Skocz do zawartości

Wędki St. Croix

Yunker

Rekomendowane odpowiedzi

Tak sie zastanawiam Panowie i myślę że St.croix wróci do wędek xtreme 2 częściowych. Co o tym myślicie?

Wydaje mi się że nie wróci [emoji846] bo Xtreme w EU nie jest tak mocno kupowane jak w USA [emoji846]

A w USA wola mono Blanki są bardziej chodliwym tematem [emoji846]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Hej! Jest opcja kupna Les90mhf2. Ktoś powie coś o tym kiju w kontekście łowienia na większej rzecze (Odra) Myślę czy spisze się przy Boleniu lub jako uniwersał. Cena dla mnie nie mała, więc zastanawiam się czy warto bo to już poprzednia generacja Legend Elite. Pozdrawiam

Wysłane z mojego 2201123G przy użyciu Tapatalka

Osobiście jako uniwersał a tym bardziej pod bolenia bardziej polecić mogę wersje 12 lb.

Nigdy nie lubiłem uncjowych LES do 270 cm , dla mnie to sztywne pały a takich wędek nie lubię. Generalnie przeznaczenie by się zgadzało, duża rzeka z nurtem , ale bardziej pod jigowanie . Avidy MHF2 zdecydowanie fajniejsze a dużo tańsze.

• Like 1

Hej! Jest opcja kupna Les90mhf2. Ktoś powie coś o tym kiju w kontekście łowienia na większej rzecze (Odra) Myślę czy spisze się przy Boleniu lub jako uniwersał. Cena dla mnie nie mała, więc zastanawiam się czy warto bo to już poprzednia generacja Legend Elite. Pozdrawiam

Wysłane z mojego 2201123G przy użyciu Tapatalka

Pod Twoje potrzeby avid AVS90MHF2 będzie lepszym wyjściem. Miałem takiego LES w ręku i jest rzeczywiście dużo sztywniejszy niż AVS w tych parametrach. Bolki mogłyby spadać. 

Ja na co dzień zabieram na bolki nad Wisłę dwa kije: LES90MF2 do plecionki 1,0 mniejszych, lżejszych woblerów + powierzchniowych i bezsterowych, AVS90MHF2 do plecionki 1,7 głębokich cykad +20g, miejsc z dużym uciągiem, zaczepami. 

Na plus dla LES jest czucie jakie daje ten węgiel... robi robotę. Pewnie użyję go też do opadu na jesień. Avid natomiast w zeszły weekend udowodnił, że jest w stanie nawiązać walkę z przyłowem z wąsem. 

Jakbyś był w wawie to możemy się ustawić i sobie obejrzysz Avidy i lżejszego LESa dla porównania, mam trzy te AVS90MHF2 i jeden AVS90MH+F2 do 38g, bo jak trafiały się okazyjnie to nie potrafiłem się oprzeć ;)

Edytowane przez karuzo27
  • Like 2

• 1 miesiąc temu...

Prawdopodobnie nigdy nie używałeś tego mhf - a, ani innych markowych s&s. Co zazwyczaj pozwala na użycie wszystko przesądzającego argumentu o kijach mających lepszy stosunek ceny do jakości, co kompletnie nic nie znaczy  :)       

Ach ci Amerykanie.... Skąd oni biorą takie ceny? :)   Przecież za cenę elitki można kupić 10 wspaniałych "japończyków" Mikado i patrzeć z góry na posiadacza St. Croix jak na głupka, który nie umie liczyć. Oczywiście to Mikado i inne wędki z tej półki, to oferta dla bogatych, bo ludzi mniej majętnych nie stać na kupowanie byle czego i nie wiadomo skąd. ;)

• Like 5

Oczywiście

Czyli szukamy kija o parametrach:

2.60m Cw 7-28g akcja Fast

1. https://www.sportex.de/pl/produkte/rapid-spin/  RP2701

Cena 150 euro

2. https://abcwedkarza.pl/product-pol-103758-WEDKA-JAWS-VICTORY-DISTANCE-285-c-w-7-28g-2-sec-MIKADO-WAA931-285.html

ok 780zł

Co daje nam jakieś 1500zł i jak dobrze poszukamy to starczy na młynek.

Zakładam że chcesz łowić z brzegu Boleń itp.

Długość 2.60m jest na rynek USA u nas ciężko znaleźć.

Teraz powiedź czy mnie sprawdzasz czy nie chcę Ci się szukać ?

Lubię kije st.croix. Do lekkiego łowienia ich bym nie wybrał ale do średniego i ciężkiego były by pierwszym wyborem. "Oszczędzanie" kończy się tym że ciągle się myśli czy warto było było kilka stów oszczędzić i ciągle czuć niedosyt.

Oczywiście seryjne kije st.croix nie są topowo wykonane i jak mam możliwość kupuje sam blank.

Dla mnie szkoda czasu na testowanie wszytkiego co oferuje obecnie rynek.

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

• Like 1