Skocz do zawartości

Wędki St. Croix

Yunker

Rekomendowane odpowiedzi

Odnośnie modelu AVS90MH+F2, to dostałem informację zza wschodniej granicy, że podobno to kij na tym samym blanku co AVS90MHF2, tylko z dołożoną jedną przelotką na szczycie i inaczej opisany. Blanki podobno są bliźniacze. Nie wiem ile w tym prawdy, bo wersja z „+” opisana jest jako 10-20lb, a wersja bez „+” jako 8-17lb. Aż dziwne, że StC podawałoby dwie różne moce na tym samym blanku. Albo te 17lb w MHF2 jest niedoszacowane i sami stwierdzili, że to mocniejszy blank.

• Like 1

Odnośnie modelu AVS90MH+F2, to dostałem informację zza wschodniej granicy, że podobno to kij na tym samym blanku co AVS90MHF2, tylko z dołożoną jedną przelotką na szczycie i inaczej opisany. Blanki podobno są bliźniacze. Nie wiem ile w tym prawdy, bo wersja z „+” opisana jest jako 10-20lb, a wersja bez „+” jako 8-17lb. Aż dziwne, że StC podawałoby dwie różne moce na tym samym blanku. Albo te 17lb w MHF2 jest niedoszacowane i sami stwierdzili, że to mocniejszy blank.

Jego krótszy brat też był opisany 17lb a spokojnie miał 20lb, tak więc pewnie i dłuższy niżej opisany w swojej mocy.

Witam.

Czy ktoś z forumowiczów może podzielić się opinią na temat:

1.LTIS70MHF

2.LTIS76MHF

3.LTS76HF3

Ja mam i czasami nawet uzywam LTIS70MHF. Jak dla mnie bardzo mocny kij. Kupilem go z myslą o bardzo ciezkim lowieniu sandaczy i do tego sie sprawdza w miare dobrze - choc mam wrazenie, ze jest do tego za mocny. Nie wiem gdzie jest jego granica ale rzucalem 30 gramową glowką i dużą 20 cm jaskółką i zadnego wrazenia to na tej wedce nie zrobilo. Poki co najwieksza ryba to szczupak, taki kolo metra. Gnie sie ladnie chociaz, albo ja trafilem na jakiegos slabego cherlaka, albo ten kij go tak szybko zmeczyl, bo hol trwal ledwie kilka sekund.

Lzej niz 20 gram i guma nie lowilem. Moze bede mial okazje stestowac go na jakims morskim lowieniu.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez kruz

Witam  :)

Właśnie dojechał do mnie kijek PS76MLF2 i bardzo proszę o pomoc w doborze kołowrotka . Mam już 3 upatrzone lecz nie wiem który byłby odpowiedni. 

Zamierzam łowić pstrągi na przynęty do max.6-7 gr.

Oto owe kręciołki:

Shimano UltegraFB 2500 5:0:1 240gr.

Shimano UltegraFC 2500 5:3:1 225gr.

Shimano Stradic CI4+2500FB 5:0:1 190gr.

Z góry dziękuję za podpowiedzi i pozdrawiam z Koszalina  :rolleyes:

Edytowane przez wolf-77

Cześć. Dziękuję za informację

Ja mam i czasami nawet uzywam LTIS70MHF. Jak dla mnie bardzo mocny kij. Kupilem go z myslą o bardzo ciezkim lowieniu sandaczy i do tego sie sprawdza w miare dobrze - choc mam wrazenie, ze jest do tego za mocny. Nie wiem gdzie jest jego granica ale rzucalem 30 gramową glowką i dużą 20 cm jaskółką i zadnego wrazenia to na tej wedce nie zrobilo. Poki co najwieksza ryba to szczupak, taki kolo metra. Gnie sie ladnie chociaz, albo ja trafilem na jakiegos slabego cherlaka, albo ten kij go tak szybko zmeczyl, bo hol trwal ledwie kilka sekund.

Lzej niz 20 gram i guma nie lowilem. Moze bede mial okazje stestowac go na jakims morskim lowieniu.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez Okoń 1977

Dzięki Kamil Ta Ultegra mnie najbardziej zaciekawiła i chodziła po łepetynie hehe. Jeszcze dziś zamawiam i dobiorę dodatkową szpulkę. Pozdrowienia

Z dodatkowymi szpulami to jest problem. Kołowrotek spoko, przyjemniej pracuje od FB, bardziej jak Stradic FL

Nie porównuj elitki do LTIS to nie są bliźniacze kije. Elitka to szybki kij sandaczowy ale nie "pałka". Ja łowię od kilku lat Tym modelem MF.

Ryb wyciągnąłem bez liku więc z pełną świadomością i odpowiedzialnością polecam ten model do założeń które podałeś. Spadów nie mam, ryby 80+ holuje bez popuszczania hamulca. Na dziś dzień nawet nie myślę o zmianie do gum max 17cm i główka do 15gr. Pzdr

Nie porównuj elitki do LTIS to nie są bliźniacze kije. Elitka to szybki kij sandaczowy ale nie "pałka". Ja łowię od kilku lat Tym modelem MF.

Ryb wyciągnąłem bez liku więc z pełną

świadomością i odpowiedzialnością polecam ten model do założeń które podałeś. Spadów nie mam, ryby 80+ holuje bez popuszczania hamulca. Na dziś dzień nawet nie myślę o zmianie do gum max 17cm i główka do 15gr. Pzdr

Chcesz powiedzieć że używasz gumy ok 17cm+główka 15gr na ES70MF?

Przecież to ok 40 do 48gr!

• Like 1

Easy shiner 6.5 cala i główka do 15 gram oczywiście używam. Nie macham wówczas jak "cepem" ale łowiąc z łodzi nie na takiej potrzeby. Nie czuję dyskomfortu ale też nie zapominam ile to waży. Natomiast to max co zakładałem, 38gr.

A może mjs68mxf?

Wysłane z mojego SM-G715FN przy użyciu Tapatalka

Ten mojo bass to tez fajna szpada. Miałem takiego tylko jeszcze z grafitu II i pod sandacza świetny kij. Jedyne czego mu brakowało to czułości, ale jakby znalazł taki tylko nowszy z grafitu III to już czułość powinna byc na odpowiednim poziomie. Kiedys kupie sobie takiego na zapas ????