Skocz do zawartości

Wędki St. Croix

Yunker

Rekomendowane odpowiedzi

A no był i jest, mis610mlxf - takiego używałem na sandacza do dropa z ciężarkiem 25g+guma. 

Pod okonia myślę, że coś słabszego by się przydało.

Kolego do takich zastosowań używa LWS70LXF - ma fajny lekki szczyt do animacji dropa. 

• Like 1

A no był i jest, mis610mlxf - takiego używałem na sandacza do dropa z ciężarkiem 25g+guma. 

Pod okonia myślę, że coś słabszego by się przydało.

Kolego do takich zastosowań używa LWS70LXF - ma fajny lekki szczyt do animacji dropa. 

Przy głębokości 15m.i obciężeniem 20-25gr..LWS70LXF chyba za delikatny .

Panowie, przymierzam się do zakupu avs66mhf2 pod gumy 15cm na główkach 5-20g - wędka musi być krótka i w dwuskladzie, czy ten avid będzie do tego odpowiedni i obsluzy w komforcie gumę 15cm(20-30g waży guma) +5-20 g ? Ps. Jakby ktoś słyszał, że się komuś znudził....

Panowie, przymierzam się do zakupu avs66mhf2 pod gumy 15cm na główkach 5-20g - wędka musi być krótka i w dwuskladzie, czy ten avid będzie do tego odpowiedni i obsluzy w komforcie gumę 15cm(20-30g waży guma) +5-20 g ? Ps. Jakby ktoś słyszał, że się komuś znudził....

Niestety nie podpowiem bo wszedłem w monoblanki (nie mam problemów z transportem). W jednym kawałku awid daje radę z tym obiążeniem.

Edytowane przez wiwaldi1970

Niestety nie podpowiem bo wszedłem w monoblanki (nie mam problemów z transportem). W jednym kawałku awid daje radę z tym obiążeniem.

Przepraszam a jaka jest różnica w mocy blanku między wędką dwucześciową a monoblankiem ?

Aha dodam, że jestem szczęśliwym posiadaczek kulkunastu St.Croixów. Mam modele o tych samych parametrach w monoblankach i dwucześciowe i nie widzę kompletnie żadnej różnicy.

No ale może wyjaśnisz mi dlaczego kij o identycznych parametrach, identycznej mocy ma wg Ciebie inne parametry ?

Przepraszam a jaka jest różnica w mocy blanku między wędką dwucześciową a monoblankiem ?

Aha dodam, że jestem szczęśliwym posiadaczek kulkunastu St.Croixów. Mam modele o tych samych parametrach w monoblankach i dwucześciowe i nie widzę kompletnie żadnej różnicy.

No ale może wyjaśnisz mi dlaczego kij o identycznych parametrach, identycznej mocy ma wg Ciebie inne parametry ?

Jednoskład wg mnie lepiej pracuje przy holach większych ryb. Co do prezentacji przynęt to raczej nie ma różnicy.

• 2 tygodnie później...

St.Croix w dwuskładzie często mają przesztywnienie widoczne na ugięciu, wrażliwi mogą czuć się zaniepokojeni ;)

... tylko i wyłącznie, całe szczęście :rolleyes: , to się zdąża w niektórych modelach kijków krótkich ...  ;) od 7,6'  w dół i oczywiście 2 składach ...

Edytowane przez miramar69

Pecha kilka razy w życiu miałem, ale na pewno nie z kijami St.Croix ;) . Te co mam zostają u mnie na dożywocie, ale mogę stwierdzić, że zarówno posiadane aktualnie jak i te, których się już pozbyłem z uwagi na typ łączenia, charakterystyczny kielich w środkowej części nie wchodzą tak płynnie w ugięcie i dają widoczne przesztywnienie. Być może zbrojone przez Ciebie nie, potrafisz to zniwelować zbrojeniem, ale moim zbrojmistrzom się to nie udawało a też pechowcami ich nie nazwę :)

... i tu mamy sedno sprawy ... ;) , to o czym mówisz nie jest typowym przesztywnieniem tylko w związku z tym , że to kije szybkie i sztywne o dużej zbieżności oraz szybkim przejściu (które akurat wypada na złączu)  pomiędzy dolnikiem a szczytówką tak charakterystycznie pracują ...

Ze względu na swoją budowę ciężko je wprowadzić w głębsze ugięcie , a ugięcie dolnika, to już całkiem poważna sprawa  :rolleyes:.

Pracują szczytowo, bo tak zostały zaprojektowane ...  ;)  :)

Oczywiście rozmowa dotyczy LES lub ES ... , bo im mniejszy moduł tym poprawniejsze ugięcie  ;)  :) - głębsze ...

Edytowane przez miramar69
  • Like 1