Skocz do zawartości

Wędki St. Croix

Yunker

Rekomendowane odpowiedzi

... i tu mamy sedno sprawy ... ;) , to o czym mówisz nie jest typowym przesztywnieniem tylko w związku z tym , że to kije szybkie i sztywne o dużej zbieżności oraz szybkim przejściu (które akurat wypada na złączu)  pomiędzy dolnikiem a szczytówką tak charakterystycznie pracują ...

Ze względu na swoją budowę ciężko je wprowadzić w głębsze ugięcie , a ugięcie dolnika, to już całkiem poważna sprawa  :rolleyes:.

Pracują szczytowo, bo tak zostały zaprojektowane ...  ;)  :)

Oczywiście rozmowa dotyczy LES lub ES ... , bo im mniejszy moduł tym poprawniejsze ugięcie  ;)  :) - głębsze ...

... Dodam jeszcze , że osobiście przesztywnienie w moim odczuciu, to jest w tedy, gdy wędka wyraźnie ugina się na "3" ...

Edytowane przez miramar69

Taka metafora do 2 składów, mam w swoim arsenale power gripa z pierwszej serii i problemów z akcją nie widzę (to w kontekście dużej zbieżności blanku). No i jeszcze mnie nie zawiódł. Pewnie na początek nowego sezonu trociowego znów go zastosuję.

Edytowane przez wiwaldi1970

Witajcie, czy miał ktoś doczynienia z LWS76MLXF2, chodzi mi o starszą serie , kijek ma służyć pod pstragi. Będę wdzięczny za opinie 

Miałem, nie mam bo komuś sprzedałem. Nie wiem czy na pstrągi ale na sandacze się nadawał. Bardzo szybka wędka, czuła i ciążko wyważalna. Leci trochę na pysk. Ale ogólnie same plusy

Gnie się trochę jak wklejka

Edytowane przez kruz
  • Like 1

Mam pytanie zastanawiam się nad nowym kijkiem pod okonie i mam do wyboru ES70LF lub LXS70LF (stara seria)

Nie łapałem jeszcze na extrimki tak więc potrzebuje pomocy.

Mam dylemat który patyk wybrać może ktoś miał obie i może coś naskrobać.

Edytowane przez nurek28

Główka od 3 do 6 gr plus jaskółka 3cale ewentualnie jakieś gumy 3 całe ale keytech

Takimi gramaturami łowie 4S70lxf, kolega łowi 5s70lxf. Głębokość 3-7m nurt słaby lub średni. Oxy 15-35cm.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 1

Bo to wędka na blanku extrafast ta fast będzie dobrym kompromisem[emoji6]. Czyli es70 lf.

Nie wiem jak to jest w faście ale w extrafast czuć jak okoń zasysa gumę w toni[emoji12][emoji16][emoji41].

Edytowane przez gumowy

To może nurek28 sprecyzuje jak i gdzie chce łowić te okonie, bo jednak widać że podejścia są różne. Ja bym nie użył st.croix 8lb na okonie, bo po prostu łowię inaczej.

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka

O to to[emoji16], do kieszonek w trzcinach mam tetona i jest Ok ale skarpy czy głębsze zatoki to sankroj 8lb jest akurat.

Jasne, każdy musi swój komfort ustalić sam. Ja łowię max 10m, kijami 3-5lb, chociaż w tym roku zdażyło się że na 12m łowiłem 2-3g kijem do 3.5g, bo ciężej niż chciały dotykać, ale przeznaje że nie używam główek powyżej 8g. Dlatego akurat nie używam st.croixa do tego.

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka

• Like 1