lyha Opublikowano 2 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2019 MF zdecydowanie za mocny, to typowa sandaczówka . Nadaje się do opadu , ciągnie po 20g+ guma 4'Łowieniem kleni i pstrągów nigdy się nie zajmowałem ale z tego co wiem to kije wolniejsze, o pełnym ugięciu. Elitki są na najwyższym blanku i cechuje je ciętość i szybkość . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 2 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2019 Jeżeli szukasz kija do połowu ryb które wymieniłeś , a w szczególności pstrąga , to omijaj elitkę . Szukaj z wolniejszych serii wild river , premier , avid ( nie xf) . Niewielki wybór modeli ale można coś tam znaleźć z małym kompromisem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koyot Opublikowano 2 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2019 Cześć ,Mam pytanie odnośnie St.Croix Legend Elite .Szukam wędki na większe klenie i pstrągi na średniej wielkości rzekę . Używam woblerow 5-9cm blach 3 , wahadłowek do około 10/12g.Znalazłem modele ES76MLXF i ES76MF , ale nie mam kompletnie pojęcia czy nadadzą się pod takie łapanie.Z seria elite miałem styczność tylko w castingowym ec68mxf i był to szybki kij na sandacze.Ewentualnie może macie jakieś propozycje ?? LTWS80MLF2 cyt. LTWS80MLF2. Kij zupełnie inny niż pozostałe w grupie Walleye. WPolsce zaadoptowany do łowienia kleni, jazi, boleni, pstrągów za pomocą woblerów, obrotówek i jigów. Charakteryzuje się stosunkowo dużą szybkością, przy jednoczesnej pół-parabolicznej akcji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario6565 Opublikowano 2 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2019 @koyot jeżeli chodzi o LTWS80MLF2 to szukam i nie widzę go w ofercie.Jeżeli chodzi o legend elite salmon & stelhead tez powinienem sobie odpuścić ? Mam na myślom model es86mf2 ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 2 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2019 @koyot jeżeli chodzi o LTWS80MLF2 to szukam i nie widzę go w ofercie.Jeżeli chodzi o legend elite salmon & stelhead tez powinienem sobie odpuścić ? Mam na myślom model es86mf2 ??A szukasz wyłącznie kija czy blankiem też byłbyś zainteresowany ? Szczerze odpuść sobie z elitkami na te ryby . Szkoda Twojego czasu i pieniędzy . Łowiłem elitkami różnymi , pstrągi i klenie . Zdecydowanie są lepsze , tańsze wędki w ofercie StC 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario6565 Opublikowano 2 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2019 Dzięki wielkie @’Mat , po cichu się z tym liczyłem . szukam gotowego kija .Oglądam właśnie filmy CF na yt . Zostaje mi LTIS76MLF , ewentualnie jakiś avid . Nie chciałbym wędki dłuższej niż 2,40m . Avid w wersji 76 jest tylko xfast . Wiec zostaje avs70mlf . Co powiesz o tych kijach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 2 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2019 Panowie pytanie laika w kwestii kijaszków od st. croix. Może mnie ktoś oświecić z jakich mat są zbudowane kije na graficie sc II, sc III, sc IV i sc V ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 2 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2019 Zdecydowanie jak miałbym wybierać z tego co napisałeś to Avid70mlf ale ,,, zastanów się nad premierem PS76MLF2 . Mam taki , zbudowany w pracowni wprawdzie , przez co nieco szybszy niz seryjny i podchodzi mi tez pod cięższego okonia . Budowałem z myślą o pstrągu , łowiłem na to pstrągi i naprawdę kijek spełnił się w 100% . Jest szybki , pod rybą płynnie pracuje , ale żeby ruszyć dolnik to musi być już taki kaban jak w moim avatarze Klenie się trafiały na pewno . Jednak wrażeń z holu nie pamiętam , bo te ryby traktuje jako przyłów 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koyot Opublikowano 3 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2019 (edytowane) Jest to model z 2015r. taką posiadam. Jeżeli chcesz zobaczyć co potrafi i jak pracuje polecam YOUYUBE Wędkarska Pasja Jeden z autorów łowi tym modelem klenie, jazie i BONUSY. przykładowy film https://www.youtube.com/watch?v=6FJGgOik69I Wędka jest jeszcze dostępna lub szukaj w nowej szacie ;-) Edytowane 3 Października 2019 przez koyot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koyot Opublikowano 3 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2019 tu masz dużo rybek na ten model - polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darecki Opublikowano 6 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2019 Koledzy, prosiłbym użytkowników o krótki opis charakterystyki LWS76MLXF2.Akcja, czułość, faktyczna moc, zakres przynęt, zadowolenie z wędki.Planuję jej zakup do lekkiego opadu.Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koyot Opublikowano 9 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2019 (edytowane) Planuje zakup spinna pod JERKI czy TBS71MHF jest w stanie śmigać JERKAMI max 50gr ? ?? obecnie model to LBS Edytowane 9 Października 2019 przez koyot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bywalec84 Opublikowano 10 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2019 hej, czy ktoś łowi kijem LBC74HF?? Chciałbym go kupić głównie do jerków 40-90 gr i rzadziej do gum z przedziału 18-22cm. W tej chwili użytkuję pod te jerki PC70HF2 i chciałem wskoczyć półkę wyżej tym bardziej, że wolę do jerków raczej dłuższe kije. Mam kilka St Croix i bardzo lubię te kije dlatego myślę o pozostaniu przy jerkówce z tej stajni Pytanie czy ten LBC74HF też poradzi sobie z taką gramaturą do 90 gr.........? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koyot Opublikowano 11 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2019 Miał ktoś przyjemność modelem Legend Elite Panfish bawić się z jaskółkami na główeczkach 2-3gr ? Zastanawiam się nad jednym z tych modeli - w st.croix opis jedno realia są inne LEP69LF 206 cm L FAST 1 2-4 kg 1,75-7 g 68 g 1 LEP70LXF 213 cm L X-FAST 1 1-3 kg 1,75-5 g 68 g 2 Obecnie w Polsce modny jest CHRUST JAPAN&CHINA 0,7g -7g itp wykałaczki, zastanawia mnie czy nowy model Elite Panfish /całkiem inny niż cały asortyment st.croix -mięsisty towar/ będzie smukły i delikatny, idealny pod sportowe jigowanie KEITECH 2' na główkach 2-3gr np. TBS610MLXF Finess 3,5gr-14gr ma szczytówkę 3 razy grubszą niż mój Grafitleader do 10gr , a TBS68MXF 5-17gr śmiga główkami 35gr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elpojo Opublikowano 11 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2019 Miał ktoś przyjemność modelem Legend Elite Panfish bawić się z jaskółkami na główeczkach 2-3gr ? Zastanawiam się nad jednym z tych modeli - w st.croix opis jedno realia są inne LEP69LF 206 cm L FAST 1 2-4 kg 1,75-7 g 68 g 1 LEP70LXF 213 cm L X-FAST 1 1-3 kg 1,75-5 g 68 g 2 Obecnie w Polsce modny jest CHRUST JAPAN&CHINA 0,7g -7g itp wykałaczki, zastanawia mnie czy nowy model Elite Panfish /całkiem inny niż cały asortyment st.croix -mięsisty towar/ będzie smukły i delikatny, idealny pod sportowe jigowanie KEITECH 2' na główkach 2-3gr Minimum 2h spędziłem na targach na machaniu Panfish'ami Legend Elite. To zupełnie inne konstrukcje w stosunku do dotychczasowych LF serii VI i V, którymi łowiłem. Delikatne, filigranowe. Niestety, nie pamiętam cech użytkowych poszczególnych modeli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartasL2 Opublikowano 11 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2019 (edytowane) np. TBS610MLXF Finess 3,5gr-14gr ma szczytówkę 3 razy grubszą niż mój Grafitleader do 10gr , a TBS68MXF 5-17gr śmiga główkami 35gr Jak do tbs68mxf można dać 35 g + guma? ☺️????Ja przy 20 g i Kopyto 4 Relaxa uważam za absolutny maks tego kija. Wyżej da się jasne ale traci dynamikę. Edytowane 11 Października 2019 przez BartasL2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pingvinas Opublikowano 11 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2019 Miał ktoś przyjemność modelem Legend Elite Panfish bawić się z jaskółkami na główeczkach 2-3gr ? Zastanawiam się nad jednym z tych modeli - w st.croix opis jedno realia są inne LEP69LF 206 cm L FAST 1 2-4 kg 1,75-7 g 68 g 1 LEP70LXF 213 cm L X-FAST 1 1-3 kg 1,75-5 g 68 g 2 Obecnie w Polsce modny jest CHRUST JAPAN&CHINA 0,7g -7g itp wykałaczki, zastanawia mnie czy nowy model Elite Panfish /całkiem inny niż cały asortyment st.croix -mięsisty towar/ będzie smukły i delikatny, idealny pod sportowe jigowanie KEITECH 2' na główkach 2-3gr np. TBS610MLXF Finess 3,5gr-14gr ma szczytówkę 3 razy grubszą niż mój Grafitleader do 10gr , a TBS68MXF 5-17gr śmiga główkami 35gr Właśnie wróciłem z testów LEP64LXF i tak jak piszesz keitech 2 na główkach 2-3gr jest idealny,KEITECH 3' na 5g główce już za dużo.Wędka jest idealnie opisana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oktawiusz Opublikowano 12 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2019 Miał ktoś przyjemność modelem Legend Elite Panfish bawić się z jaskółkami na główeczkach 2-3gr ? Zastanawiam się nad jednym z tych modeli - w st.croix opis jedno realia są inne LEP69LF 206 cm L FAST 1 2-4 kg 1,75-7 g 68 g 1 LEP70LXF 213 cm L X-FAST 1 1-3 kg 1,75-5 g 68 g 2 Obecnie w Polsce modny jest CHRUST JAPAN&CHINA 0,7g -7g itp wykałaczki, zastanawia mnie czy nowy model Elite Panfish /całkiem inny niż cały asortyment st.croix -mięsisty towar/ będzie smukły i delikatny, idealny pod sportowe jigowanie KEITECH 2' na główkach 2-3grOd wiosny używam LEP70LXF 213 cm L X-FAST 1 1-3 kg 1,75-5 g 68 g ale w jednym kawałku.Kij idealnie opisany i do podanego zakresu będzie super.Nie jest to jednak x fast jakie znam np z serii LTBC lub LTBW.Szczytówka jest dość miękka i spolegliwa a samo ugięcie kija pod obciążeniem jest płynne i głębokie.Ze względu na spolegliwą szczytówkę kij nie bardzo nadaje się do wymagających szybkiego i agresywnego podszarpywania przynęt stawiających duży opór w wodzie.Próbowałem kiedyś łowić nim np.na niewielkie poppery i miękka szczytówka pożerała dużą część energii.Nie znaczy to że się nie da ale czuć że nie do tego ten kij został stworzony.Samo zacięcie ryby też musi być bardziej teatralne i głębokie,Przyzwyczajony do bardzo szybkich kijów krótkie szarpnięcie czasami okazywało się niewystarczające,Ogólnie jestem z kija bardzo zadowolony.To bardzo przyjemne i czułe narzędzie połowu na mikro przynęty,nie gubi ryb i bez problemu poradzi sobie z przyłowem większego drapieżnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek Koralewski Opublikowano 12 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2019 Zdecydowanie jak miałbym wybierać z tego co napisałeś to Avid70mlf ale ,,, zastanów się nad premierem PS76MLF2 . Mam taki , zbudowany w pracowni wprawdzie , przez co nieco szybszy niz seryjny i podchodzi mi tez pod cięższego okonia . Budowałem z myślą o pstrągu , łowiłem na to pstrągi i naprawdę kijek spełnił się w 100% . Jest szybki , pod rybą płynnie pracuje , ale żeby ruszyć dolnik to musi być już taki kaban jak w moim avatarze Klenie się trafiały na pewno . Jednak wrażeń z holu nie pamiętam , bo te ryby traktuje jako przyłów PS76mlf2 jest świetny nawet w seryjnym uzbrojeniu. Fajny kij chociaż wyglada trochę oldschoolowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koyot Opublikowano 12 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2019 Mam obawy do LEP, mam już azjatycki chrust UL. Co polecacie z Legenda lub Turnamenta tak aby nie tracił okonia 20cm, lobię łowić na Keitechy na micro główkach 3-6gr, lubię xfast ale to one właśnie maja z wierzgającym okoniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal_LBN Opublikowano 12 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2019 Mam obawy do LEP, mam już azjatycki chrust UL. Co polecacie z Legenda lub Turnamenta tak aby nie tracił okonia 20cm, lobię łowić na Keitechy na micro główkach 3-6gr, lubię xfast ale to one właśnie maja z wierzgającym okoniem LXS70LF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koyot Opublikowano 12 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2019 (edytowane) ostatecznie zostaje ES70LF 2,13 m L Fast 1 2-4 kg 1,75-7 g 94 glubnowość 2019r. LEP70LXF 213 cm L X-FAST 1 1-3 kg 1,75-5 g 68 g 70LF to już klasyka w każdym wydaniu, Nie mam możliwości wymacania, co polecicie ? Czy LEP będzie jeszcze szybszy od ES ? Edytowane 12 Października 2019 przez koyot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lyha Opublikowano 13 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2019 (edytowane) LEP jest zdecydowanie wojniejszy od ES. Natomiast szybszy ciut od normalnego Panfisha który jest lejkiem.X treme też miałem w ręku, wydawał się cieplejszy niż elita.Ja używam LWS70LFX i ostatnio dostałem baty na dłubaninie okonkowej- wodzie 2m od kolegi który łowił Panfishem PFS69ULF. Te Elitki i Tournamenty są za szybkie na okonki. Nadają się do połowu większych sztuk powiedzmy 25+. LEP miał to zmienić, macałem na sucho i wydaje się super, nie miałem nigdy nad wodą ale sporo osób chwali. Nie rozrywa pyska tym mniejszym i pozwala zassać przynętę. Edytowane 13 Października 2019 przez lyha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koyot Opublikowano 16 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2019 (edytowane) Dzięki za pomoc na PW Ostatecznie zamówiłem trochę mocniejszy temat ES70LF 2,13 m L Fast 1 2-4 kg 1,75-7 g 94 g LEGEND LEP to taki KLON UL Major Craft i Graphite Leader za dwukrotnie większą cenę ST.Croix to dla mnie jednak kawał amerykańskiego mięcha "steka" Namiętnie będę dodatkowo szukał serii TBS 2014/2015r. TBS71MHF - POWER SPIN i TBS610MLXF - DROP SHOT & FINESSE /mój ulubiony patyk/ jak ktoś ma proszę o info. Edytowane 16 Października 2019 przez koyot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lyha Opublikowano 17 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2019 @koyot daj znać jak się spisuje Elitka na okoniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi