Skocz do zawartości

Wędki St. Croix

Yunker

Rekomendowane odpowiedzi

Tyle kasy za taki koszmarek? St.Croix na równi pochyłej...

Sam ze 3 lata temu kupiłem uzywke santkroja elitkę do 7 g z krzywo zamocowanymi przelotkami i do tego nadlewki lakieru, a do dzisiaj to moja ulubiona wedka do łowienia okoni, a mam tez 2 nietanie japonskie wedki, swietnie wykonane, ale wole łowić tym właśnie santkrojem. Pewnie dziwne.

• Like 3

Lepiej mieć niedoskonałą rękę niż najdoskonalszą protezę. Tak właśnie działają santkroje, jak naturalne przedłużenie dłoni łowiącego. W przeciwieństwie do wielu bardzo współczesnych high-techów są bardzo przyjazne w obsłudze i dają wiele frajdy z łowienia. Co do uzbrojenia to zawsze można oddać do przezbrojenia w pracowni. Czy to się opłaca? Nie, nie opłaca się. Czy warto? Owszem, warto  :)

• Like 3

Czy ktos z Was uzytkuje kije St,Croix Victory? moze cos wiecej o nich napisac? glownie interesuje mnie ten kij VTS68MXF, po obejrzeniu filmu CF bardzo mnie zainteresowal, ale to tylko i wylacznie przez sama koncowke filmu.

1200-1400zl nie malo i chcialbym dopytac czy warto, jak te kije sie zachowuja.

Przyznam szczerze ze te przelotki troszke mnie odrzucaja, ale sama praca kija wyglada na taka ktora by mi bardzo odpowiadała, tyle ze pieniedzy nie malo a zadnego kija ze stajni St croix w zyciu nie mialem

Krewniak aktualnie byczy się w Cabo San Lucas. Tam Onchora (w sklepie w tzw. "lepszej dzielnicy") można kupić za 180 $. Na peryferiach pewnie jeszcze sporo taniej. Tak więc równia pochyła to jest raczej w naszej strefie klimatyczniej.  

• Like 1

Krewniak aktualnie byczy się w Cabo San Lucas. Tam Onchora (w sklepie w tzw. "lepszej dzielnicy") można kupić za 180 $. Na peryferiach pewnie jeszcze sporo taniej. Tak więc równia pochyła to jest raczej w naszej strefie klimatyczniej.  

To jest dokładnie jak z autami, nowego Wranglera w salonie można znaleźć za 43 tyś $ u nas grubo powyżej 300 tysi  :)

New 2023 Jeep Wrangler 2-DOOR SPORT S 4X4 For Sale Near Frisco & Prosper | Dodge City CDJR of McKinney, TX (chryslerjeepdodgecityofmckinney.com)

• Like 2

Zima nieco zelżała więc postanowiłem zapoznać z wodą mojego Onchora 86MHF2. Dolne cw jest mniej więcej takie jak opisuje producent czyli 10gr i jest to minimalna waga przynęty do w miarę jej  komfortowego wyrzucania. Kopyto 8cm plus główka 8 gram już w miarę dobrze lata, przy dziesięciu gramach i takiej samej gumie jest jeszcze lepiej, większych gum przy sobie nie miałem. Kij całkiem przyzwoicie katapultuje Salmo Thrilla 7cm i takiej samej długości Gloga Hermesa, czyli odpowiednio 13 i 12 gr. Pełnia szczęścia jest przy wobkach 15 - 17 gr, lata to aż miło. Cykado-woblery również Onchor świetnie podaje, najcięższą jaką rzucam ma 22 gr. Pora na wahadła, przy 18 - 22 gr. jest całkiem przyjemnie. Zakładam najcięższą, morsopodobną wahadłówkę 25 gr. ale przy lżejszych było nieco lepiej. Test miał miejsce na wodzie stojącej. Na wędce miałem kołowrotek w rozmiarze 3000 z plecionką 8-mio splotową 0,13mm japońskiego producenta. Reasumując zdolności rzutowe wędki - to klasyczna jednouncjówka, czyli tak jak opisał producent MHF, i nie ryzykowałbym z użyciem do tej wędki przynęty cięższej niż 30 gr. Co zaś mieli na myśli amerykanie opisując górne cw. do 2 OZ, nie mam pojęcia. Akcja kija nieco przypomina Blue Rapida z Composite Developments, ale jest nieco "cieplejsza". Dolnik wydaje się na tyle mocny że nie powinno być problemu z wcinaniem mętnookich drapieżców. Z żyłką 0,22mm powinien dobrze ogarniać rapy. Z plecionką?, hmm... zobaczy się w maju. Kij w każdym razie jest ciekawą konstrukcją o wyraźnie progresywnej charakterystyce. Nie jest to z pewnością "szkoła japońska" chociaż imponuje lekkością. Raczej taki trochę oldschool z nutką nowoczesności. 

Edytowane przez włóczy kij
  • Like 4

To dziwne. Z tym górnym CW. Dołem stc przyzwoicie rzucają, jak w opisie, ale górą mam wrażenie jakby opis dotyczył samej główki, zresztą opisy na stronach sprzedawców to potwierdzają.

Mam VIS80MLF czyli 3-14g dołem nie jestem pewien co to rzuca bo od tego am UL. Ale górą spokojnie 25g. Szczupak 112cm tez nie zrobił na nim wrażenia.

LTBS71MF 5-18g dołem spoko juz od 9g na lżejsze troche sztywny. Ale górą spokojnie bez stresu 36g. Ja mocniejszej wędki poza trollem na suma nie potrzebuję.

Pierwszy raz słyszę, żeby MH sie kończyło na 25g - ale może zależy to od modelu.

P.S. Mój VIS jest ze stanów i jest dużo lżejszy niż deklaruje producent w Europie. Pomimo swoje długości waży tylko 104g a sporo krótszy LBST kupiony w Polsce 134g.

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...

St.croix Legend .. LS96MLF2 ... 2,9 do 17.5g dostepna wzasadzie tylko na wschodzie...

Jaka to seria? była zwykła seria Legend i tyle bez jakiegoś dodatku? Elite? , X, Xtreme?

Czy jak to rozszyfrować? Nigdy styczności z St.Croix nie miałem i nie wiem jak podejść do tematu, a w sieci nie za dużo na ten temat jest.

Cześć!

Chciałbym uzbroić się w coś lepszego, z racji, że nie mam sklepów gdzie mogę kijki pomacać proszę o radę. Poszukuje kijka pod lekkie sandaczowanie i bolki. Głownie łowie woblerami. Wobków nie używam większych niż 15 g, czasem też główki (nie większe niż 10g, najczęściej 5g). Proszę o pomoc :)

Sandacz i Bolek to tak naprawdę dwie rożne wędki. Jak chcesz łączyć jakiś uniwersał musiałby być.

Trudno doradzić.

Najważniejsze uwazaj na gramature, na takie ciężary jak piszesz to raczej light max medium light.

Z tych co mam i macałem najbardziej uniwersalny i naprawdę fajny kij to avid Inshore VIS80MLF 3,5-14g. To fast nie xfast.

Czego bys z stc nie brał nie wychodź wyżej niz 3,5-14g bo nawet to ogarnia spokojnie sporo więcej. Np główka 15g plus guma żaden problem.

Edytowane przez Qh_

Cześć!

Chciałbym uzbroić się w coś lepszego, z racji, że nie mam sklepów gdzie mogę kijki pomacać proszę o radę. Poszukuje kijka pod lekkie sandaczowanie i bolki. Głownie łowie woblerami. Wobków nie używam większych niż 15 g, czasem też główki (nie większe niż 10g, najczęściej 5g). Proszę o pomoc :)

Wpadnij do mnie : Gdańsk ul. Partyzantów 103a sklep wędkarski. Coś tam z St Croix, pomacasz i zawsze coś więcej będziesz wiedział :)

• Like 2

O i to najlepszy sposób.

No właśnie wszyscy myślą ze są dwa sklepy z stc. Dobry marketing, długa i droga dostawa. 
A potem sie okazuje ze są sklepy w terenie które maja towar na miejscu, można pomacać, zabrać i jeszcze mieć taniej. Ja tak kupiłem w Nysie. Bo się nie szło w dwóch znanych sklepach dogadać.