Skocz do zawartości

Wędki St. Croix

Yunker

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie gramatury obsługuje ten ES70MHF? Da radę łowić cannibalem 6’+15g ? Szukam kija do większych przynęt na łódkę, i się nad nim zastanawiam. Zależy mi żeby był w 2 kawałkach

Osobiście mam monoblank , kije w 2 kawałkach będą ciut spolegliwsze ale moim bez problemu rzucam dropsy 40g. Osobiście przeciążać kije z park falls ale nie rzucam „ świszcząco” z wiadomych względów . W tym roku miałem 7 kijków i żadnemu nic się nie stało. Jeśli przeciąża się kije to robi się to z głowa . W momencie wyrzutu działają spore siły gdzie można łatwo uszkodzić wędzisko . Kolega kupił za tysiaka w tym roku elitka z NSI . Bardzo świetny i czuły kij . 1uncjòwka 2.6m. Niestety złamał go nie dawno. Nie miał papierów ale to nie problem żbiku powiedział ze wyślę . Tylko ze szkoda wędki bo świetnie grała pod rybą. A dostanie pewnie nowy kij bo szczytówki z przed 6 lat wątpię czy maja

Dziś na porządnie sprawdziłem mojego nowego Trout Series 60ulf2. O 70LXF2 można znaleźć dużo ale bałem się, że będzie się dublował z moim Shimano Zodias 3-10g 193cm xfast więc wziąłem jedne model lżej, ul w fascie. 185cm wg mnie będzie ok do brodzenia za pstrągami i lipieniami albo streetowego łowienia za okoniem i innymi dziwolągami w Szwecji. Kijek jak narazie testowalem na tęczakach i spokojnie daje radę przy rybach 40-45cm. 

Pytanie zagadkę będę miał z czystej ciekawości widziałem że ktoś kiedyś pytał ale nikt nie odpowiedział wprost , łowił ktoś zarówno LES jak i ES i zauważył różnice w czułości czy blanki są dość bardzo zbliżone jeśli chodzi o ten parametr ?

Wysłane z mojego ONEPLUS A6003 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Witam , a posiada ktoś St. Croix Avid AVS80MLM2 ?? Jak wrażenia ?? Potrzebuje okoniówki z brzegu. Niestety nie miałem okazji pomacać w sklepie bo akurat nie było tego egzemplarza. Recenzje bardzo pozytywne.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Witam , a posiada ktoś St. Croix Avid AVS80MLM2 ?? Jak wrażenia ?? Potrzebuje okoniówki z brzegu. Niestety nie miałem okazji pomacać w sklepie bo akurat nie było tego egzemplarza. Recenzje bardzo pozytywne.

Kolega, który parę lat sprzedawał te wędki odradzał mi brać avidy ( MLM). ponoć mega kluchy na pewno nie na okonie.

• Like 1

A wiec muszę jednak je gdzieś w sklepie pomacać , drugim moim typem jest AVS76MLXF2.

Koniecznie, ja mam ten kij b. krótko, ale bez problemu łowiłem nim okonie tak do 30 cm (większych brak) nie było też problemu z przyłowem w postaci bolenia 50 cm. Łowiłem głównie na obrotówki, woblerki itp., jeśli szukasz typowego kija pod gumy i będziesz potrzebował cięższych główek, wtedy pewnie lepiej się sprawdzi MLFX. 

Coś cisza w wątku o tych świeżych UL w stajni St Croix a chodzi o serię Legend Elite Panfish.

Jest tam kilka modelow 6lb które na papierze dobrze się prezentuja.

A jak to wygląda od strony użytkowej dalej to te same ostre sztywne blanki jak modele 5S70LF ?

Kolega, który parę lat sprzedawał te wędki odradzał mi brać avidy ( MLM). ponoć mega kluchy na pewno nie na okonie.

Potwierdzam. Mam ten kij od sierpnia. Kupiony trochę w ciemno i spontanicznie. Dobry pod klenie, jazie zdecydowanie jednak nie do dłubania pasiaków. 

który egzemplarz by się najlepiej sprawdził pod pasiaki , ewentualnie tez pod pstrąga ??:) W Warszawie rzadko bywam więc nie mam możliwości sprawdzenia:)

Edytowane przez DzikiBill

który egzemplarz by się najlepiej sprawdził pod pasiaki , ewentualnie tez pod pstrąga ?? :) W Warszawie rzadko bywam więc nie mam możliwości sprawdzenia:)

To co napiszę, to truizm, ale nie ma jednego kija najlepszego pod okonie/szczupaki/sandacze, czy cokolwiek innego. Zależy gdzie (glinianka, głębokie jezioro, rzeka, zaporówka, kanał itd.) i na co (guma, blacha, wobler itd.) łowisz. Do tego masa innych zmiennych powoduje, że większość z nas ma kilka różnych kijów pod konkretne rybki :-). 

Pytanie do użytkowników AVS66MHF2. Jakie jest jego rzeczywiste cw? Mam model o dwa oczka delikatniejszy i wiem że komfortowo ogarnia trochę więcej niż w opisie ;-) Czy ten model nada się pod szczupaka czy jest to raczej sandaczowa kosa?

Mam AVS66MHF w jednoskładzie, ogarnia spokojnie główki do 35 g plus guma 4 cale. Dolny ciężar moim zdaniem zaniżony, przy łączej wadze przynęty do 15 g raczej nie poczujesz jej pracy. Typowy kij pod sandacza, na szczupaka używam mf z serii premier.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Coś cisza w wątku o tych świeżych UL w stajni St Croix a chodzi o serię Legend Elite Panfish.

A jak to wygląda od strony użytkowej dalej to te same ostre sztywne blanki jak modele 5S70LF ?

Całkiem inne blanki dużo delikatniejszy, tu masz kilka słów o nich https://www.facebook.com/CoronaFishing/videos/1935683439856362/

• Like 1

Mam AVS66MHF w jednoskładzie, ogarnia spokojnie główki do 35 g plus guma 4 cale. Dolny ciężar moim zdaniem zaniżony, przy łączej wadze przynęty do 15 g raczej nie poczujesz jej pracy. Typowy kij pod sandacza, na szczupaka używam mf z serii premier.

Który konkretnie model Premiera używasz? Potrzebuje kij na łódkę który komfortowo ogarnie 40 gram.

Osobiście machałem nim na sucho w sklepie i jest to miazga.Wszyscy sobie go chwalą jako ideał. Jednak cena ( pod koniec roku podwyżki) teraz to ok. 1,8tys. Jest szybszy niż zwykły panfish a wolniejszy od Elitki (Blank SC V o którym pisałeś). Ja pod okonie wziąłem jeszcze coś pomiędzy czyli LWS70LXF. Teraz nie żałuję bo łowię na rzece (Odra). I czasami nurt jest silniejszy a i wiaterek lubi wzmagać. Na wody stojące zwykły panfish jest ok

Edytowane przez lyha

Szukam informacji na temat PS76MLF2, czy ta wędka nada się do łowienia kleni na większe smużaki? Poszukuje jakiegoś kija do łowienia kleni i sporadycznie brzan o pełniejszym ugięciu. Może ktoś posiada ten kij i napisze w jakiej gramaturze najlepiej działa i do jakiego typu przynęt najlepiej się nadaje