF2 a za tydzień odbieram AVS80MLM2 :) i na tym chyba nie będzie koniec.

Jakie pokrowce ??

Te wędki nie są pakowane w pokrowce tylko foliowane ... a nawet przy foliowaniu nikt nie będzie przez co najmniej 15 minut patrzył na wędkę tylko wsadź w folie i do zgrzewarki .

Tylko jakaś jedna seria miała dodany pokrowiec jako akcesorium z Kevlaru . .

A Ty uwazasz, ze wedke trzeba przez 15 minut ogladac zeby zobaczyc czy jest prosta i czy zgodnie z dopuszczalnymi przez producenta normami ma wklejone przelotki ????

15 minut na jedną wedke ? Co to jest kur... Rolex czy Omega ?

Jakbys u mnie w firmie byl takim kontrolerem jakosci to po trzech skontrolowanych wedkach szukalbys nowej pracy

Bez odbioru. Nie chce mi sie jałowych dyskusji prowadzic

A tak jeszcze zapytam te wedki to mają sluzyc do łapania ryb czy do samogwałtu ?

Nasz rodbuilder jeden z drugim, z calym dla nich szacunkiem, robi jedną wedke przez tydzien - St Croix czy Loomis robią tysiace dziennie. Widzisz roznice ? Jakby sie mieli spuszczac nad kazdą jedną wedką to tych firm jiz dawno by nie bylo.

A tak jeszcze zapytam te wedki to mają sluzyc do łapania ryb czy do samogwałtu ?

Nasz rodbuilder jeden z drugim, z calym dla nich szacunkiem, robi jedną wedke przez tydzien - St Croix czy Loomis robią tysiace dziennie. Widzisz roznice ? Jakby sie mieli spuszczac nad kazdą jedną wedką to tych firm jiz dawno by nie bylo.

Myślę, że dla Ciebie już wystarczy.

Może teraz dla odmiany zgodnie z tematem wątku porozmawiamy o wędkach?

Noooo... Za tą kasę czyli coś koło 1400 za avida to powinni się bardziej jak to kolega określił spuszczac

Przerobiłem w swoim życiu kilkanaście st. croix od premiera po es... Jedna odesłałem do Łodzi bo miała właśnie jedna przelotke krzywo wklejona... po kolejny kij pojechałem osobiście z Warszawy daleko nie jest... Wybrałem najlepszy z tych który był dostepny... Ostatnio osobiscie kupowałem w CF WRS jak się okazało w domu delikatnie krzywa szczytowka... No cóż... Życie.. Na miejscu w sklepie ja zarejestrowałem... Dzwoniłem następnego dnia i o zwrocie nie było mowy..Bo już gwarancja była na mnie...napisze tak... Wędki st. Croix w Stanach nie są generalnie uważane za wysoka półkę mam tu na myśli avida... Tam te kije lowia po prostu ryby... Jak się złamie to idzie oddaje do sklepu i dostaje nowy... Ale i cena za kij w stosunku do zarobków w Stanach wypada zdecydowanie inaczej niż w Polsce...

• Like 1

Noooo... Za tą kasę czyli coś koło 1400 za avida to powinni się bardziej jak to kolega określił spuszczac

Przerobiłem w swoim życiu kilkanaście st. croix od premiera po es... Jedna odesłałem do Łodzi bo miała właśnie jedna przelotke krzywo wklejona... po kolejny kij pojechałem osobiście z Warszawy daleko nie jest... Wybrałem najlepszy z tych który był dostepny... Ostatnio osobiscie kupowałem w CF WRS jak się okazało w domu delikatnie krzywa szczytowka... No cóż... Życie.. Na miejscu w sklepie ja zarejestrowałem... Dzwoniłem następnego dnia i o zwrocie nie było mowy..Bo już gwarancja była na mnie...napisze tak... Wędki st. Croix w Stanach nie są generalnie uważane za wysoka półkę mam tu na myśli avida... Tam te kije lowia po prostu ryby... Jak się złamie to idzie oddaje do sklepu i dostaje nowy... Ale i cena za kij w stosunku do zarobków w Stanach wypada zdecydowanie inaczej niż w Polsce...

No wlasnie bo u nas traktuje sie je jako towar luksusowy, ktorym te wędki po prostu nie są.

One slużą jako narzedzie do lapania ryb, zbudowane z dobrego blanku i „takiego se” wykończenia. Amerykanin wydaje na to 1/20 swojej pensji a u nas co niektorzy zbierają na to miesiącami po stówce miesiecznie.

Ja nie bronie St. Croixa chociaz bardzo go lubie. Tez uwazam, ze wedki są gorzej wykonane, jesli chodzi o detale, niz na przyklad wedki japonskie ale nie popadajmy w paramoje - to są tak na prawde budżetowe patyki do polowu ryb a nie dziela sztuki do wstawienia w gablote.

No wlasnie bo u nas traktuje sie je jako towar luksusowy, ktorym te wędki po prostu nie są.

One slużą jako narzedzie do lapania ryb, zbudowane z dobrego blanku i „takiego se” wykończenia. Amerykanin wydaje na to 1/20 swojej pensji a u nas co niektorzy zbierają na to miesiącami po stówce miesiecznie.

Ja nie bronie St. Croixa chociaz bardzo go lubie. Tez uwazam, ze wedki są gorzej wykonane, jesli chodzi o detale, niz na przyklad wedki japonskie ale nie popadajmy w paramoje - to są tak na prawde budżetowe patyki do polowu ryb a nie dziela sztuki do wstawienia w gablote.

Napisze może inaczej... Dystrybutor-sprzedawca w Polsce znając nasz rynek i podejście potencjalnych wędkarzy kupujacych te wędki powinni bardziej przyglądać się temu co sprzedają,polski rynek jest wymagający, jeśli chodzi o jakość wykonania a to że względu na ceny które są dosyć wysokie elitka powyżej 2 tys... Dla niektórych to prawie 3/4 pensji... Ja osobiście wcale się nie dziwię że ludzie za takie pieniądze oczekują perfekcyjnie wykonanej wędki... Znam takich co zbierają pół roku żeby kupić wymarzony kij.. A potem przychodzi rozczarowanie.... A propo WRS-którego kupiłem z delikatnie krzywa szczytowka....dostalem telefoniczne zapewnienie że ten kij jest według nich pełnowartościowy i nie powinno się nic złego z nim dziać... Zresztą jest gwarancja na niego 5 letnia... Hmmm... No w sumie tak ale... Jeśli strzeli szczytowka to i tak pewnie nie uznają gwarancji i będę musiał płacić z własnej kieszeni za cześć szczytowa... A to już nie jest w porządku w stosunku do nabywcy.... W Stanach sprawy gwarancji wyglądają zupełnie inaczej niż w Polsce... Tam wymieniają od ręki, a u nas trzeba się sporo napocic i czekać kilka tygodni jak nie miesięcy, a i jeszcze za to zapłacić...

A Ty uwazasz, ze wedke trzeba przez 15 minut ogladac zeby zobaczyc czy jest prosta i czy zgodnie z dopuszczalnymi przez producenta normami ma wklejone przelotki ????

15 minut na jedną wedke ? Co to jest kur... Rolex czy Omega ?

Jakbys u mnie w firmie byl takim kontrolerem jakosci to po trzech skontrolowanych wedkach szukalbys nowej pracy

Bez odbioru. Nie chce mi sie jałowych dyskusji prowadzic

Tak jak tutaj kolega co kupił kij z krzywą przelotką  pojechał zobaczyć za nim kupi.

I co zobaczył że dla niego na pierwszy rzut oka wszystko było ok ... dopiero w domu jak cała ekscytacja opadła  i po przestudiowaniu wędki od góry do dołu dostrzegły że z jedną przelotką jest coś nie tak .

Tak samo pracownik co pakuje w folie rzuci okiem na 5 sec zapakuje i zgrzeje ...

Edytowane przez Derrek

Jak coś ma wadę  fabryczną  to znaczy  że kontrola jakości  leży .Taki produkt to  bubel .

Nasi  sprzedawcy tez są  ślepi i nie widzą ,że maja wędki  zle poskładane?Powinni to odsyłać a nie wciskać ludziom .

Za  taką  kasę kolega  powinien kupić w ciemno  kija  i ten kij  powinien  być  wolny od  wad  fabrycznych .

• Like 3