Skocz do zawartości

Wędki St. Croix

Yunker

Rekomendowane odpowiedzi

Mam już w swojej kolekcji kilka kijaszków spod znaku StCroix (głownie Avidy), jednak ostatnio mając możliwość kilkugodzinnego łowienia mocno wpadł mi w oko klasyk ES86MF2.

Nie orientujecie się Panowie gdzie w dobrych ;) pieniądzach można nabyć owa elitkę ?

• Like 1

Wszystko zależy raczej od potrzeby stosowania przynęt w górnym zakresie w tych obu skrajnych przypadkach , a nie dolnym  ;) ... 

... na trociach bardziej jest przydatna moc kija i akcja ( moc by zatrzymać rybkę / akcja by zamortyzować ataki ), a na sandaczach jego ciężar rzutowy w górnym CW i szybkość ( górny CW by kij nie klękał podczas podbicia / szybkość by zaciąć )  :) ...

żeby za bardzo nie przesadzić  :rolleyes:

Ten kij to armata ... duże szczupaki , sandacze 80 + , sumy w rozmiarach uzależnionych od linki i kołowrotka . To tak w mojej opinii ;)

Na tym kiju to myślę że 15g+ 4" guma zaczyna gadać, to jak koledzy poprzedzający stwierdzili jest armata. Jeśli kij ma być na sandacza i na troć to musi być to suma kompromisów. Zastanów się nad MHF.

Przyznam, ze ten LES86HF2... stoi w tubie u mnie w piwnicy już chyba ze 2 lata bez debiutu... Kupiłem go z myślą o trociach rzecznych ale wydał mi się na tyle odpowiedni, ze ogarnąłby tez i sandacze na Wisle. Stad moje pytanie do osób, które go dobrze oblowily czy jest sens go trzymać, czy lepiej wystawić na gielde. Mocna armata jest, to fakt. Te 15g + guma to już zakres, którym u nas spokojnie się łowi, myśle, ze tak od 10-12g + guma (sporadycznie lowie sandacze).

Chyba jednak wyląduje na giełdzie, bo szkoda go trzymać.

Napisz maila bezpośrednio do St.coix. Opisz dokładnie sytuację, może cyknij jakąś fotkę połamańca.

Na pewno pomogą, ja na szczytówkę do elitki czekałem 9-10 dni(nie pamiętam dokładnie)

Licz się tylko z opłatą serwisową, myślę ze około 300zł? 

• Like 1

Potrzebuję kijka pod cięższe okonie. Głównie będę używać główek 5-15g i kaitechy 3-3,5" czasami 4" takie łowienie może ogarnął by mój LXS70MF, ale jednak pod oksy wolę coś nieco delikatniejszy kijek. Zastanawiam się nad AVS69MLXF, czy ten model byłby odpowiedni? A może coś z Tournament Bass?

Potrzebuję kijka pod cięższe okonie. Głównie będę używać główek 5-15g i kaitechy 3-3,5" czasami 4" takie łowienie może ogarnął by mój LXS70MF, ale jednak pod oksy wolę coś nieco delikatniejszy kijek. Zastanawiam się nad AVS69MLXF, czy ten model byłby odpowiedni? A może coś z Tournament Bass?

AVS76MLXF2?

• Like 1

Kumpel ma ten kijek i miałem okazję nim łowić . Do tych przynęt co opisałeś nadaje się idealnie , kumpel łowi nim sandacze na lekko i super się sprawdza . Okonie to tak 30cm+.

• Like 1

Panowie, jest sprawa:

- uciekam z krainy xfast

-łowię w jeziorach

- przynęta to głównie woby 7 i 9 cm, pływające/suspending, wąskie- cel nocny sandacz

Kombinuję ze spinningiem premier/triumph 76 i teraz pytanie- jeżeli wobki mają wagę 7-12g, to brać MLF 3-14, czy MF 7-17.

Panowie, jest sprawa:

- uciekam z krainy xfast

-łowię w jeziorach

- przynęta to głównie woby 7 i 9 cm, pływające/suspending, wąskie- cel nocny sandacz

Kombinuję ze spinningiem premier/triumph 76 i teraz pytanie- jeżeli wobki mają wagę 7-12g, to brać MLF 3-14, czy MF 7-17.

Ja bym wybrał kij o mocy ML.