Skocz do zawartości

Wędki St. Croix

Yunker

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...

Sądostępne w Corona Fishing nowe kije stc kroix,o nazwie Onchor , węgiel SC3 pełna korkowa rękojeść podobno sztywniejsze w szczycie od avida lepiej wykonane od nowego tryumfa,i cena też raczej przystępna, może ktoś już testuje...

i coś więcej..

Coś więcej ...

Na stronie spinningshop.pl podano wagę i bardzo lakoniczną "ocenę " poszczególnych modeli. Trafiłem tam w opisie - ONFCS 86 HF2 - taki kwiatuszek: Producent deklaruje cw. 28-168g. Sprzedawca ciężar wyrzutu tego samego modelu ocenia na 15-70g. Może to ktoś logicznie wyjaśnić ?

Coś więcej ...

Na stronie spinningshop.pl podano wagę i bardzo lakoniczną "ocenę " poszczególnych modeli. Trafiłem tam w opisie - ONFCS 86 HF2 - taki kwiatuszek: Producent deklaruje cw. 28-168g.

St.Croix po przeanalizowaniu forum jerkbait zaczęło poprawnie opisywać wędki a nie zaniżać jak kiedyś :D

• Like 3

St.Croix po przeanalizowaniu forum jerkbait zaczęło poprawnie opisywać wędki a nie zaniżać jak kiedyś :D

Producent deklaruje cw. 28-168g. Sprzedawca ciężar wyrzutu tego samego modelu ocenia na 15-70g. Może to ktoś logicznie wyjaśnić ?

Przeczytaj jeszcze raz. Wynika, że jest dokładnie odwrotnie. (sprzedawca to spinningshop).

Witam

Planuje zakup wędki na sandacza, głównie woblery typu twich. Obecnie używam do tego wędki pstrągowej do 10 gram i z wyrzutem problemu nie ma gorzej jest z zacięciem ryby spadają. Woda stojąca, płytka ( do 2 metrów ). Oglądałem St croix Legend Xtreme  (International ) IXFS610MLXF. Wędka podoba mi się tylko cena znacznie wyższa niż pozostałych modeli. Stąd moje pytanie czy warto? Może w tym budżecie można kupić coś znacznie lepszego lub nie warto przepłacać?. Nie jestem nastawiony koniecznie na St Croix, nigdy wcześniej nie miałem, ale prawda jest taka, że łowiłem głównie na muchę. To mój pierwszy prawdziwy sezon ze spiningiem. Z góry dziękuje Kolegom za pomoc i zapraszam do dyskusji

pozdrawiam

Michał

• Like 1

St C bardzo dobrze wcina ryby. Ale uważaj wędka o której piszesz to xfast - będzie sztywna kosa. A do tego ML to taki niby do 14g ale w SC będzie spokojnie rzucał dwa razy tyle. Ten kij będzie miał niewiele wspólnego z pstrągowym do 10g.

Co Oczywiście nie oznacza, że to złe wędki. Sam mam jedną i bardzo lubię. Ale specyfikę tych Kijów trzeba poznać. Znajdź sklep i pomacaj ich wędki bo inaczej się raczej zdziwisz.

Na sandacze Oczywiście jak najbardziej ok ale różnica będzie kolosalna.

Edytowane przez Qh_
  • Like 1

St C bardzo dobrze wcina ryby. Ale uważaj wędka o której piszesz to xfast - będzie sztywna kosa. A do tego ML to taki niby do 14g ale w SC będzie spokojnie rzucał dwa razy tyle. Ten kij będzie miał niewiele wspólnego z pstrągowym do 10g.

Co Oczywiście nie oznacza, że to złe wędki. Sam mam jedną i bardzo lubię. Ale specyfikę tych Kijów trzeba poznać. Znajdź sklep i pomacaj ich wędki bo inaczej się raczej zdziwisz.

Na sandacze Oczywiście jak najbardziej ok ale różnica będzie kolosalna.

Dziękuje za odpowiedź oglądałem tą wędkę w sklepie u Pana Żbika i również przypadła mi do gustu. Czyli nie ma co trzeba kupić :) . Ze względu na to, że łowię z brzegu zastanawiam się jeszcze nad modelem IXFS73MLXF ze względu na długość. Jaki kołowrotek podpina Kolega do swojej wędki?

pozdrawiam 

Michał

Szukam wszelakich informacji o tym castingu

IXFC74HF

Czy uzywany na rzece, zaporowce, jakie przynety, ciezary glowek i glebokosci lowisk na ktorych jest uzywana zwlaszcza przy podbiciu

Z gory dziekuje

Edytowane przez Kacperw22

Dziękuje za odpowiedź oglądałem tą wędkę w sklepie u Pana Żbika i również przypadła mi do gustu. Czyli nie ma co trzeba kupić :) . Ze względu na to, że łowię z brzegu zastanawiam się jeszcze nad modelem IXFS73MLXF ze względu na długość. Jaki kołowrotek podpina Kolega do swojej wędki?

pozdrawiam 

Michał

Hehehe a co za różnica? Ja wpinam te co mi ryby wyciągają. ;)  A tak poważniej, różnie. SG6, SG8, TP. Wszystko 4000. Ale to kwestia upodobań. Kij jak kij. Zależy jaki kołowrotek masz i jak Ci do kija przypasuje.

Ogólnie będziesz pan zadowolony. To fajne wędki choć drogie. Sa naprawdę szybkie ale zadziwiająco dobrze rzucają. Czucie i zacięcie malina. Z pracą już gorzej, trzeba łapać tylko duże ryby żeby pracował   ;)

Ale ja mam LTBS71MF? Chyba. I to już jest dość sztywne i naprawdę mocne. Jedyne co mnie w tym kiju trochę denerwuje to przykrótki dolnik. No brakuje z 4-5 cm i byłby ideał. Ale ja mam kilka SG a tam dolniki raczej długie. No i wolałbym 73 ale w tym wymiarze nie ma MF …

Edytowane przez Qh_
  • Like 1

Dziękuje za odpowiedź oglądałem tą wędkę w sklepie u Pana Żbika i również przypadła mi do gustu. Czyli nie ma co trzeba kupić :) . Ze względu na to, że łowię z brzegu zastanawiam się jeszcze nad modelem IXFS73MLXF ze względu na długość. Jaki kołowrotek podpina Kolega do swojej wędki?

pozdrawiam

Michał

Do 610mlxf lepsze, moim zdaniem, bedzie cos w rozmiarze 3000 (Shimano). Mam tą wedke, wiec nie teoretyzuje tylko pisze jak jest ;)

I nie trzeba łowić duzych ryb, zeby ten konkretnie model „pracował” jak to ktoś wyżej napisał

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez kruz
  • Like 1

Do 610mlxf lepsze, moim zdaniem, bedzie cos w rozmiarze 3000 (Shimano). Mam tą wedke, wiec nie teoretyzuje tylko pisze jak jest ;)

I nie trzeba łowić duzych ryb, zeby ten konkretnie model „pracował” jak to ktoś wyżej napisał

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/quote

Dziękuje za odpowiedź

Czy ma Kolega jakieś doświadczenia z woblerami twichowymi i tą wędką?

Łowie na woblery do 10 gram i 8-9 cm długości

Pozdrawiam

Michał

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/quote

Dziękuje za odpowiedź

Czy ma Kolega jakieś doświadczenia z woblerami twichowymi i tą wędką?

Łowie na woblery do 10 gram i 8-9 cm długości

Pozdrawiam

Michał

Woblerowy zupelnie nie jestem więc ciężko mi sie wypowiedzieć, bo nie chce głupoty napisać.

Mam dużo wędek St.Croix, nawet bardzo dużo ale ta jest moim absolutnym numerem 1. Na prawde warto

Także miałem różne St.Croix...

Witam.Możesz opisać ten kijek?Gumy,koguty...

Jak dół i góra?Charakterystyka?Z góry dzięki...

Edytowane przez chlodnica

Także miałem różne St.Croix...

Witam.Możesz opisać ten kijek?Gumy,koguty...

Jak dół i góra?Charakterystyka?Z góry dzięki...

Akurat 610MLXF mam jeszcze z przelotkami Daiwy, ten model, którego potem w Europie z jakichś dziwnych względów sprzedawać nie można było.

Ja nim łowię tylko na gumy i najlżej, wiosną, zakładam małe gumki na 4-5 gramowych główkach a najwięcej rzucałem coś koło 16-17 gram + guma.

Jak ją pierwszy raz zabrałem na ryby to byłem rozczarowany, bo wydawała mi się wręcz "kluską", no ale porównywałem do XLS70MF.

Wszystko na tym kiju jest fenomenalnie wyczuwalne. Rzadko łowię na pracujące gumy ale jak się ciągnie coś z ogonkiem to czuć drgania tego ogonka. Branie ryby to jak porażenie prądem.

Wędka pięknie amortyzuje rybę podczas holu i wchodzi w bardzo ładną parabole. Głównie łowię na nią sandacze ale i okonie, które z niej nie spadają, przy nawet agresywnym ciągnięciu. Największą rybą był jakiś "przysandaczowy" szczupak, sto ileś tam cm(chyba 12 o ile dobrze pamiętam) i poradziła sobie z nim bez najmniejszego problemu.

Miałem też w łapie tą nową wersję na Sea Guidach i na sucho jest troszkę inna niż ta z przelotkami Daiwy. Takie przynajmniej miałem wrażenie. Bardziej przypomina XLS610MLXF, która też zresztą jest fantastyczna  

• Like 2

• 2 tygodnie później...