Skocz do zawartości

Wędki St. Croix

Yunker

Rekomendowane odpowiedzi

Legend tournament 76mlxf2 ktoś posiada ,jakieś oponie ?

Miałem, używałem, byłem zadowolony ale ... zmieniłem na Elitkę. Używałem starszej wersji LTWS a nie LWS ale chyba nic się zmieniło oprócz rękojeści.

Ciężko ją wyważyć bo dość mocno leci na pysk ale mi to osobiście nie przeszkadzało. Łapałem głównie na gumy i małe woblerki (tak do 5- cm) . Jeśli chodzi o gumy to nie rzucałem ciężej niż 12 gram + 4 cale ale myślę, że przy 15 będzie dalej się dobrze zachowywać. 

Legend tournament 76mlxf2 ktoś posiada ,jakieś oponie ?

Miałem przez chwile, kompletnie nie moja bajka.  Kij o akcji typu wklejka.  I tak nawiązując do wcześniejszej dyskusji.  Przekonałem się o tym dopiero nad woda bo w sklepie machając na sucho kij wydawał się zupełnie inny.

• Like 2

Czy ktoś ma lub miał WRC90XHM2?

Interesuje mnie realny-komfortowy  CW

Posiadam WRC90HM2 1-6 oz, moim  zdaniem CW jest od ok 20 g (przy lotnych przynętach) do 100 g komfort, przy łagodnych ostrożnych rzutach do 130 - 140 g.

Edytowane przez Janusz1966

... jeżeli tuba , to tylko PCV i nie na wymiar średnicy (na styk) , tylko grubsza... by była sztywniejsza  ;)

... ale teraz to już po "śliwkach"  :( i żadna tuba nie przywróci wędki do "żywych"  :unsure:

Mariusz, niech to będzie i karton, ale na Boga porządny, gruby i nie łączony w połowie taśmą pakową :(

• Like 1

U mnie załatwili rurę PCV 110mm a w środku złamany w pół w dolniku kij o mocy 25 LB . Da się ? Jak widać da.... Po 3 miesiącach wysyłania pism do DPD - oddali kasę...

Edytowane przez cabage
  • Like 1

Wszystko zależy raczej od potrzeby stosowania przynęt w górnym zakresie w tych obu skrajnych przypadkach , a nie dolnym  ;) ... 

... na trociach bardziej jest przydatna moc kija i akcja ( moc by zatrzymać rybkę / akcja by zamortyzować ataki ), a na sandaczach jego ciężar rzutowy w górnym CW i szybkość ( górny CW by kij nie klękał podczas podbicia / szybkość by zaciąć )  :) ...

żeby za bardzo nie przesadzić  :rolleyes:

Edytowane przez miramar69

Czy ktoś, kto dobrze przetestował LES86HF2 może napisać od ilu zaczyna się tam komfort łowienia i czucie przynęty? Czy 10g główka + 4” guma (łącznie pewnie z 15-17g) będzie już odczuwalne i da się komfortowo łowić od takich gramatur?

Na tym kiju to myślę że 15g+ 4" guma zaczyna gadać, to jak koledzy poprzedzający stwierdzili jest armata. Jeśli kij ma być na sandacza i na troć to musi być to suma kompromisów. Zastanów się nad MHF.

Les86mhf2 dla mnie optymalnie zaczyna się od 10g plus smukła gumka, niżej już nie czuje komfortu. Dochodzą do tego częściej spadające ryby, co bardzo drażni. Elitki hf nie miałem a mam avida 86hf2 i jego przeznaczenie u mnie to większe szczupaki na duże gumy i jerki. Pod sandacza na Wisłę byłbym mhf. Dodam że są różne szkoły łowienia sandaczy, tam gdzie z kolega miramar zakładamy główki 7g inni zakładają 30g. Wszystko zależne od pory roku itp.

Edytowane przez Wedkarz 1987
  • Like 1

Witam, interesuje mnie ten kij ze stajni St. Croix PC70HF2, poczytałem o nim na forum ale za dużo nie ma (pojedyncze opinie). Jedni piszą, że to pała a blank gruby jak armata inni, że extra kij dla jerków do 100 gr. Ja bym chciał go kupić pod jerki 35-100 gr i zastanawiam się, czy będzie komfort łowienia tymi 35 gr a zarazem czy ogarnie te 70-95 gr? Łowię zwykle takie 50+ do 70cm szczupaki i też się zastanawiam czy będzie pracował ten kij pod tak małymi rybami. Poproszę o opinię. Kolega Jano chyba pisał z kolei, że max dla tego kija to 80 gr hmmmmmmmmmm mam mętlik. Czym więcej opinii tym lepiej. Dzięki i pozdrawiam!